Apartamente cu 2 camere

Culori pastelate într-un apartament cu formă atipică, amenajat pentru o studentă din Cluj

    Un apartament cu formă atipică, dintr-un bloc nou din Cluj-Napoca a devenit „acasă” pentru o tânără de douăzeci de ani. Amenajarea este una veselă, în culori delicate, cu spații bine gândite care să păstreze interiorul organizat și aerisit.

    Apartamentul se află într-un complex nou. Are o suprafață de 50 metri pătrați și este alcătuit din bucătărie și living, dispuse sub formă de open space, un dormitor, baie și logie. Forma ciudată a locuinței nu a fost singura provocare a proiectului. Lucia Gutiu Sucală (Gutiu Design), cea care s-a ocupat de amenajarea spațiului, a trebuit să înceapă șantierul cu îndreptarea pereților, deși apartamentul era semifinisat în momentul începerii lucrărilor. Din fericire, a găsit o echipă de meseriași care a avut suficientă răbdare și pricepere pentru a remedia situația.

    Părinții beneficiarei au fost cei care au ținut legătura cu Lucia pentru deciziile importante din timpul șantierului. Toată comunicarea s-a desfășurat online, ei nefiind din Cluj. „Nu am pornit de la un brief în adevăratul sens al cuvântului, dar am căzut de acord ca spațiul să se plieze pe nevoile tinerei care urma să locuiască aici. Fiind vorba de o studentă, am încercat să integrez cât mai multe zone care să-i fie cu adevărat utile. Am inclus o bibliotecă, înaltă până în tavan și un mic spațiu de lucru”, spune Lucia.

    Depozitări ascunse pentru o amenajare cât mai aerisită

    Importante au fost, de asemenea, compartimentarea interiorului și stabilirea unor funcții precise pentru fiecare colț al apartamentului. Zona de zi este configurată ca un open space generos, care include nu doar bucătăria și livingul, ci și holul de la intrare. Vizual, absența pereților este un mare avantaj pentru că lasă spațiul să respire. Din punct de vedere practic, însă, există câteva minusuri, mai ales în ceea ce privește partea de depozitare.

    apartament cu formă atipică layout
    Lucia a compartimentat zona de zi în funcție de nevoile tinerei beneficiare

    „Pentru mine, orice amenajare trebuie să fie, în primul rând, practică”, spune Lucia. „Nu-mi plac lucrurile la vedere, de aceea încerc să ascund tot ce se poate. Aici, de exemplu, mobilierul de la intrare maschează cuierul, mașina de spălat și uscătorul de rufe. A mai rămas chiar și puțin spațiu pentru câteva obiecte de menaj. Sunt zone care trebuie gândite de la început în fiecare casă”, crede designerul.

    Din punct de vedere cromatic, predomină culorile neutre și tonurile pastelate

    Bucătăria este modernă și funcțională, cu electrocasnice incorporabile și mânere aplicate doar în partea de jos a mobilierului. Peretele din dreptul blatului este placat cu faianță hexagonală, cu model ce imită marmura. O misiune dificilă a fost poziționarea frigiderului, pentru că nu se potrivea, din punct de vedere cromatic, cu mobilierul făcut pe comandă. Și-a găsit, în cele din urmă, locul lângă ușa care dă spre terasă. Lucia a propus amenajarea unei zone de dining în spatele canapelei, cu o masă extensibilă albă și patru scaune tapițate, cumpărate de la The Home. Canapeaua așezată cu spatele către bucătărie este gândită ca un element care să facă trecerea către living.

    „Șemineul electric vine în completarea ideii de calm, de spațiu în care să te destinzi. Am încercat să nu aglomerez prea mult zona cu mobilier, dar am considerat că este important să integrez în amenajare biblioteca și un mic spațiu de lucru. Cred că au fost singurele cerințe pe care le-am primit de la beneficiari”, spune Lucia.

    Interiorul este unul modern, cu accent pe funcționalitatea spațiului

    Dormitorul are o formă atipică și un decor special, prin tapetul cu temă tropicală folosit ca accent. Are și un dressing generos care asigură necesarul de depozitare.

    Tema tropicală se continuă și în baie, prin faianța folosită în zona dușului. Amenajarea nu respectă un stil anume, dar reușește să mențină echilibrul între estetic și funcțional. 35.000 euro a fost bugetul alocat acestui proiect, iar lucrările au durat o jumătate de an.

    Resurse:

    Perdele/draperii de la Mendola https://mendolafabrics.ro/, parchet Egger, faianță/gresie Dedeman, inclusiv cea cu finisaj floral din duș. Ușile de interior sunt cumpărate din Sibiu,  canapeaua este de la Besser home, un magazin local iar tapetul din dormitor este de la Mivali.ro. Scaunele sunt de la The Home, masa din living este Mobila Laguna, iar în rest, tot mobilierul este personalizat, făcut de INOVIS furniture.

    Hamsterul proprietarei. Îl cheamă Serus, după vestitul salut ardelenesc.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Lucia Gutiu Sucală:

    • Prioritizează funcționalitatea și dorințele beneficiarului, chiar dacă nu respecți rigorile unui stil anume. E vorba despre confortul beneficiarilor, nu despre un concurs de design.
    • Fii mereu pregatit să apară situații neprevăzute și încearcă să găsești o rezolvare eficientă/rapidă.
    • Mereu îmi imaginez că eu voi locui acolo când analizez releveul și pregatesc planul de mobilare. Asta mă ajută să am un flux natural al spațiului.
    • Ascultă dorințele beneficiarilor. Nu tu vei locui acolo! Tu „locuiești” o scurtă perioadă de timp, până gândești fiecare detaliu, până se finalizează șantierul. Dar apoi te muți la urmatoarea „acasă” unde o iei de la capăt.
    • Alege spații de depozitare închise, pe cât posibil, așa va părea mereu că totul este la locul lui.

    Foto prin Gutiu Design

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Culori pastelate într-un apartament cu formă atipică, amenajat pentru o stude...