O mamă din București și-a creat o adevărată seră în living, unde are peste 80 de plante
publicat pe 08 dec. 2022În timp ce unii dintre noi abia cochetează cu plantele și încearcă să învețe cum să le îngrijească, astfel încât să aibă un colț de verde în propria locuință, alții sunt la stadiul de experți și reușesc să-și transforme casele în adevărate jungle urbane. Cătălina Șerban este una dintre aceste persoane și a adunat de-a lungul anilor peste 80 de plăntuțe în propriul living, care arată incredibil.
Cătălina are 46 ani, vine din București, unde locuiește în cartierul Titan, într-un apartament de două camere, alături de soțul și fiul lor. Foarte mulți ani nu a reușit să țină în viață o plată mai mult de trei săptămâni, dar acum, când se uită în spate, vede cu exactitate greșelile pe care le făcea, care în acele timpuri păreau o fatalitate.
Pasiunea pentru plante a venit organic, după ce în fiecare primăvară primea de la persoane dragi orhidee, pe care nu se îndura să le arunce când le cădeau florile, așa că le îngrijea așa cum știa mai bine. „În timp, au început să supraviețuiască și să se adune, iar camera mea a devenit din ce în ce mai verde. Am ferestre largi spre răsărit, și plantele, luminate de soare, contrastau minunat cu mobilierul deschis la culoare. Iarna, când dispare vegetația, iar orașul pare pustiu, verdele din camera mea face totul mai suportabil, deoarece living-ul devine plin de lumină”, explică ea.
„Pe o plantă chiar se vede când e fericită”
În apartamentul unde locuiește, living-ul este amenajat de ea și arată ca o seră, în timp ce dormitorul este amenajat de soțul ei și, așa cum descrie, este un spațiu masculin, adaptat lui și fiului lor: „important este că fiecare se simte reprezentat și are disponibil un spațiu pe gustul lui.”
Cătălina a început să-și cumpere singură plante de prin 2018, dar ideea de amenajare i-a venit abia după ce s-a apucat de yoga, iar în minte i s-a dezvoltat imaginea unui „spațiu restorativ, care să te susțină prin anumite calități.”
Rutina de îngrijire, în ceea ce le privește, nu durează mult și nu este nici complicată. În fiecare weekend își alocă două-trei ore doar pentru asta, activitate care îi place mult și o și relaxează. „Fiecare plantă este inspectată și primește tratamentul de care are nevoie. Apă, evident, însă nu le ud cu stropitoarea, ci le pun într-un vas cu cinci centimetri de apă în el și le las până când se udă tot solul, după care le scurg foarte bine și le pun înapoi în mască; tratament pentru dăunători dacă este nevoie, le curăț frunzele de praf și, la final, obligatoriu le stropesc frunzele cu un pulverizator. În fiecare lună le pun pe toate în cadă și le dușez abundent, în tentativa de a simula o ploaie tropicală, le place mult. Pe o plantă chiar se vede când este fericită”, descrie Cătălina.
Ține să menționeze că nu folosește îngrășământ chimic, ci doar hrană făcută în casă, cum ar fi apă cu coajă de banană, apă cu orez sau apă cu cafea. În cazul în care o plantă nu se simte bine, o așază lângă televizor sau la înălțime, până-și revine, deși nu are o explicație logică pentru asta.
Un spațiu boho maximalist restorativ
Așa-și descrie Cătălina living-ul, chiar dacă, susține ea, mulți au senzația că este extrem de încărcat. „Pentru mine este un spațiu scenografic, care spune o poveste, în care fiecare obiect are un sens și îmi aduce o bucurie. Un spațiu restorativ în care sunt prezente toate elementele: apa – am o mică fântână, pământul – plante, roci și flori de mină, focul – bețișoare parfumate și o fântână de fum și aerul – reprezentat de difuzorul de arome esențiale”, explică proprietara.
Femeia și-a creat un spațiu unde-și aduce sufletul să se refacă și care să o bucure, pe care l-a construit în ideea de îngrijire de sine, unde se întâlnesc, așa cum subliniază, mai multe terapii, de la masaj și aromaterapie, la yoga, meditație, cât și terapie cu sunete. Găsește minunat un loc plin de plante fericite, deoarece devine și ea fericită.
„Nu sunt genul colecționar, care vânează o plantă de dragul rarității sau valorii, nici genul crescător enciclopedie vie și nu le cunosc denumirile științifice și cam toate plantele mele sunt pornite din crăcuțe salvate din buchete de flori, din cuttings, din puiuți cumpărați de la hypermarket pentru câțiva lei, din plante la reducere care nu arătau deloc bine când le-am luat, dar sunt plantele mele salvate, la care țin enorm. Sunt extrem de fericită să fiu mereu în preajma lor.”
Colțul preferat și plantele de interior
Cătălina adoră locul ei de la masa de lucru, dar și mini-atelierul de bijuterii handmade, poziționat la geam, înconjurat de plante, unde își exersează pasiunea. Îi mai place foarte mult să stea pe saltea, la soare, deoarece ea nu dorme în pat, din cauza unor probleme la spate, ci pe o saltea japoneză ergonomică specială, care se numește futon.
„În lunile de iarnă, când soarele este coborât, lumina intră foarte adânc în cameră și podeaua este plină de soare, iar în weekend-uri mă opresc din orice activitate și îmi ofer o oră de soare, în care pur și simplu fac plajă pe podea”, descrie ea.
Cât despre plantele sale, mărturisește că la interior nu se potrivesc toate, ci mai ales cele tropicale, care sunt ok cu căldura pe tot parcursul anului și pentru care umiditatea necesară este ușor de asigurat. Dintre cele pe care le are, ea menționează: orhidee, monstere, dracene, ferigi, aocasii, crini, sygnorium, photos și sanseverii.
„Nebunia cu plantele începe invariabil de la prima plantă”
Cătălina crede că dragostea pentru plante vine organic la oameni, după ce reușesc să stabilizeze o plantă și o văd fericită. „Mai aduci una, apoi le ai pe amândouă stabile și fericite și mai aduci una și tot așa”, zice ea. Ea îi încurajează pe doritori să acceseze grupurile specializate, să se documenteze, dar, mai ales, să pornească mereu de la respectul pentru plantă și nevoile ei.
Ea aduce în vedere și argumentele legate de copii și animalele de companie, dar spune că dacă vrei și introduci plantele pe rând în casă, cu răbdare, toți membrii unei locuințe se vor acomoda cu ele. „Pe grupurile internaționale de maximaliști e festival, o nebunie de nedescris, iar la noi există această sobrietate, această severitate. Nu vrem griji în plus, nu vrem să ne complicăm, ne e frică de praf. Nu aveam funcția restorativă a spațiului pentru că nu ne conștientizăm fragilitatea, nu avem încă puterea asta”, crede ea.
Cătălina subliniază faptul că nu e atât de complicat pe cât pare să ai grijă de plante și povestește cum o cameră cu multe plante arată superb, miroase bine, este plăcută și răcoroasă. Ea va continua să-și extindă colecția, dar în mod organic, mai ales că a învățat ce plante se potrivesc în fiecare cameră.
Proprietara încheie prin a spune că plantele susțin mintea creativă, relaxează și încântă: „Un spațiu, dincolo de a fi util, poate fi și terapeutic și te poate susține de minune în perioadele dificile. Grija față de orice te poate învăța și grija față de tine, iar dacă ai grijă de plante, vei învăța cum să fii și tu mai bine cu tine.”
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.