hotnews

Castele, conace și case care au aparținut nobilimii din Covasna și în care te poți caza

publicat pe 03 aug. 2024

    Spui Covasna și te gândești la o regiune care devine din ce în ce mai populară pentru turiștii care aleg să-și facă vacanțele în țară. Renumit pentru ape termale și peisaje naturale unice, acest ținut denumit și secuiesc este marketizat, mai nou, prin numeroasele conace și castele, aproximate la 160, pe care le poți vizita în județ. Iată așadar propuneri de cazare din Covasna care sunt în castele, conace sau foste case de oaspeți ale nobililor.

    Te invităm, așadar, să faci o vizită virtuală, alături de noi, în cele mai frumoase conace în care te poți caza în Covasna, pentru a trăi o experiență ca pe vremea conților maghiari.

    Cazare Covasna: castelele, conacele și casele care spun o parte din istoria regiunii

    Un fost castel din secolul 17 a fost transformat într-un hotel de lux de patru stele, pentru ca turistul să aibă parte de o experiență magică, în care confortul de azi se îmbină cu luxul nobiliar de altădată.

    Castelul Daniel, Tălișoara

    Castelul Daniel a fost construit în prima jumătate a secolului XVII pe moșia de la Tălișoara a căpitanului adjunct al ținutului Trei Scaune, Daniel Mihály.

    Stilul predominant al castelului este renascentist târziu, la fel ca în cazul multor castele din această zona a Transilvaniei, însă conacul contelui Daniel Mihály deține și o aripă construită în secolul XIX, în stil clasicist.

    Aerul medieval se resimte puternic chiar și azi în acest imobil recondiționat, grație pereților din piatră naturală, grinzilor din lemn și, mai ales, mobilierului aristocratic.

    Conacul Benke, Moacșa

    Acest conac extrem de elegant se află în comuna Moacșa, la circa 12 kilometri distanță de municipiul Sfântu Gheorghe. Vorbim de o clădire protejată de Consiliul Județean Covasna, ridicată cel mai probabil la limita dintre secolele XIX și XX, în stil clasicist.

    Ultimul proprietar al conacului a fost Benke Laszlo, deportat în Delta Dunării în 1949, după care imobilul a devenit sediul CAP. Clădirile vechi, aflate în paragină, au fost achiziționate de o societate în anii 2007 și 2008, de la diverși proprietari, și renovate cu destinația de pensiune turistică de cinci stele, în perioada 2008-2013, așa cum o găsim acum.

    Fără a-i altera aerul caracteristic locuințelor nobiliare secuiești de la începutul secolului trecut, noua pensiune propunere înnoptarea în camere deosebit de elegante, pentru o experiență ca pe vremuri, cu multe obiecte de mobilier salvate din acele timpuri.

    Conacul Gaál, Dalnic

    Cu o istorie de peste 150 de ani, Conacul Gaál se află într-unul dintre cele mai frumoase sate transilvănene, Dalnic, situat la poalele munților Bodoc și locul de naștere al lui Gheorghe Doja.

    Fiecare detaliu din imobilul restaurat în anul 2014 reamintește de epoca în care a fost construit, iar eleganța secolului al XIX-lea nu este alterată de îmbinarea cu confortul modern.

    Conacul construit în anul 1844 de către Gál Miklós reflectă bunăstarea și confortul secuiesc de altădată și a devenit azi un loc în care te poți transpune cu succes în acea lume.

    Mobilierul din lemn, livingul cu canapele din stofă și candelabre, toate acestea îi conferă locului un aer nobiliar autentic.

    Conacul Nagy, Coșeni

    Conacul Nagy a fost ridicat în anul 1802 de către familia de nobili maghiari Nagy în satul Coșeni, ce aparține de municipiul Sfântu Gheorge.

    Clădirea albă cu acoperiș roșu, restaurată exemplar, are cinci încăperi: trei camere, o magazie și un depozit.

    Sala de mese spațioasă a fost împărțită, iar dintr-o parte a acesteia s-a construit baia. La 200 de metri de conac, se află un grânar, fosta reședință a familiei Nagy din 1802.

    Și în cazul acestui conac, este de admirat faptul că s-a păstrat amprenta istoriei locului, mobilierul elegant din lemn masiv, decorațiunile opulente precum lustrele, oglinda, veiozele sau covoarele, astfel încât eleganța vintage a locului este nealterată.

    Castelul Mikes, Zăbala

    Mult mai cunoscut azi sub denumirea de Domeniul Zabola, Castelul Mikes este un conac unguresc din secolul al XVI-lea situat în satul Zăbala (Zabola în limba maghiară), la circa 6 km de orașul Covasna.

    De 600 de ani, locația este reședința familiei nobiliare Mikes, iar clădirile ridicate în diferite epoci și folosite pentru cazarea musafirilor sunt dispuse într-un parc impresionant de 50 hectare, care se afundă în pădure.

    Casele de oaspeți din secolele XVIII și XIX sunt numite după funcțiile lor originale: The Machine House (Casa mașinăriei), The Saddle House (Casa harnașamentelor), The New Castle (Castelul nou). Aceste clădiri dispun de 20 de spații de cazare în camere de o eleganță deosebită.

    Familia Mikes a avut mai multe castele și conace în Transilvania, din care foarte puține au supraviețuit: pe lângă domeniul Zabola, și cele de la Ozun și Cisteiu de Mureș au fost înapoiate proprietarilor de drept, dar doar primele două sunt în stare funcțională astăzi.

    Casele de oaspeți ale Regelui Charles, Valea Zălanului

    Locul în care preferă Regele Charles să se retragă în tihnă este un cătun izolat din Covasna, amplasat printre pajiști și dealuri împădurite, de o frumusețe naturală unică.

    Proprietatea cu trei case mai vechi de 100 ani, care au aparținut unui strămoș al regelui care a trăit în această zonă, păstrează autenticitatea transilvăneană, fiind restaurată cu atenție, cu metode și materiale tradiționale.

    Toate camerele au fost restaurate și mobilate cu piese vechi și textile autentice din Transilvania. Pentru a crea o atmosferă de pace și liniște, nu există televiziune sau radio și nici confortul modern la care te-ai aștepta de la o reședință princiară; în schimb, turiștii sunt o mulțime de cărți interesante pe rafturi și opțiunea unor drumeții alături de localnici. 

    Casele de oaspeți ale Contelui Kálnoky, Micloșoara

    Rămânem în Covasna și trecem pe proprietatea unui bun prieten de-ai Regelui Charles, persoana care l-a convins să-și cumpere o reședință în împrejurimi, Contele Tibor Kálnoky.

    Astăzi, acest urmaș al unei vechi familii nobiliare maghiare deține cinci case de oaspeți în satul secuiesc Micloșoara, două fiind în curs de restaurare.

    Casele datând din anii 1800 sunt primele clădiri de patrimoniu din Transilvania care oferă cazare. Acestea au fost atent restaurate pentru a li se păstra farmecul original și mobilate cu obiecte aparținând culturii săsești și secuiești din Transilvania.

    Pentru restaurarea caselor, contele a lucrat cu meșteri locali, care au învățat meseria din tată în fiu.

    Foto: site-urile proprietăților, Booking, Travlocals

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments