LIFE

Cât rezistă bradul natural în casă. Locul unde să îl așezi ca să te bucuri cât mai mult de el

publicat pe 04 dec. 2024

    Bradul verde ținut în casă pentru Crăciun rezistă mai mult sau mai puțin în funcție de locul unde îl așezi. Contează și specia bradului sau factorii de influență din casă. Uite câte rezistă bradul în casă și unde e cel mai bine să îl așezi ca să fie verde pentru mai multe zile. Îți spunem și ce să faci cu bradul după sărbători. 

    Factori care determină unde e bine să așezi bradul în casă

    Pentru a rezista cât mai mult și pentru menține vie atmosfera de sărbători, bradul trebuie pus numai în anumite zone ale casei. Acolo unde factori precum temperatura, umiditatea, expunerea la surse de căldură și lumina naturală contribuie la menținerea pomului în condiții bune. 

    Detaliem pentru fiecare factor în parte. 

    Temperatura interioară

    Bradul natural folosit pe post de pom festiv trebuie menținut în casă la temperaturi mai scăzute. În caz contrar, uscarea și căderea acelor de brad pot să fie grăbite. 

    Ideal ar fi să-l așezi într-o zonă mai răcoroasă a casei, departe de calorifere, șeminee sau alte surse de căldură. Căldura excesivă determină evaporarea rapidă a apei din ramuri, ceea ce face ca bradul să se usuce mai repede.

    Expunerea la lumină naturală

    Deși bradul nu mai are nevoie de lumină pentru fotosinteză, expunerea excesivă la lumina naturală poate contribui la uscarea acestuia. Lumina directă a soarelui poate crește temperatura în jurul bradului, ceea ce intensifică pierderea umidității din ramuri. 

    Umiditatea aerului

    Un nivel scăzut de umiditate în cameră poate accelera uscarea bradului. Aerul uscat din timpul iernii, mai ales în locuințele încălzite, favorizează evaporarea apei din ramuri. Poți folosi un umidificator în perimetrul bradului pentru a încetini acest proces.

    Unde pui bradul

    Alege un loc bine ventilat, dar nu în apropierea curenților de aer, cum ar fi ferestrele deschise sau ușile care favorizează un trafic frecvent. Curenții pot accelera pierderea umidității.

    Cât rezistă bradul natural în casă

    În general, un brad natural tăiat poate să reziste verde între 2 și maxim 4 săptămâni, dacă este bine îngrijit. 

    În general, dacă îl păstrezi într-un suport cu apă și îl poziționezi în condiții optime, această durată poate fi prelungită cu doar câteva zile.

    Dincolo de condițiile de păstrare, rezistența bradului are legătură și cu specia din care face parte. 

    Speciile precum bradul argintiu (Abies alba) sau molidul nordic (Picea abies) își pierd acele mai repede decât bradul Nordmann (Abies nordmanniana), care rezistă mai bine datorită acelor mai groase și mai rezistente.

    Bradul rezistă mai mult pe balcon?

    Dacă păstrezi bradul pe balcon, într-un spațiu protejat, unde temperatura este mai scăzută și umiditatea mai ridicată decât în interior, el va rezista mai mult. Totuși, trebuie să te asiguri că nu este expus direct la vânt sau ger extrem, care ar putea deteriora acele.

    De ce se scutură bradul 

    brad verde care se scutura ace de brad pe podea in casa
    Acele bradului cad în mod natural din cauza unor factori din interiorul casei

    Căderea acelor este un proces natural care apare din mai multe motive:

    Deshidratarea: Lipsa apei este cauza principală a uscării și căderii acelor. Atunci când bradul nu primește suficientă apă, ramurile și acele se usucă; 

    Temperatura ridicată din casă: Căldura excesivă accelerează evaporarea apei din ramuri, ceea ce determină uscarea bradului; 

    Lipsa rădăcinilor: Un brad tăiat nu mai poate extrage apă și nutrienți din sol. Dacă baza tulpinii nu este păstrată în apă, uscarea se produce rapid;

    Expunerea prelungită la condiții nepotrivite înainte de achiziție: Dacă bradul a fost expus la frig extrem sau la căldură intensă în perioada transportului sau depozitării, rezistența sa în casă poate fi afectată.

    Cum ții bradul verde pentru mai mult timp

    Grija față de bradul verde tăiat și folosit pe post de pom de sărbători este esențială dacă vrei să te bucuri de el pentru mai multă vreme. Sfaturi de mai jos te pot ajuta să ai un brad verde pentru mai mult timp. 

    Pregătirea bradului înainte de a-l aduce în casă: 

    • Taie 1 – 2 centimetri din baza tulpinii pentru a îndepărta stratul uscat de la suprafață și pentru a facilita absorbția apei; 
    • Lasă bradul într-un loc mai rece timp de câteva ore înainte de a-l introduce în casă, pentru a-l aclimatiza.

    Asigură-i hidratare constantă

    • Folosește un suport pentru brad care permite adăugarea apei. Verifică zilnic nivelul apei; un brad poate consuma între 1 și 4 litri de apă în primele zile.

    Păstrează-l departe de sursele de căldură

    • Evită să-l așezi lângă calorifere, șeminee sau aparate de încălzire.

    Menține umiditatea ambientală

    • Pune un bol cu apă în apropierea bradului pentru a preveni uscarea aerului și a menține un nivel de umiditate optimă pentru brad. 

    Decorațiuni potrivite

    • Alege instalații de iluminat cu LED, care emit mai puțină căldură, pentru a reduce riscul uscării rapide a ramurilor.

    Evita decorarea cu prea multe ornamente

    • Greutatea excesivă a decorațiunilor poate tensiona ramurile și poate grăbi căderea acelor.

    Ce faci cu bradul după Crăciun

    brad de craciun verde taiat pentru compost sau reclicare
    Bradul poate fi refolosit pentru încălzire sau pe post de compost

    După terminarea sărbătorilor, mare parte din brazii folosiți pentru Crăciun ajung pe străzi sau la ghenele de gunoi. În ultimii ani, atitudinea vizavi de protejarea mediului a făcut ca bradul să fie văzut mai mult decât un potențial deșeu, ci chiar o resursă utilă și veritabilă. 

    Bradul de Crăciun are viață și după sărbători. Astfel că pomul poate să fie reciclat sau reutilizat în diverse moduri pentru a reduce impactul asupra mediu. 

    Mai jos, câteva idei pe care poți să le aplici odată ce sărbătorile s-au încheiat. 

    Transformă bradul în compost: Poți să toci crengile și trunchiul cu o mașină de tocat resturi vegetale și poți să folosești așchiile ca strat protector pentru plantele din grădină. Acest tip de compost este extrem de util pentru fertilizare solului. În același timp, acele de brad, care se descompun lent, pot să fie adăugate la compost pentru a îmbunătăți textura și drenajul solului.

    Folosește-l pentru decorațiuni: Din crengile de brad poți să faci coronițe, ornamente sau suporturi pentru lumânări. În schimb, trunchiul, tăiat în discuri, poate să fie folosit pentru a realiza suporturi pentru pahare sau decorațiuni rustice. 

    Sursă de căldură: Dacă ai o sobă sau un șemineu, trunchiul bradului poate fi tăiat și folosit ca lemn de foc. Totuși, acele trebuie îndepărtate, deoarece ard rapid și pot produce fum dens.

    Protecție pentru sol și animale: Ramurile bradului pot fi așezate pe solul din grădină pentru a proteja plantele perene de îngheț. Ele ajută la menținerea umidității și previn eroziunea. Totodată, bradul tăiat poate fi utilizat pentru a crea adăposturi temporare pentru păsări sau alte animale mici. 

    Donează pentru reciclare: Multe orașe organizează colectări speciale pentru brazi după sărbători. Aceștia sunt adesea mărunțiți și folosiți ca mulci sau pentru diverse proiecte de mediu, cum ar fi refacerea ecosistemelor. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments