UTILE

De la ce apar moliile de bucătărie și cum poți să scapi rapid de ele

publicat pe 28 feb. 2024

    Apariția moliilor de bucătărie ține mai puțin de câtă curățenie faci în bucătărie și mai mult de cum au fost ambalate unele alimente de către producători. Iată de ce apar moliile de bucătărie, cum poți să scapi de ele și cum le deosebești de cele care atacă hainele

    Moliile de bucătărie pot să apară în zona de depozitare a alimentelor uscate. Dacă nu le vezi la timp, moliile se pot înmulți rapid, iar larvele pot infesta toate alimentele. Important e să acționezi cât de repede posibil. 

    De la ce apar moliile de bucătărie și cât trăiesc

    de la ce apar moliile de bucatarie shutterstock
    Moliile de bucătărie sunt diferite de cele pe haine.

    Molia de bucătărie (Plodia interpunctella) are mai multe denumiri comune, inclusiv molia de cămară, molia indiană sau molia făinii și cerealelor. Insecta are o dimensiune mică, de maxim jumătate de centimetru, și e diferită de cea care provoacă daune țesăturilor și hainelor. 

    Molia de alimente are nuanțe de maro și roșu, distincte pe exteriorul aripilor, iar moliile de haine sunt gri. 

    De regulă, moliile de alimente apar nu ca urmare a unei curățenii deficitare, ci din cauza ambalării greșite a alimentelor în unitățile de fabricare. Moliile depun ouă în alimentele ambalate greșit și larvele se hrănesc și se dezvoltă în voie. După câteva săptămâni, larvele își formează un cocon din care ies apoi mai multe molii adulte. 

    Cât trăiește molia de bucătărie

    de la ce apar moliile de bucatarie shutterstock
    E foarte greu să scapi de moliile de bucătărie odată ce au depus ouă.

    Insecta poate să trăiască de la o lună la zece luni. Durata de viață depinde de mediu, de temperatură și de sursa de hrană. 

    Alimentele pe care le afectează cel mai des sunt: făina, cerealele, semințele, nucile, orezul, fructele uscate, hrana pentru animale, ceaiurile și condimentele.  Din fericire, acest dăunător nu provoacă boli prin infestarea alimentelor uscate. Dar sunt foarte greu de eradicat dacă au depus ouă. 

    Cum scapi de moliile de bucătărie

    Primul lucru pe care îl ai de făcut este să scoți din zona de depozitare toate produsele și alimentele infestate. Scoate apoi și alimentele care au stat în jurul celor deja infestate, inclusiv conserve și borcane. Aspiră suprafața de depozitare. 

    Inspectează cu atenție toate colțurile, părțile inferioare ale raftului, crăpăturile sau găurile. Larvele se pot deplasa și se pot ascunde, le poți găsi pe balamale, clanțe, sub rafturi sau pe capacele borcanelor. 

    Pune la congelator produsele care au rămas neafectate și lasă-le acolo pentru câteva zile. Temperatura scăzută a acestui mediu va duce la dispariția eventualelor larve care au scăpat neobservate. 

    Ca să eviți o infestare, depozitează alimentele uscate în recipiente din sticlă sau din metale, cu capac. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments