Grădină

Când se stropesc pomii cu soluție antiîngheț și de ce trebuie să aplici tratamentul

  Acele perioade cu temperaturi negative, urmate de alte perioade cu temperaturi ridicate pot afecta pomii, în special pe cei fructiferi. Soluțiile antiîngheț ajută pomii să treacă cu bine peste iarnă, atunci când sunt în repaos vegetativ. Iată când se stropesc pomii cu soluție antiîngheț și de ce este utilă contra „ferestrelor iernii”. 

  Scăderea temperaturilor pe timp de iarnă poate face ca viitoarele culturi de fructe să fie afectate. Pomii fructiferi sunt cei mai predispuși să fie afectați de îngheț. Astfel că au nevoie de tratament special ca să reziste temperaturilor cu minus. 

  Dacă ai în grădină pomi fructiferi ar fi bine să știi când se stropesc cu soluție antiîngheț ca să nu le compromiți viitoarele roade. În cele ce urmează îți explicăm ce trebuie să știi și cum să procedezi. 

  Când se stropesc pomii cu soluție antiîngheț: ce să folosești

  Pomii se stropesc cu soluție antiîngheț imediat ce sesizezi că temperaturi ajung și scad sub 0 grade Celsius. Operațiunea se face preventiv pentru ca pomii să nu fie afectați. 

  În acest caz, pentru a proteja pomii fructiferi pe perioada repaosului vegetativ, trebuie să folosești soluție cuprică antiîngheț. Soluția poate fi cumpărată din magazinele de bricolaj. 

  La bază, soluția cuprică este biodegradabilă și nu afectează calitatea solului. Este pe bază de etilenglicol și glicerină farmaceutică. Conferă, practic, o folie de protecție invizibilă pentru pomi în fața pericolului înghețului. 

  Când se stropesc pomii cu soluție antiîngheț: contează concentrația

  Concentrația soluției este dictată de temperaturile exterioare. De exemplu, dacă temperatura de afară scade până în -5 grade Celsius, atunci soluția cuprică trebuie să aibă o concentrație de 5%. 

  Dacă temperaturile scad până la -10 grade Celsius, soluția cuprică trebuie să fie de concentrație 10%. 

  Pe de altă parte, dacă mugurii s-au deschis, deci au apărut florile, în ciuda temperaturilor, concentrația soluției nu trebuie să depășească 5%. 

  Odată aplicată, soluția cuprică antiîngheț acționează pe o perioadă cuprinsă între 7 și 15 zile, în funcție de concentrație și temperatură. 

  Când se stropesc pomii cu soluție antiîngheț: ajută contra „ferestrelor iernii”

  Soluția cuprică este utilă pentru protecția pomilor fructiferi în fața „ferestrelor iernii”. Adică acele perioadă de sfârșit de iarnă și început de primăvară. Când temperaturile cresc mult și brusc și scad destul de repede. 

  Temperaturile negative pot diminua viitoarele recolte ale pomilor fructiferi. Caisul, piersicul sau migdalul sunt pomii cei mai sensibili la schimbările de temperatură. De aceea, trebuie protejați din timp cu soluția antiîngheț. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Când se stropesc pomii cu soluție antiîngheț și de ce trebuie să aplici tr...