UTILE

De ce caloriferul este rece jos: cauze, soluții și sfaturi de urmat 

  Încălzirea ineficientă a casei poate să aibă mai multe cauze. Un calorifer rece în partea de jos e una dintre problemele întâlnite. Rezolvări există, așa că trebuie să știi ce pași ai de urmat. Am aflat de ce este caloriferul rece jos și ce soluții ai pentru a remedia problema. 

  Pentru ca procesul de încălzire a casei tale să fie eficient, caloriferele trebuie să funcționeze în parametri optimi. Însă, există situații în care partea de jos a caloriferului este rece. Ceea ce face ca încălzirea locuinței să aibă de suferit. 

  Caloriferul este rece în partea de jos din cauza a două dezechilibre: fie este înfundat cu depuneri, fie are un dezechilibru hidraulic. Detaliem cele două cauze și ce soluții se impun, în cele ce urmează. 

  De ce caloriferul este rece jos: de ce să aerisești

  de ce caloriferul este rece jos shutterstock

  Înainte de rezolvarea efectivă a problemei, aerisirea caloriferului este un prim pas de efectuat. Pentru asta, trebuie să consulți schema de racordare a caloriferului.

  Indiferent de calorifer, mai nou sau vechi din fontă, iată ce pași ai de urmat: 

  • închide robinetele de tur și retur; 
  • deschide încet robinetul de aerisire cu o cheie de aerisire calorifer. Aerul va ieși împreună cu apă, așa că ar fi bine să ai la îndemână un vas și o cârpă; 
  • deschide la fel de ușor robinetul de retur. Atunci când prin robinetul de aerisire va ieși doar apă, atunci operațiunea este completă; 
  • închide robinetul de aerisire și deschide robinetele de tur și retur. 

  De ce caloriferul este rece jos: presiunea apei contează

  Una dintre cele mai comune cauze care duce la încălzirea inegală a elemenților caloriferului este ceea ce se numește dezechilibrul hidraulic. Mai pe înțelesul tuturor, apa nu circulă prin calorifer cu suficientă presiune. Ceea ce duce, inevitabil, la lipsă de presiune din instalație, iar asta face deseori caloriferul să fie rece în partea de jos. 

  Practic, din cauza lipsei de presiune, apa circulă încet dintre tur spre retur, fără prea multă forță să disloce tot volumul de apă rece. Aici poate să intervină și principiul termodinamic care spune că lichidele calde se ridică, iar cele reci coboară. 

  Dacă caloriferul tău este racordat la rețeaua comună de termoficare, soluții nu prea există. Poți verifica dacă un vecin a efectuat o intervenție neautorizată sistemului de țevi, ceea ce ar produce un dezechilibru întregului ansamblu. 

  Dacă încălzirea se face cu o centrală de apartament, soluția este să crești presiunea din centrală. Problema se va rezolva rapid, numai să ții cont de cartea tehnică a centralei și să modifici presiunea în mod corespunzător. 

  De ce caloriferul este rece jos: cum apar impuritățile

  Depunerile de impurități, pot, de asemenea, să facă un calorifer rece în partea de jos. Depunerile apar în strânsă relație cu fenomenul scăderii presiunii despre care am povestit. 

  Depunerile apar în partea de jos a caloriferului sau chiar pe țeava de retur. Vor împiedica de fiecare dată funcționarea optimă a caloriferului. De cele mai multe ori, depunerile sunt formate din calcar dezlipit de pe interiorul pereților caloriferului. Mai pot exista bucăți de rugină sau impurități precum nisip sau pământ. Acestea din urmă apar ca o cauză a filtrării slabe a apei. Și apa dură poate duce la apariția de impurități. 

  Dacă ai depuneri de calcar în calorifer, după ce scapi de ele e nevoie de o curățare serioasă a fiecărui element pe interior. Pentru asta ai nevoie de ajutorul unei firme specializate. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  De ce caloriferul este rece jos: cauze, soluții și sfaturi de urmat