LIFE

Castele și alte reședințe de pe domeniile regale pe care le poți vizita oricând

publicat pe 27 mart. 2024

    Nu punem sub discuție instituția monarhiei, ci facem o plimbare prin cazări din domeniile regale pe care le poate vizita oricare dintre noi. Și trebuie să recunoaștem că sunt unele dintre cele mai spectaculoase construcții pe care le-a văzut România.

    Domeniul regal de la Sinaia, cu ale sale Castele Peleș și Pelișor, de exemplu, este un adevărat brand de țară și atrage turiști din cele mai exotice colțuri ale lumii. Multe dintre reședințele familiei regale românești au rămas în picioare și azi, unele se află în proprietatea urmașilor regelui, altele în cea a statutului, unele își păstrează farmecul lor original, de altădată, altele sunt aproape în paragină și se depun eforturi de a fi salvate.

    Proprietăți de pe domeniile regale pe care le poți vizita

    Noi te invităm să afli lucruri inedite despre aceste file de istorie regală și, de ce nu, să le vezi cu ochii tăi pe cele deschise publicului.

    Domeniul regal Săvârșin

    Locul de suflet al Custodelui Coroanei Margareta și al soțului acesteia, Radu al României, cuprinde Castelul Săvârșin, dependințele castelului și o parte însemnată din pădurea care înconjoară satul cu același nume din județul Arad.

    Conacul deținut de familia regală română a fost construit între anii 1650-1680, a aparținut prima dată familiei nobiliare Forray și a fost refăcut la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic. Castelul este prevăzut cu etaj și balcon și înconjurat de un parc cu lac și debarcader. Regele Mihai I a cumpărat proprietatea la 26 martie 1943, fix de ziua de naștere a fiicei sale celei mari, Margareta, născută în anul 1949.

    „Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată, fără îndoială, de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant”, spune Margareta despre locul în care-și petrece, în mod tradițional, Sărbătorile de Crăciun și Pascale.

    Din 2021, domeniul este deschis pentru vizite ghidate.

    Palatul Elisabeta

    Situat în vecinătatea Muzeului Satului și a Teatrului de vară din Parcul Regele Mihai, palatul este reședința oficială a Margaretei, Custodele Coroanei române și a întregii familii regale. Palatul a fost construit între anii 1935 și 1937 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României.

    Din 2020, palatul este sediul Asociației Casa Majestății Sale și locul în care se desfășoară majoritatea evenimentelor și întâlnirilor publice ale membrilor familiei regale.

    Arhitectura palatului îmbină stilul maur-mediteraneean cu cel brâncovenesc, ceea ce îl face unic între palatele din București, iar dispunerea lui pe un teren al Parcului Herăstrău îl face atractiv pentru vizite, atunci când găzduiește evenimente publice.

    Castelul Foișor

    Este o clădire mai puțin cunoscută din cadrul Domeniului regal de la Sinaia, cu ale lui Castele Peleș și Pelișor care atrag constant turiști din toate colțurile lumii. Dar are o însemnătate specială pentru fosta monarhie românească: aici s-a născut, la 25 octombrie 1921, cel ce avea să devină Regele Mihai.

    Construit înaintea Peleșului și-a Pelișorului, la început, Foișorul a fost o cabană de vânătoare, apoi, după ce a fost mistuit de un incendiu, în 1932, a fost refăcut și mărit până la o capacitate de 42 de camere.

    Din cele trei palate de pe domeniul Peleș, Foișorul este singurul care nu a fost deschis vizitării de către publicul larg. Asta deoarece chiar și după retrocedarea Peleșului și a Pelișorului, Foișorul a rămas în proprietatea statului și este folosit ca vilă de protocol.

    Vila Șipot

    Rămânem pe domeniul regal din Sinaia, la una dintre cele mai importante edificii secundare de aici. O vilă cochetă, cu parterul în stilul renașterii germane și etajul în stil modern, Vila Șipot sau „Casa Arhitectului” a fost proiectată în anul 1900 pentru birourile echipei care lucra la marile șantiere regale din Sinaia.

    Karel Liman, arhitectul principal al familiei regale, a locuit aici până la moartea sa, în anul 1929, după ce specialistul ceh a decis să se stabilească în țara sa „de adopție” ca șef al Biroului Regal de Arhitectură.

    Clădirea are parter, etaj și mansardă, iar interiorul este împărțit în opt camere. Aflată într-un stadiu avansat de deteriorare, vila a fost restaurată și readusă în circuitul turistic de către Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș. Cele opt camere renovate oferă o experiență memorabilă fiecărui vizitator, îmbogățită de vederea către Pelișor și Hotelul Economat și de proximitatea pârâului Peleș. Anul acesta, vila a fost inclusă în premieră pe platforma Booking.

    Foste reședințe magnifice de pe domeniile regale

    Castelul din Balcic

    Nu puteam să nu includem în lista noastră unul dintre simbolurile monarhiei românești. Castelul din Balcic a fost o reședință a Reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut țării noastre, și rămâne cea mai vizitată atracție turistică din acest oraș de la Marea Neagră.

    Castelul situat pe faleză cuprinde o grădină botanică cu peste 3000 de specii de plante și cactuși, o chilie mănăstirească, un izvor, mai multe vile rezidențiale și multe alte acareturi. Este, de fapt, o vilă cu pereți albi și acoperișuri de țiglă roșie, ce combină elemente ale stilului otoman cu cele al caselor bulgărești.

    Domeniul castelului cuprinde șase case, câte una pentru fiecare copil al Reginei Maria. În paraclisul „Stella Maris”, construit în stil ortodox și locul unde regina se reculege, a cerut aceasta ca, după moartea ei, să-i fie păstrată inima.

    Un loc pe care Regina Maria l-a iubit cu toată ființa sa: „Balcicul a fost întoarcerea mea la mare, întoarcerea la întâia mea dragoste.”

    Vila regală din Mamaia

    Dragostea pentru mare a aceleiași Regine Maria a stat la baza construirii acestei vile din Mamaia, inaugurate în anul 1926. Mai târziu, clădirea a trecut în proprietatea Principesei Elena, mama Regelui Mihai. De altfel, în acest fost palat și-a petrecut tânărul rege o parte din verile copilăriei.

    După înrăutățirea relației lui Carol cu Elena, mama lui Mihai a fost obligată, în cele din urmă, să părăsească România. Ea a renunțat la vila din Mamaia și la alte proprietăți din țară în schimbul achiziționării de către statul român, pe numele ei, a Vilei Sparta din Florența.

    După ce a devenit sediul unor restaurante și cluburi și lăsat, apoi, de izbeliște, monumentul s-a întors în proprietatea statului român. De-abia anul acesta, pe 7 martie, guvernul a aprobat începerea restaurării fostului castel al Reginei Maria.

    Conacul Filipescu

    Situat în comuna 1 Decembrie, la o distanță de zece minute de Capitală, Conacul Filipescu este o bijuterie arhitecturală construită în anii 1880, prima proprietate a Reginei Maria. Peste ani, conacul a fost reconstruit și transformat cu mare grijă pentru elementele originale ale acestei superbe proprietăți istorice. Conacul care a aparținut inițial familiei Filipescu are o suprafață de teren de 13.000 metri pătrați și una construită de 1.000 mp.

    Clădirea a fost construită în stil tradițional, cu foișor și coloane, iar sub parterul înalt se află beciuri cu uși largi.

    Conacul Filipescu a fost complet renovat în anul 2022 și propune azi un design nou, dar care păstrează amintirea vechiului interior, o combinație reușită de tradiție și modernitate. Fosta proprietate a Reginei Maria se poate închiria azi pentru evenimente și cazare.

    Foto: site-urile proprietăților, Casa Majestății Sale, Booking, Daniel Angelescu, Wikipedia, Audiotravelguide

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments