Proiecte

Pereți decopertați, beton expus și mult lemn masiv într-un apartament din Capitală

Pereții decopertați nu sunt tocmai ceva ce te-ai aștepta să vezi într-un proiect de renovare finalizat. Totuși, sunt un element cu efect inedit în combinație cu mobilierul din lemn masiv din această amenajare contemporană a unui apartament din București.

„Primele idei de design au venit ca o reacție naturală la contextul imediat din care apartamentul face parte: un bloc de patru etaje cu dublă orientare, situat într-o zonă liniștită a Bucureștiului”, spune arhitectul Bogdan Rusu. El și colegii săi din echipa VATRAA, arhitectul Andrei Patriche și arhitecta Anamaria Pircu, au gândit împreună proiectul de renovare a spațiului de 100 metri pătrați.

beton expus tavan
Tavanul cu beton expus aduce o notă industrială amenajării

Beneficiarii, un cuplu de tineri proaspăt căsătoriți, sunt pasionați de design și au vrut o locuință în care lumina naturală să fie prezentă peste tot, iar majoritatea elementelor și pieselor de mobilier să fie realizate din materiale naturale, cu texturi expresive. Toate astea au contribuit la ceea ce s-a conturat într-o amenajare contemporană, cu influențe industriale și mobilă minimalistă, „creată de mâna omului”, explică Bogdan Rusu.

Bucătăria servește și ca spațiu de trecere și socializare

bucatarie open space
Intrarea în apartament se face direct prin bucătărie

Partea de șantier a durat aproximativ cinci luni, în ciuda faptului că a fost nevoie de multă muncă de construcție. „Proiectul a avut parte de demolări semnificative, atât pentru deschiderea spațiului de bucătărie, cât și pentru decopertarea pereților și tavanului, în vederea expunerii materialelor structurale originale”, povestește Bogdan.

În ceea ce privește compartimentarea, echipa VATRAA a optat pentru o bucătărie open space, pentru a lărgi spațiul de circulație și a permite luminii naturale să pătrundă în centrul apartamentului. Lucru care s-a potrivit de minune și cu personalitatea proprietarilor, care preferă să combine activitatea de gătit cu cea de socializare, povestește arhitectul Bogdan Rusu.

Elementele industriale au fost „încălzite” prin mobilier din lemn masiv

living dining
Zona de dining a fost delimitată vizual de living la nivelul tavanului

Din bucătărie ajungi direct în zona de dining, care se află în același spațiu cu zona de zi. Corpul de iluminat de deasupra mesei a fost special creat pentru proiect de echipa VATRAA, din piele, metal și lemn de stejar.

masa cafea lemn masiv
Mobilierul din lemn masiv de stejar a fost gândit de VATRAA și executat de SilvaArtis

Ca să „încălzească” vizual elementele industriale din living, cum ar fi betonul expus de pe tavan, echipa VATRAA a colaborat cu SilvaArtis pentru obiecte de mobilier din lemn masiv de stejar, pe care le-a asortat pardoselii din același lemn.

living apartament ps60
Arhitecții au amplasat zona media chiar în centrul unei nișe preexistente

Tot în living, cei trei arhitecți s-au folosit de nișele preexistente din construcție pentru a pune în valoare diferite zone din amenajare, cum ar fi zona media, cu peretele de cărămidă și comoda din lemn de stejar.

Zona de noapte, izolată de cea de zi

bucatarie hol
Bucătăria face trecerea către nivelul superior

Arhitecții VATRAA au decis să izoleze complet zona de zi de cea de noapte, așa că le-au distribuit pe niveluri diferite. La etaj, dorrmitorul păstrează aceeași notă cromatică, cu pereți albi minimaliști, mobilă din lemn masiv și accesorii în nuanțe neutre.

dormitor
Dormitorul se află la etaj

Perdelele și draperiile au fost folosite ca element de recompartimentare, montate astfel încât să ascundă măsuța de toaletă ce vine în continuarea dressingului.

baie minimalista
Design-ul contemporan minimalist continuă și în baie

Baia a rămas simplă și funcțională, cu mobilier minimal și tonuri de beton combinate cu același lemn masiv de stejar.

Proiectul, denumit Apartament PS60, a fost finalizat în 2019 și premiat la BigSEE Wood Design Awards 2019.

Tips&tricks pentru amenajare în care să te simți cu adevărat acasă, de la echipa VATRAA

1. Nu începe proiectul cu un mix&match al unor idei „la modă” de pe Pinterest, în încercarea de a le potrivi cu personalitatea ta și cu spațiul de amenajat. Încearcă un proces invers.

2. Petrece timpul necesar să te cunoști, pentru că fiecare personalitate e unică. Trebuie să înțelegi cu adevărat ce tip de atmosferă te-ar influența pozitiv, ce materiale te calmează sau îți creează o stare de energie.

3. Analizează calitățile și defectele spațiului. Identifică cum poate el răspunde nevoilor funcționale și de atmosferă.

4. Gândește designul pe termen lung. Nu ținti spre un design care să fie trendy astăzi, țintește către un design care să îmbătrânească frumos și care să-ți aducă entuziasm și peste 10 ani, atunci când trendurile se vor schimba. Vei observa că, deodată, multe din elementele considerate „la modă” azi vor fi înlocuite de elemente autentice, din materiale naturale capabile să preia patina timpului.

5. Gândește proiectul în mod sustenabil. Asta nu înseamnă o adăugare a unor elemente „sustenabile” trendy – ca pereți verzi, de exemplu – ci o abordare mai profundă: limitează numărul de elemente de design, folosește spațiul și clădirea existentă la maximum, folosește obiecte și materiale de calitate, care să facă față trecerii timpului. Vei observa că sustenabilitatea și designul de calitate merg mână în mână.

Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de cei de la VATRAA. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Foto: Laurian Ghinițoiu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Omul în căutarea lui hygge sau cum să fii mai fericit acasă