Baie

La ce înălțime se montează chiuveta de baie pentru a putea fi folosită de toți membrii casei

  Înălțimea la care se montează chiuveta de baie depinde de un standard fix și are legătură cu tot ecosistemul camerei. De această înălțime depinde și alte elemente din baie. Iată la ce înălțime se montează chiuveta de baie astfel încât să fie folosită și de adulți, dar și de copii. 

  Chiuveta este unul dintre echipamentele sanitare necesare unei băi. De regulă, chiuveta vine sub forma unui vas încastrat care poate să fie suspendat pe console armate, poate fi încastrat în perete sau instalat pe un picior special. 

  Înălțimea la care se montează chiuveta de baie ajută la buna folosire a echipamentului, indiferent de design sau de înălțimea celor din casă. De regulă, înălțimea la care se montează chiuveta depinde de diferența de centimetri dintre podea și vârful chiuvetei. La care se adaugă și un calcul legat de înălțimea medie a persoanelor din casă. 

  La ce înălțime se montează chiuveta de baie

  În prezent, există un standard la care toți producătorii de echipamente sanitare au aderat, pentru o mai bună folosire și îmbinare a acestora. Standardul se numește SNiP și reglementează dimensiunile standard ale unei băi. În cazul chiuvetei sau lavoarului, producătorii folosesc standardul SNiP 3.05.01. 

  În acest fel, s-a reglementat și stabilit faptul că înălțimea standard și ideală la care se montează chiuveta de baie este de 85 centimetri. Sunt acceptate și abateri ușoare de maxim doi centimetri în sus sau în jos. 

  În trecut, înălțimea la care se monta chiuveta de baie varia în funcție de sex. Pentru femei, ideal era să fie montată la o înălțime cuprinsă între 80 și 92 centimetri. Iar pentru bărbați, chiuveta trebuia pusă la o înălțime de 80 – 102 centimetri. 

  O astfel de personalizare se poate realiza și în prezent, fără a ține cont de sexul ocupanților casei, ci mai mult de înălțime acestora. 

  Ce să știi despre montarea chiuvetei de baie: 

  • dimensiunea vasului chiuvetei trebuie să fie de minim 70 centimetri. În caz contrar, apa nu are timp să se scurgă și stropii ajung pe obiectele din jur; 
  • chiuveta trebuie să fie montată la înălțimea ideală astfel încât folosirea ei să nu fie greoaie pentru adulți sau pentru copii; 
  • de înălțimea chiuvetei depinde și montarea conductelor de canalizare și alimentare cu apă, a contoarelor, sistemelor și de filtrare și a dispozitivelor puse, de regulă, sub vasul lavoarului. 

  La ce înălțime se montează alte elemente și accesorii de baie

  inaltime chiveta baie shutterstock

  În cazul altora elemente din baie, înălțime contează și sunt, de asemenea, reglementate. Oglinda, de exemplu, se amplasează obligatoriu deasupra chiuvetei. Înălțimea standard la care se montează oglinda este de aproximativ doi metri de la podea până la limita superioară a acesteia. Și de 35 de centimetri de la lavoar. 

  Vasul de toaletă are la rândul lui o înălțime standard de montare. Anume de 45 de centimetri de podea. Dacă e vorba de un vas de toaletă suspendat, atunci înălțimea totală trebuie să fe de 45 de centimetri, la 8 – 10 centimetri de podea. 

  Complementar, suportul de hârtie igienică trebuie să fie montat la 66 centimetri de podea și la o distanță de 20 – 30 centimetri de vasul de toaletă. 

  Înălțimea ideală pentru duș ar trebuie să fie cuprinsă între 1,8 și 2 metri de la podea. Corpurile de iluminat din baie, cum ar fi aplicele, trebuie să fie montate la o înălțime de 1,5 – 1,8 metri de podea, iar distanța dintre ele să fie de un metru. 

  Pentru accesorii, cum ar fi cuierul pentru baie, înălțimea optimă ar trebui să fie de 1,5 metri față de podea, dacă este pus pe perete sau pe ușă. Iar suportul pentru prosoape să fie pus la 1,2 metri față de podea și la maxim 48 centimetri față de vasul de toaletă. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  La ce înălțime se montează chiuveta de baie pentru a putea fi folosită de t...