Când se face bradul de Crăciun și ce e bine să pui în el. Obiceiuri și superstiții populare
publicat pe 28 nov. 2024Bradul de Crăciun vine cu o anumită încărcătură simbolică, pe lângă asocierea cu generozitatea. Momentul împodobirii bradului are, de asemenea, o importanță aparte și contează în funcție de cultură. Iată când se face bradul de Crăciun și ce obiceiuri și superstiții se leagă de acest simbol al sărbătorilor de iarnă. Detalii, în articol.
Bradul de Crăciun este unul dintre cele mai iubite simboluri ale sărbătorilor de iarnă. În fiecare an, pomul festiv aduce bucurie, lumină și un strop de magie în casele oamenilor, fiind foarte apreciat mai ales de copii.
Împodobirea bradului este o tradiție universală, însă în fiecare colț al lumii există obiceiuri și superstiții care o însoțesc. În cele ce urmează, îți spunem când se împodobește bradul de Crăciun, conform tradițiilor, cum să îl decorezi și ce superstiții gravitează în jurul acestuia.
Când se face bradul de Crăciun
Dacă ții cont de tradiția creștină, bradul de Crăciun trebuie să fie împodobit numai în ajunul Crăciunului, adică pe 24 decembrie. Această dată este asociată cu așteptarea Nașterii Domnului, bradul fiind un simbol al speranței, al vieții veșnice și al comuniunii dintre cer și pământ.
Tradiția bradului decorat este inspirată de obiceiuri străvechi. Acești pomi erau considerați sacri datorită faptului că rămân verzi și în timpul iernii, simbolizând continuitatea vieții.
În schimb, în unele culturi, bradul poate fi împodobit mai devreme, odată cu începutul Postului Crăciunului, de pe 15 noiembrie, pentru a marca perioada de pregătire spirituală.
În familiile moderne, multe persoane preferă să împodobească bradul în prima sau a doua săptămână a lunii decembrie, pentru a beneficia de bucuria sărbătorilor din timp.
Dacă ne raportăm local, la România, există credința că bradul trebuie împodobit numai în perioada dintre Ignat (20 decembrie) și Ajunul Crăciunului. Se spune că împodobirea bradului mai devreme aduce ghinion sau „cheamă” probleme în familie.
Totodată, este considerat bine să se desfacă bradul după Bobotează, adică pe 6 ianuarie, pentru a marca astfel sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Ce simbolizează bradul de Crăciun
Bradul este mai mult decât un simplu decor festiv. Simbolistica sa include:
- Viața eternă: Datorită faptului că este mereu verde, bradul este asociat cu nemurirea și speranța;
- Lumina: Luminile și lumânările din brad reprezintă steaua care a călăuzit magii spre Betleem;
- Generozitatea: Obiceiul de a așeza cadouri sub brad amintește de darurile oferite de magi Pruncului Iisus.
Cum decorăm bradul de Crăciun
De la om la om, de la casă la casă, bradul de Crăciun are o componentă subiectivă atunci când este împodobit. Preferințele pentru o culoare sau pentru un anume tip de decorațiune, de exemplu, transformă bradul într-un decor unic în casă.
Mai jos, câteva idei pentru decorarea bradului din care să te inspiri.
Decor clasic pentru bradul de Crăciun
Folosește globuri rotunde, care simbolizează unitatea. Alege culori clasice precum roșu, auriu și verde pentru un aspect tradițional. Luminile din brad trebuie să fie calde pentru a crea atmosfera festivă și primitoare a sărbătorilor.
Pune ghirlande și beteală pentru a da pomului un plus de volum și de textură. Beteala aurie sau argintie evocă strălucirea stelelor, precum și o nostalgie aparte.
Decor eco și sustenabil
Conurile de brad, feliile de portocală uscată, batoanele de scorțișoară și decorațiunile din lemn sunt alternative sustenabile și pline de farmec pe care le poți pune în pomul tău. În plus, ghirlandele din hârtie reciclată sau din resturi textile pot aduce un aer rustic și personal.
Ce culori să folosești
Culorile clasice, precum roșul și auriul, transmit căldură și bucurie. Albastrul și albul pot aduce un mix între caracterul minimalist și cel nostalgic în ceea ce privește împodobirea bradului. În schimb, argintiul poate continua la interior ideea peisajelor de iarnă.
Tradiții, obiceiuri și superstiții despre bradul de Crăciun
Orice simbol are în jurul lui o mulțime de interpretări, în funcție de cultura din care face parte. În România, pomul de Crăciun este văzut în multe feluri. I se atribuie, de regulă, conotații aproape sfinte, care au legătură cu bunăstarea.
Bradul, ca simbol al vieții: În multe zone din România, bradul este văzut ca un simbol al vieții și al protecției. De aceea, bradul este prezent și în alte momente importante din viață, cum ar fi nunțile și înmormântările.
Steaua din vârful bradului: În România, se spune că steaua din vârful bradului trebuie pusă de cel mai tânăr membru al familiei, pentru a aduce noroc și sănătate. Aceasta reprezintă simbolic Steaua de la Betleem.
Cadouri sub brad: Obiceiul de a pune cadouri sub brad simbolizează generozitatea Sfântului Nicolae și, mai târziu, a lui Moș Crăciun. În unele zone, se crede că darurile ascunse sub brad atrag prosperitatea.
Brad natural vs brad artificial: Unii români consideră că este bine să se împodobească un brad natural, deoarece acesta „împodobește sufletul casei” și aduce energie pozitivă.
Păstrarea crenguțelor de brad: După sărbători, unele gospodine păstrează crenguțe de brad uscat pentru a le folosi la afumarea casei sau cărnii de animale, considerându-le astfel binecuvântate.
-
LIFE
Trucuri și metode simple prin care să ții pisica departe de bradul de Crăciun
Stârnește-i anumite simțuri și nu va mai sta lângă brad.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.