Before&After

Before&After: a transformat radical un apartament de 45 metri pătrați din Ploiești, moștenit de la bunici

    O tânără juristă, pasionată de design interior, s-a ocupat de renovarea unui apartament cu două camere, primit moștenire de la bunici. Apartamentul se află la parterul unui bloc comunist din Ploiești și a fost transformat într-un spațiu cald și primitor cu un buget de 14.500 euro.

    Alina Ion și-a petrecut o bună parte a copilăriei în locuința bunicilor ei din Ploiești. I-au plăcut întotdeauna zona liniștită în care care se află și grădina îngrijită din fața blocului. Când apartamentul i-a rămas moștenire, s-a gândit să-i aducă în prezent interiorul înțepenit de vreme. Provocarea a fost să obțină o amenajare cât mai apropiată de gusturile ei, într-un buget nu foarte generos.

    „Este un loc de care mă leagă multe amintiri frumoase. Înainte de a-l ceda unei noi familii, mi-am dorit să îl renovez și să îl amenajez în așa fel încât să transmită sentimentul de spațiu cald și primitor, așa cum l-am perceput eu dintotdeauna. Ciudat este că, deși apartamentul în sine, fiind la parter, nu este foarte luminos, senzația pe care mi-o amintesc eu din copilărie este aceea a unei case inundate de lumină naturală. Am încercat ca prin amenajarea mea să recreez, pe cât posibil, acest sentiment”, spune Alina.

    living renovare apartament
    Veioza în stil retro de la Ikea îi amintește proprietarei de felul în care arăta casa bunicilor săi în copilărie. Și-a dorit foarte mult să o includă în amenajare.

    Proiectul a fost gata în șase luni

    Apartamentul se află într-un bloc construit în 1962 și are o suprafață de 45 metri pătrați. Compartimentarea este una standard pentru o locuință cu două camere, adică living, dormitor, bucătărie și baie. Nefiind renovat niciodată, interiorul a avut nevoie de un upgrade total. Practic, a fost schimbat totul de la cărămidă, iar șantierul a fost gata în două luni și jumătate. Cu mobilarea, lucrurile au durat mai mult. Alina locuiește în București și nu a putut să se ocupe de amenajare decât în weekenduri și în zilele libere.

    hol renovare apartament
    Holul, înainte și după renovare. Foto Alina Ion

    „Renovarea apartamentului a durat cam jumătate de an, cu tot cu partea de mobilare. Tatăl meu a supravegheat șantierul, ceea ce m-a ajutat mult. A fost o provocare să găsim o formulă în care să colaborăm cu toții eficient: eu, tatăl meu, meseriașii care s-au ocupat de renovări. Au fost câteva runde de negocieri intense pentru a remedia problemele apărute pe parcurs. Am făcut totuși echipă bună,” povestește proprietara.

    Mediul online, principala sursă de inspirație a proprietarei

    În ceea ce privește amenajarea, Alina a reușit să integreze elemente din mai multe stiluri care îi plac: scandinav, boho, puțin retro, chiar și câteva detalii industriale. Cu toate acestea, estetica interiorului este cât se poate de armonioasă și de coerentă. Cromatica aleasă este alcătuită predominant din nuanțe neutre (gri, bej deschis). Există însă și câteva accente de culoare care să dea dinamică spațiului. Alina spune că nu a avut neapărat o sursă de inspirație când s-a apucat de renovarea apartamentului. S-a lăsat ghidată de dragostea pe care o are pentru domeniul designului interior. A urmat și cursuri în domeniu, lucuru care a ajutat-o să își pună în practică toate ideile.

    „Urmăresc multe site-uri de profil și conturi de Instagram. Probabil că asta m-a ajutat să găsesc o formulă de amenajare care să pună în evidență potențialul acestui loc de care mă leagă atâtea amintiri. Am vrut ca interiorul să fie o prelungire a grădinii din fața blocului, o oază de vegetație care – în timpul verii – te face să uiți că trăiești într-un oraș aglomerat și prăfuit. Este motivul pentru care am folosit verdele ca accent în bucătărie. Tot în ideea aceasta, am integrat în decor, pe cât posibil, materiale naturale. Am folosit bumbac, in, iută și multe plante”, spune Alina. 

    Perețiii colorați fac din bucătărie un spațiu extrem de primitor și vesel.

    Optimizarea spațiului, o misiune dificilă într-o locuință de mici dimensiuni

    Principala transformare a spațiului vine din alegerea soluțiilor de mobilare. Dacă înainte de renovări interiorul era sufocat de mobilă greoaie, specifică anilor ‘80, apartamentul este astăzi neașteptat de aerisit și practic. Alina a ales să folosească mobilier doar acolo unde a fost neapărat nevoie. În bucătărie, de exemplu, a optat pentru dulapuri, doar în partea de jos, lăsând în rest peretele să respire. Amenajarea este minimală și în living, având în vedere suprafața modestă a încăperii.

    Amenajare cu piese achiziționate de la branduri accesibile

    Pentru a se încadra în buget, proprietara s-a bazat, în primul rând, pe branduri mass-market precum IKEA, Jysk sau H&M Home, dar a dat personalitate interiorului prin folosirea inspirată a culorilor și prin accesoriile alese. Gresia cu model terazzo, folosită în baie și în bucătărie reprezintă, din punct de vedere financiar, unul dintre puținele răsfățuri ale proiectului.

    renovare apartament dormitor
    Dormitorul, înainte și după renovare. Foto Alina Ion

    Inițial, Alina voia să găsească o gresie retro, cu model grafic. A optat în cele din urmă pentru un terazzo mărunt și colorat. A fost o alegere care a completat perfect decorul jucăuș gândit pentru aceste două încăperi.

     

    „Pentru mine, marea provocare a fost să mă încadrez în bugetul propus, astfel încât costul întregii renovări să nu devină disproporționat față de valoarea reală a apartamentului. Bateriile negre au fost destul de costisitoare, dar mi le-am dorit mult și mie se pare că se potrivesc foarte bine în context. În rest, am încercat să țin cheltuielile sub control. Din vechea amenajare nu am putut să salvăm mare lucru. Am păstrat doar cele două scaune din bucătărie pe care le-am recondiționat. Și ușile de la cămară au fost, la rândul lor, vopsite. Probabil că ar mai fi fost piese care ar fi putut fi recondiționate cu puţină pricepere – și chiar mi-am dorit asta, dar nu a mai fost timp și energie pentru ele”, povestește Alina.

    Renovarea apartamentului din Ploiești a costat în jur de 14.500 euro.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Alina Ion.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Before&After: a transformat radical un apartament de 45 metri pătrați din...