Cât costă renovarea baii: calcul, materiale și factori neprevăzuți care influențează proiectul
publicat pe 16 feb. 2024Dacă ai în plan să îți renovezi baia, atunci trebuie să îți asiguri un buget consistent. Costurile implică renovarea efectivă, operațiuni de debarasare sau cheltuieli neprevăzute. Am făcut un calcul ca să aflăm cât costă renovarea unei băi. Am descoperit care este cea mai costisitoare parte a proiectului și la ce aspecte să ții cont.
Renovarea băii este, fără doar și poate, un proiect destul de costisitor, în care calculele variază în funcție de diverși factori. Contează, de exemplu, dimensiunea băii, ce materiale alegi și cât de complexă este lucrarea. În cele ce urmează, încercăm să conturăm un tablou cât de cât realist în ceea ce privește costurile renovării unei băi.
Cât costă renovarea băii: cheltuieli și debarasare
Renovarea băii intervine atunci când materialele existente se deteriorează sau când instalațiile se degradează și trebuie înlocuite. Costurile, în general, fluctuează în cazul în care nu îți planifici proiectul și nu ții cont de eventualele aspecte neprevăzute.
De exemplu, manopera pentru renovarea băii este o parte importantă și costisitoare. Eventualele lucrări executate incorect pot prelungi stadiul lucrării și pot aduce costuri extra.
Înainte de renovarea efectivă, baia trebuie debarasată de vechile materiale și echipamente. Molozul trebuie transportat cu ajutorul unei firme autorizate. În caz contrar riști să primești amenzi. În funcție de dimensiunea băii, costul pentru transportul molozului poate să fie și de 3.000 de lei. Va trebui să îți asiguri saci de moloz, folie pentru a proteja restul de mobilă și cartoane pentru protecția pardoselii din restul casei.
Materialele pentru renovarea băii, adică gresia și faianța, au prețuri variabile. În funcție de calitate și de design, aceste materiale pot costa între 100 și 500 de lei per metru pătrat. Accesoriile și elementele bază vin cu alte costuri. O cabină de duș standard poate să coste între 2.000 și 3.000 de lei. Vasul de WC, chiuveta și bateriile pot însuma iarăși 3.000 de lei.
Cât costă renovarea băii: manopera, o parte costisitoare
Costul manoperei reprezintă cea mai mare parte a bugetului renovării unei băi. Tarifele pentru renovare diferă în funcție de experiența meseriașilor și de regiune. În medie, manopera renovării unei băi acoperă între 30 și 50% din buget.
Ca timp de execuția, renovarea băii durează între două și patru săptămâni.
Un cost realist de la care îți poți planifica bugetul renovării băii începe de la 2.000 de lei/ metru pătrat. Asta înseamnă înlocuirea plăcilor ceramice și a echipamentelor sanitare. Dacă renovarea include, de exemplu, și relocarea țevilor de scurgere și a conductelor sau instalarea de țevi pentru încălzire în pardoseală, atunci costurile cresc exponențial. Pot ajunge la minim 20.000 de lei.
Cât costă renovarea băii: rezervă de buget
Prețul pentru renovarea unei băi crește liniar. Asta înseamnă că o baie de mici dimensiuni este mai scumpă pe metru pătrat decât una mai mare.
Tocmai de aceea, pentru a evita neplăcerile și pentru a avea mereu o rezervă în cazul unor greșeli sau depășiri de buget, proiectul de renovare a băii trebuie să aibă un buget de rezervă de 10 – 15% din costul total estimat.
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.