Imobiliare

Cum arată patru case boierești și vile artistocratice din România, care costă până la două milioane de euro

  Dacă vorbim despre case aristocratice sau boierești ce poartă amprenta familiilor care le-au edificat și le-au dat o anumită valoare istorică, vorbim, bineînțeles, despre un segment aparte din piața imobiliară. Fiind valoroase și prin stilurilele arhitecturale ale vremurilor în care s-a pus prima piatră la temelia lor, multe dintre vilele în care au locuit personalități și familii aristocratice din viața societății românești de altădată au fost scoase la vânzare. Iar prețurile sunt pe măsură.

  Aceste case boierești și aristrocratice sunt adevărate embleme arhitecturale ale orașelor în care se găsesc. Stilul arhitectural și elementele decorative din interior nu au doar valoare estetică în sine, ci devin cu atât mai interesante cu cât reprezintă gusturile primilor proprietari, căpătând astfel și o valoare istorică. Vorbim de patru case care pornesc de la 230.000 euro și ajung până la două milioane de euro, potrivit Storia.ro. 

  1. Casa Pantely din Brăila costă 230.000 euro

  Imobil reprezentativ pentru orașul Brăila, Casa Pantely poartă numele farmacistului Mihail Stanciu Pantely, proprietar al Farmaciei Minerva, a treia farmacie particulară din Brăila, pe care a condus-o din 1921 până la naționalizare. Mihail Pantely a fost de două ori președinte al Camerei de Comerț (1929 -1935; 1944 -1946), secretar general al organizaţiei PNŢ Brăila și deputat independent în Parlamentul de la Iaşi, dar şi în primul parlament naţional-ţărănist (1928-1931). 

  Construită în 1912, Casa Pantely poartă semnătura arhitectului Iancu Predinger. Concepută în stil eclectic, cu elemente împrumutate din academismul francez, casa este construită pe patru niveluri: subsol, parter, etaj și pod înalt. Parterul este format din patru camere, două bucătării, două băi, două camere de toaletă, două cămări, în timp ce la etaj se găsesc trei camere, două bucătării, o baie și o cameră de toaletă. Sistemul de încălzire constă în două centrale termice și sobă din teracotă, cu gaze.

  La compoziția unică a fațadei contribuie o deschidere de tip „porte-fenêtre” spre un balcon cu parapet din fier forjat, care se suprapune cu intrarea și se unește cu aceasta. Parterul, susținut de un soclu masiv, are ferestre înalte, plasate în nișe arcuite semicircular, având cartușe cu ghirlande în cheia de boltă, iar limita dintre parter și celelalte registre orizontale ale fațadei este marcată prin brâie proeminente. 

  Accesul în interior se face prin intrarea plasată în fațada laterală a corpului principal, în forma unei arcade monumentale.

  2. Casa Scherg din Brașov este scoasă spre vânzare la prețul de 790.000 euro

  casa scherg exterior
  Casa Scherg are vedere panoramică asupra Tâmpei, a Parcului Central și a centrului istoric al Brașovului.
  casa scherg interior
  A fost construită în secolul XIX.

  Cu vedere panoramică asupra Tâmpei, a Parcului Central și a centrului istoric al Brașovului, Casa Scherg a fost construită într-o perioadă de avânt industrial, la finalul secolului al XIX-lea, de către familia Scherg, cea care a deținut prima fabrică de textile din Brașov.

  Cu o suprafață utilă de 580 metri pătrați, dispusă pe patru niveluri, clădirea are 15 camere, opt băi, un balcon cu vedere panoramică, o terasă generoasă și demisol. În interiorul destul de bine conservat se găsesc elemente și finisaje unice: scară impunătoare din lemn, ferestre înalte din lemn, cu feronerie originală și sistem mecanic de manipulare a obloanelor masive, iar ușa de la intrare, pardoseala și ușile de la interior sunt din lemn masiv. 

  Având un teren de 758 metri pătrați, datorită amplasării, casa poate fi utilizată nu doar ca reședință personală, ci și ca hotel, restaurant, sediu de birou, casă de avocatură, clinică, sediu de birouri etc. 

  3. Prețul Casei Vasile Moangă din Târgul Jiu atinge 2.000.000 euro

  casa vasile moaga interior
  Casa Vasile Moangă a fost construită în 1772 și renovată, cu mare atenție la detalii, în 2020.

  Edificiu-simbol al orașului Târgu Jiu, Casa Vasile Moangă a fost construită în 1772 și renovată, cu mare atenție la detalii, în 2020. Stilul arhitectural este brâncovenesc, cu influențe subtile orientale, păstrând elemente centrale ale stilului neoromânesc. Boierul Vasile Moangă a fost renumit în secolul XVIII, fiind prieten al lui Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Petrache Poenaru. 

  casa Vasile moaga interior luminos
  Stilul arhitectural este brâncovenesc, cu influențe subtile orientale, păstrând elemente centrale ale stilului neo-românesc.

  Monument istoric, această casă este cunoscută ca fiind cea de la balconul căreia Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor înainte de a porni spre Padeș, unde a fost citită Proclamația. Cu 19 camere și opt băi dispuse pe cele trei niveluri, casa are o suprafață utilă de 647 metri pătrați și este încălzită prin centrală termică, cu un sistem de încălzire în pardoseală.

  Edificiul care păstrează amintirea „vocilor hotărâte ale boierilor din vremurile trecute”, poate fi utilizat ca locuință, dar mai ales ca spațiu cultural, muzeu, spațiu de evenimente culturale sau seri tematice, birou de avocatură, studio de arhitectură, clinică medicală etc.

  4. Casa Costa-Fofu, de pe Dealul Mitrololiei, București, un adevărat monument istoric cu un preț de vânzare de 1.700.000 de euro

  Monument istoric din centrul capitalei, casa familiei Costa-Foru a fost construită în anul 1894, după proiectul renumitului arhitect francez J.E. D’Alfonce de Saint Omer. 

  Aici au locuit, între 1894-1935, Constantin Gh. Costa-Foru, fiul primului rector al Universității din București, Ministrul Justiției din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza și Maria Costa-Foru, nepoata bancherului bucureștean Christophi Zerlenti, împreună cu copiii lor. 

  Stilul arhitectural de „hotel particulier” este caracteristic pentru sfârșitul secolului XIX, fiind definit de tema ferestrelor colosale de la „piano nobile” sau „bel etage” – etajul principal, dedicat vizitelor – accentuate de lucrătura decorativă în fier forjat.

  Interiorul casei datează din epoca anilor 1900, cu modificări la sfârșitul anilor 1930. La atmosfera de epocă, în saloanele mari ale casei, contribuie și sobele de cahle pictate și șemineurile realizate la Viena, unul dintre el fiind realizat din marmură neagră. Cu 16 camere și șapte băi, casa are o suprafață utilă de 840 metri pătrați, terenul proprietății având și el o întindere considerabilă, de 492 metri pătrați. 

  Surse foto: Storia, Gulliver Imobiliare, Domina Imobiliare, Gopo Real Estate, LEAD Estate.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum arată patru case boierești și vile artistocratice din România, care cost...