4 lucruri esențiale de ținut cont înainte să te apuci de renovarea locuinței
publicat pe 20 mai 2020Renovarea unei locuințe nu-i treabă ușoară și nu trebuie făcută după ureche. Ca să te bucuri de rezultate cât mai bune pentru căminul tău, am întrebat un arhitect de interior care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont.
Indiferent de bugetul pe care îl ai sau stilul în care vrei să se încadreze amenajarea, că locuiești într-o casă de ceva timp și cunoști viciile locului, sau că te-ai mutat de curând și vrei să reamenajezi spațiul, uite ce-ți recomandă Natalia Berezovskaia de la Creativ Interior.
1. Fluxul corect și spațiile de depozitare
Dacă în locuința actuală simți nevoia unor modificări în ceea ce privește fluxul sau locurile de depozitare, gandește spațiul de la zero. „Dar nu interveni sub nicio formă la structura de rezistență. Cel mai bine ar fi să apelezi la serviciile unui structurist, mai ales în cazul locuințelor vechi. Un specialist îți va spune ce pereți se pot muta si cum trebuie să refaci cadastrul. Dacă nu faci asta, pui în pericol toți locatarii blocului. Ține cont și de faptul că România este situată într-o zonă cu risc seismic’’, te sfătuiește Natalia.
Tot ea spune că în cazul blocurilor noi, unde pereții sunt din gips carton sau chiar din cărămidă, recompartimentarea poate fi facută mult mai ușor. Dacă nu te descurci să găsești cea mai bună formulă de a optimiza spațiul, apelează la sfaturile unui specialist. O compartimentare inteligentă și adaptată locului te va ajuta sa economisești bani și să folosești fiecare spațiu într-un mod util.
2. Acoperișul
Un alt aspect de care arhitecta îți recomandă să ții cont este acoperișul. Dacă apartamentul sau casa are probleme cu acoperișul, trebuie să te ocupi cât mai curând. Infiltrațiile distrug structura de rezistență și determină apariția mucegaiului în interior. „Ambele înseamnă un risc la adresa sănătății și securității personale. Dacă locuiești la mansarda unui bloc care se confruntă cu asemenea probleme, discută cu asociația de locatari și încearcă să găsiți o modalitate prin care să rezolvați la comun această situație. În cazul blocurilor noi, verifică în contract garanția lucrărilor; întreabă dacă se încheie direct prin dezvoltator sau dacă e nevoie de asigurare’’, spune Natalia.
3. Instalațiile
Dacă nu îți dorești probleme cu țevi sparte, cu calorifere care se încălzesc pe jumătate sau cu prize nefuncționale atunci când ți-e lumea mai dragă, gândește-te să înlocuiești instalația termică și cea electrică. Mai ales în cazul locuințelor care nu au fost renovate anterior. Acest lucru presupune o intervenție destul de amplă asupra pereților, ceea ce înseamnă că și bugetul renovării va crește destul de mult, menționează arhitecta.. Dar better safe than sorry!
4. Izolația termică a pereților
O altă problemă care ar trebui rezolvată, dacă există, este izolația termică a pereților. Camerele care au pereții orientați către nord sunt cele mai răcoroase. Dacă nu sunt izolate, iarna devin chiar friguroase. Dacă vrei să te bucuri de un confort total al casei tale, fă și această investiție. Plus că vei economisi bani la plata facturii de căldură.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă o amenajare, cum calculezi bugetul și de la ce nu trebuie să faci rabat, citește și acest articol, cu sfaturi practice de la cinci specialiști.
Foto: The Famous Design
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
-
Sponsored
Muzeu, galerie sau showroom: PIATRAONLINE lansează un nou flagship store ce redefinește designul de retail
-
UTILE
Care este temperatura optimă în casă iarna. Valoarea la care e indicat să setezi centrala
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.