LIFE

Când spune tradiția că e momentul să împodobești bradul și de ce

publicat pe 29 nov. 2023

    Bradul de Crăciun este simbolul sărbătorilor de iarnă, un element fără de care sezonul rece nu ar mai avea farmec și culoare. Este vestitorul sărbătorii religioase și tradiției cadourilor. Dar când se împodobește? Iată când se împodobește bradul de Crăciun potrivit tradiției. Avem și câteva repere istorice pentru tine, cum ar fi momentul în care s-a împodobit primul brad în România. 

    Tradiția împodobirii bradului de Crăciun este respectată în fiecare an. Fiind un simbol care anunță venirea lui Moș Crăciun, dar și marcarea sărbătorii Nașterii Domnului. Obiceiul este aparent foarte vechi, cu surse neclare. Însă, ce s-a păstrat cu adevărat a fost ziua când se împodobește bradul. 

    Când se împodobește bradul: scurt istoric

    când se impodobeste bradul shutterstock

    Se pare că tradiția de a împodobi bradul de Crăciun provine de la triburile germanice ale mileniului trecut. Pentru aceste triburi, bradul simboliza Sfânta Treime datorită formei sale triunghiulare. 

    Bradul era împodobit de triburile germanice cu diverse decorațiuni care simbolizau cunoașterea sau bogăția. Pentru a avea asemănarea pomului sacru din Grădina Edenului în care erau mere. 

    Prima mențiune despre un brad împodobit apare într-un document din Riga din anul 1510. În alt an, în 1605, se atestă că a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică, la Strasbourg. Pomul fusese atunci împodobit cu mere roșii. 

    Împodobirea bradului într-un spațiu public în Statele Unite ale Americii a fost legalizată în 1836, în statul Alabama. 

    În România, obiceiul împodobirii bradului de Crăciun începe odată cu venirea lui Carol I de Hohenzollern. Regele a împodobit pomul festiv pentru prima dată în anul 1866, la curtea sa regală din Capitală. Bradul era împodobit cu flori de hârtie și cu fructe. Boierii din București și oamenii de rând au preluat apoi tradiția împodobirii. 

    Când se împodobește bradul și ce spune tradiția

    când se impodobeste bradul shutterstock

    Bradul de Crăciun era împodobit în trecut cu mere, flori făcute din hârtie, cu nuci, dulciuri, figurine din lemn sau cu lumânări. Odată cu apariția instalațiilor luminoase, bradul de Crăciun a început să capete un aspect modern și deosebit. 

    Indiferent de momentul împodobirii, e important ca în vârful bradului să fie pusă o stea. Acesta este simbolului stelei care i-a călăuzit pe magi spre Betleem. Tradiția spune că steaua din vârful bradului de Crăciun aduce noroc și ajută la împlinirea dorințelor. 

    În prezent, împodobirea bradului se face în funcție de disponibilitate și mai puțin în funcție de tradiție. De altfel, an de an, data de împodobire e mai aproape de luna noiembrie și uneori chiar și octombrie, decât de luna decembrie. 

    Potrivit tradiției, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului, adică în seara de 24 decembrie. Aceeași tradiție spune că în casă trebuie să există vâsc, planta tămăduitoare care simbolizează armonia și pace. Se spune că sărutul sub vâsc face ca relația de cuplu să fie mai trainică și mai puternică. 

    Împodobirea bradului de Crăciun înseamnă și sărbătoarea Nașterii Domnului. Dar și venirea lui Moș Crăciun, cel care lasă daruri sub brad pentru copiii cuminți. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments