UTILE

Cât timp se poate păstra făina albă și cum se depozitează corect

publicat pe 14 mai 2024

  Făina albă este perisabilă și trebuie depozitată în condiții optime pentru a avea prospețime un timp îndelungat. Iată cât timp se poate păstra făina albă după deschiderea pachetului și cum se depozitează corect. Detalii în articol. 

  Făina are un anumit termen de valabilitate. În ciuda părerii populare care spune că nu se strică, aceasta este un aliment perisabil și în timp devine râncedă, cu miros neplăcut. Deteriorarea se întâmplă din cauza uleiului din compoziție. Indiferent de tip, făina se poate strica dacă nu este păstrată în condiții optime, potrivit compoziției sale. 

  Cât timp poate fi păstrată făina albă în dulap 

  În condiții optime de păstrare, făina rezistă pentru o perioadă lungă de la deschiderea pachetului. 

  Făina rafinată, de tip 000, din care se obține pâinea albă, de exemplu, are cel mai lung termen de valabilitate. Făina albă se păstrează până la 12 luni dacă punga este sigilată și până la opt luni după deschidere. 

  Alte tipuri de făină, cum sunt cele integrale sau cele rafinate, rezistă mai puțin din cauza conținutului ridicat de uleiuri din compoziție. 

  Cum se depozitează corect făina 

  recipiente depozitare faina alba
  Recipientele cu capace etanș, cele mai bune soluții pentru depozitarea făinii albe

  În primul rând, odată ce pachetul a fost deschis, după utilizare e bine ca făina rămasă să fie mutată într-un recipient separat. Cele mai bune recipiente alimentare de păstrat făina sunt cele de plastic sau de sticlă, cu capac etanș. Recipientele împiedică formarea umezelii la interior și pătrunderea moliilor sau a altor tipuri de dăunători care pot contamina făina

  În al doilea rând, da ai suficient spațiu, făina mutată în recipiente noi poate fi pusă la congelator. Temperatura mică nu afectează compoziția făinii, ci are menirea a elimina orice dăunător sau ouăle depuse de aceștia. Țină la congelator, făina albă se poate păstra pentru mai bine de un an de zile. Dacă vrei să o folosești pentru coacere, scoate-o afară din timp pentru a ajunge la temperatura camerei. 

  Dacă nu ai spațiu în congelator, mediul ideal de depozitare pentru făină este unul uscat, răcoros și ferit de lumina soarelui. De regulă, acest spațiu este într-un dulap pentru alimente sau în debara. 

  Cum depozitezi făina din grâu

  Pe de altă parte, există tipuri de făină care nu au o durată de valabilitate atât de mare. Este cazul făinii integrale de grâu. Odată desfăcută punga, făina își va păstra prospețimea pentru maxim trei luni de zile. Depozitarea corectă, într-un mediu ferit de razele soarelui și răcoros, îi poate prelungi valabilitatea. 

  Păstrarea acestui tip de făină la congelator poate fi de asemenea o soluție bună. După achiziție, punga trebuie pusă la congelator pentru 48 de ore. Ulterior, făina trebuie transferată într-un recipient cu capac etanș. 

  Păstrarea la congelator se poate face și pe perioade mai lungi pentru făina de grâu sau pentru alte tipuri de făină rafinată. Dacă este păstrată la temperatura camerei, făina rafinată se alterează mai repede din cauza uleiurilor naturale din compoziție. 

  Ce să mai faci pentru buna depozitarea făinii 

  În final, iată câteva sugestii care să te ajute pentru buna depozitare a făinii: 

  • în cămară, pune în față pungile de făină cu termen de valabilitate mai mic și în spate pungile care au un termen de valabilitate mai mare. Vei știi astfel care tip de făină expiră mai repede; 
  • nu păstra făina în ambalajul original: acesta este un mediu prielnic pentru apariția dăunătorilor; 
  • făina nu trebuie ținută în bătaia razelor soarelui, în caz contrar își va pierde proprietățile. Uleiul din grâu va oxida, iar făina își va schimba mirosul și gustul; 
  • amestecă făina din când în când cu o paletă din lemn: în felul acesta, aerul va pătrunde și în straturile inferioare ale recipientului și făina își va păstra prospețimea; 
  • înainte să muți făina într-un recipient, presară un strat de sare de mină pe fundul cutiei. Sarea absorbe umiditatea și împiedică apariția moliilor. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cât timp se poate păstra făina albă și cum se depozitează corect