iulia naidin
PROIECTE DE AMENAJARE

Dream home de 90 metri pătrați în Cluj-Napoca: s-a jucat cu multe culori ca să facă spațiul să pară și mai mare

publicat pe 07 mart. 2022

    Înainte ca o tânără familie să o cumpere, această casă veche din Cluj-Napoca avea pereții și tavanele placate cu rigips, pardoselile originale erau acoperite cu parchet laminat, și nici finisajele originale n-au avut o soartă mai fericită.

    Însă în șase luni, chiar dacă procesul a fost greu și anevoios, cei 90 de metri pătrați au fost transformați într-un acasă călduros.

    Avantajele și dezavantajele unei case vechi

    Provocările amenajării au fost date de natura casei. O casă veche are deseori spații atipice și o structură pe care trebuie să o iei în considerare atunci când te ocupi de design. Recompartimentarea spațiului a dat cele mai multe bătăi de cap.

    Pe de altă parte, amenajarea a avut loc la începutul pandemiei, chiar în carantină. Multe magazine și showroomuri erau închise, producțiile au fost oprite, iar livrările au întârziat. Plus că timpul pe care arhitecta l-a avut la dispoziție era limitat de venirea, în curând, unui nou membru al familiei.

    Dar casa veche are și avantajele ei: tavane înalte, zone cu bovindouri, lumină naturală din plin și foarte multă istorie. Arhitecta Iulia Naidin de la Naidin Interiors s-a ocupat de design și cu un strop de lumină, un strop de retro și un strop de magie a conturat un spațiu ce emană o dulceață primitoare.

    casa veche - poza 1
    Tavanul verde-oliv oferă contrastul necesar în amenajarea în care predomină nuanțele de bej.

    Tavane colorate și spații luminoase

    Conceptul amenajării a pornit de la liniște. Asta și-au dorit proprietarii de la noua locuință. Un cămin liniștit, aerisit, în care să-și petreacă zilele împreună, o atmosferă armonioasă și prietenoasă, în care să-și crească cele două fetițe.

    Cei 90 de metri pătrați sunt împărțiti într-un living, bucătărie, trei dormitoare și două băi. Deși camerele nu sunt mari, ele sunt foarte înalte și luminoase. Iulia s-a folosit de toate elementele istorice pentru a crea un spațiu destinat unui stil de viață contemporan. Amenajarea a durat șase luni, bugetul a ajuns la aproximativ 55.000 de euro și a fost gata la timp pentru a o primi pe cea de-a doua fetiță în sânul familiei.

    De la început casa a fost gândită în culori calde, pastelate, cu accente de ocru, verde-oliv și chihlimbar. Culorile pun în valoare zonele cu foarte multă lumină naturală, iar spațiul pare automat mai mare și aerist. Aceleași nuanțe sunt potrivite și în spațiile întunecoase, unde predomină iluminatul artificial. Tavanele colorate sunt atracția principală a casei. Ele nu doar că accentuează înălțimea camerelor, care au aproximativ trei metri înălțime, dar și leagă diferitele spații între ele.

    Intrarea, zona de zi și zona de luat masa sunt cuprinse într-un open-space generos, care se termină într-un bovindou luminat prin trei ferestre mari. Pentru a păstra caracterul aerisit al încăperii, Iulia a ales să despartă zona de intrare de restul spațiilor printr-un panou de ratan. Delimitarea se face în mod subtil, iar transparența panoului ajută la pătrunderea luminii și în hol.

    Accentul de culoare se regăsește în canapeaua de la Mobila Dalin. Această, împreună cu tablourile de la Kaplias, diferiții poufi, măsuța de cafea și panoul din ratan formează punctul central al casei, unde se adună seara familia. Nu e de mirare că acesta este locul lor preferat din întreaga casă.

    În dining, soarele este adus fizic în casă prin candelabrul suspendat deasupra mesei. Accentul de auriu oferă eleganță spațiului și se află în perfectă armonie cu nuanța mobilei și a perdelelor. Forma bovindoului este pusă în evidență prin draperii. Faptul că acestea acoperă întregul perete oferă un fundal uniform atât pentru masă, cât și pentru candelabru.

    Bucătăria este amenajată în aceleași culori calde de bej și alb. Datorită lor, spațiul pare mai mare, mai ordonat și mai luminos. Ceramica tip cărămidă montată pe perete antrenează simțul tactil prin textura sa. Finisajul lucios aduce și mai multă lumină în spațiu.

    Dormitoarele, deși mici, sunt inteligent mobilate astfel încât să ofere confortul necesar fără a neglija nevoia spațiilor de depozitare. În dormitorul matrimonial, patul este în mijloc, iar dulapul se desfășoară în jurul lui ca o ramă pe perete.

    Camera copiilor are o formă atipică: un perete rotund. Iulia a ales să modeleze mobila după forma acestuia, optând pentru corpuri de înălțime mică sau medie pentru a nu întuneca camera.

    Elementele decorative, fie că sunt tablourile sau farfuriile pictate, pun în valoare aerul boem al amenajării, fără să-l încarce.

    Istoria acestei case vechi se regăsește în profilele folosite pe perete, în cornișa de la tavan, în detaliile fronturilor de la corpurile de mobilă, în noblețea finisajelor și a corpurilor de iluminat. Folosind mai multe surse de lumină, de la spoturile montate pe tavan, la candelabrul din dining sau lămpile de podea, Iulia a creat o atmosferă caldă și intimă, perfectă pentru a petrece seri liniștite alături de familie.

    Mult spațiu de depozitare

    S-a pus accentul pe spațiul de depozitare. El trebuia să fie cât mai mult pentru a răspunde nevoilor celor patru membri. De asemenea, el trebuia să fie executat într-un mod inteligent pentru a nu încărca spațiul și a-l face să pară sufocant.

    Faptul că nuanțele alese pentru finisaje, accesorii sau mobilier sunt atât de apropiate nu este o întâmplare. Iulia a aplicat tehnica ton-sur-ton pentru a crea un fundal cât mai uniform, care să ascundă diferitele uși sau spații de depozitare, dar și pentru a oferi un design cât mai coerent pentru desfășurarea activităților zilnice. În astfel de cazuri, dinamica nu se creează prin culori, ci prin texturile diferitelor elemente, de la lavabila de pe pereți, fronturile de la mobilă, covorul sau draperiile.

    În dormitor, corpurile de depozitare formează un cadru în jurul patului, fără a bloca lumina naturală. În living și zona de luat masa, tocmai pentru că spațiul abundă în lumină naturală, corpurile de mobilă sunt puține și joase pentru a nu crea umbre întunecate. În schimb, în hol pereții sunt tapetați cu dulapuri încastrate. Fronturile dulapurilor au un model asemănător cu profilele montate pe peretele cu televizorul, ceea ce ajută să nu iasă în evidență. Ceea ce ar fi trebuit să fie obiecte de mobilă masive în mod normal, acum sunt integrate perfect în mediul casei.

    Resurse:

    Tips&Tricks pentru amenajare de la Naidin Interiors:

    • Investește într-un pat și o canapea de calitate. Acestea sunt printre cele mai importante achiziții dintr-o casă. Spatele tău îți va mulțumi!
    • Montează tablourile pe pereți la înălțimea ochilor (centrul tabloului la 1.50-1.70m), niciodată mai sus, pentru că altfel tablourile par că „își iau zborul” și nici măcar nu o să le mai observi.
    • Dacă nu ești sigură de ce covor s-ar potrivi în spațiul tău, alege unul cât mai neutru, în nuanțe desaturate sau pastelate. Evită culorile tari pentru covoare, pentru că sunt obositoare.
    • Dacă optezi pentru două tipuri de plăci ceramice într-un singur spațiu, alege unele de dimensiuni cât mai diferite, pentru a păstra un aspect echilibrat.
    • Pentru rosturi perfect aliniate în băi, foloseste gresia din aceeași colecție și pe pardoseală și pe pereți. Plăcile din colecții diferite, deși par identice ca dimensiune, vor avea mici diferențe între ele, care vor fi foarte vizibile odată montate.

    Sursă fotografii: Iulia Naidin.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments