Apartamente cu 2 camere

Before&after: cum s-a transformat un apartament din anii ’80 care nu fusese renovat niciodată

  Spații de depozitare eficiente, linii minimaliste și accente de culoare care dau viață interiorului. Așa arată un apartament cu două camere din Capitală, după opt luni de renovări. Șantierul a pornit de la zero, pentru că din vechea locuință nu a rămas absolut nimic. Instalația electrică și cea sanitară au fost refăcute, parchetul a fost înlocuit, la fel și tâmplăria. Adina Avramescu de la Sundazed Interiors este designerul care s-a ocupat de amenajarea apartamentului.

  Locuința are o suprafață de 50 metri pătrați și o compartimentare circulară, se află într-un bloc construit în anii ’80 și până în 2022 nu trecuse prin nici un proces de renovare. La prima vizită, Adina a dat peste un interior ponosit, cu parchet putred și pereți acoperiți cu tapet deteriorat. Nici la capitolul compartimentare, lucrurile nu stăteau mai bine. Ca să deschidă zona de intrare în apartament, a propus dărâmarea peretelui dintre bucătărie și living și eliminarea ușilor. A obținut astfel un open space aerisit și confortabil, cu spații care să se plieze pe stilul de viață al proprietarului.

  amenajare apartament hol
  În hol, nu există cuier, ci doar dulapuri închise.

  „Am pornit de la ideea unei amenajări minimaliste, dar am vrut să adaug căldură prin texturi și pete de culoare. Am folosit și câteva elemente cu aer ușor ludic, acele bolte galbene care m-au ajutat să dau viață pereților din living”, spune Adina.

  Apartamentul s-a transformat complet, după eliminarea ușilor și a peretelui dintre living și bucătărie

  Amenajarea apartamentului include multe branduri mass-market

  Cele mai multe piese de mobilier și accesorii folosite în amenajarea apartamentului sunt cumpărate de la IKEA, dar achiziții s-au făcut și de la Zara Home, Poetic Store sau Jysk. Dressingul cu uși glisante din dormitor este făcut pe comandă și reprezintă cea mai mare investiție a proiectului.

  amenajare apartament living
  Livingul și bucătăria au fost reconfigurate complet după renovare

  În living, piesa centrală a amenajării este canapeaua albastră, poziționată în fața televizorului. Mobilierul sub formă de „U” ajută la depozitare, dar fără să aglomereze spațiul. De fapt, marea provocare a proiectului a fost tocmai aceasta: găsirea unor soluții eficiente de depozitare care să nu sufoce interiorul și așa, mic. Pentru un plus de dinamică, Adina a folosit un tapet care imită cărămida, iar lângă fereastră și lângă ușa de la dormitor a pictat câte o boltă galbenă.

  Livingul și bucătăria, despărțite printr-o insulă tip bar

  Bucătăria este compactă, cu linii minimaliste și mobilier făcut pe comandă din MDF alb și lemn de frasin. Barul cu scaune înalte care este, de fapt, o prelungire a blatului, are rolul de a delimita bucătăria de living. Este un spațiu folosit și ca zonă de dining.

  amenajare apartament bucatarie
  În stânga, finisajele originale ale apartamentului: faianță albă pătrată, podea de ciment, zugrăveală în ulei, în partea superioară a peretelui

  Pentru backsplash, Adina a folosit un mozaic de piatră care se potrivește cu cromatica mobilierului. Corpurile superioare au mânere ascunse pentru un look modern, în timp ce în partea de jos, mânerele negre funcționează ca elemente de contrast. Holul este folosit, în special pentru depozitare.

  Dormitor amenajat în tonuri neutre

  Dormitorul are o suprafață modestă și a permis o mobilare minimală. În schimb, este o încăpere cozy, mai ales prin cromatica folosită. Tablourile de deasupra patului sunt  făcute de Adina din resturi de tapet, înrămate.

  amenajare apartament dormitor
  Parchetul din lemn masiv nu a mai putut fi recuperat, nicăieri în apartament

  „La început, dormitorul era o mică vizuină pe care am reușit să o transformăm într-un culcuș cald și odihnitor. Am vopsit unul dintre pereți cu un bej cu tente verzui. În ceea ce privește mobilierul, nu am putut să integrăm mai mult de un pat, două noptiere și dressingul. Mixul de obiecte folosit a permis totuși ca spațiul să respire și să fie primitor”, spune Adina.

  amenaajare apartament dormitor
  Amenajarea dormitorului pune accent pe confort și pe eficientizarea spațiului

  Baia, cea mai veselă încăpere din tot apartamentul

  Pentru amenajarea băii, Adina a folosit din nou mici accente de culoare. De data aceasta a combinat o faianță verde sage cu un tapet cu imprimeu botanic de la Vladila. Negrul este folosit ca accent, la fel ca în restul apartamentului, prin alegerea corpurilor de iluminat, a oglinzii și a bateriei de duș.

  amenajare apartament baie
  Pentru a optimiza mai bine spațiul, Adina a înlocuit cada cu o cabină de duș

  Lavoarul este prevăzut cu un mic dulap cu aspect de lemn, folosit pentru depozitarea cosmeticelor. În locul caloriferului clasic, Adina a ales un panou radiant de sticlă cu suport pentru prosoape.

  Foto: George Sandu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: cum s-a transformat un apartament din anii ’80 care nu fuse...