Stil minimalist și accente de culoare într-un apartament din București, amenajat cu 20.000 euro
publicat pe 03 mai 2023Adi și Cosmina Aloman de la Kiwi Studio au reușit, în nici șase luni, să transforme o locuință cu finisaje la alb într-un „acasă” primitor pentru o tânără familie din București. Amenajarea colorată și minimalistă reușește să aducă la un numitor comun funcționalitatea și estetica spațiului, într-un buget de 20.000 euro.
Apartamentul are o suprafață utilă de aproximativ 100 metri pătrați și se află într-un complex rezidențial nou din estul Capitalei. Este alcătuit dintr-o zonă de open space care include livingul, dining-ul și bucătăria, trei dormitoare și două băi. Unul dintre cele trei dormitoare va fi camera copilului și nu a fost inclus în proiect. Șantierul s-a desfășurat fără mari probleme, spațiul fiind deja finisat și compartimentat corespunzător.
„Amenajarea a fost gata în mai puțin de șase luni, implicând etapele de proiectare și amenajarea propriu-zisă. Nu a fost nevoie să modificăm mare lucru. Instalațiile au fost în regulă, finisajele erau deja alese, iar pereții, finisați. Nici la nivel de compartimentare nu am intervenit. Faptul că am putut să sărim peste toate aceste etape a scurtat mult termenul de execuție al proiectului”, spune Cosmina.
Amenajarea este una minimalistă, cu elemente care să capteze atenția
Clienții și-au dorit o amenajare colorată și minimalistă, cu elemente accent care să dea personalitate spațiului. Cosmina și Adi au venit cu ideea de a crea câteva locuri vedetă în jurul cărora să dezvolte povestea interiorului. Un astfel de element este riflajul cu benzi led care delimitează insula de bucătărie. Canapeaua galben muștar, verdele închis, adăugat cu moderație și negrul de inspirație industrială sunt alte detalii care, împreună, conturează un decor închegat și modern.
„Nu am urmărit un stil anume de amenajare, ci mai degrabă ne-am străduit să venim cu o propunere de design interior care să se muleze cât mai bine pe personalitățile clienților noștri, pe ceea ce ne-au transmis în întâlniri: dinamism, echilibru, exuberanță, dar și o anume eleganță discretă pe care am încercat să o strecurăm prin culori, accente, linii”, spune Cosmina.
Tot mobilierul folosit în proiect este făcut pe comandă
Apartamentul este amenajat într-o succesiune de forme-culori care să pună cât mai bine în valoare spațiul. În hol, Cosmina și Adi au propus placarea pereților cu panouri 3D cu model geometric, un truc menit să păstreze zona cât mai minimalistă și curată. Au folosit însă textură pentru a sparge, ingenios, monotonia. Mobilierul este făcut pe comandă, în toată casa, lucru care a permis organizarea depozitărilor într-un mod care să nu creeze aglomereze. Alt truc folosit de cei doi pentru a păstra impresia de amenajare aerisită este folosirea pieselor de mobilier cu picioare sau a corpurilor care par că plutesc (vezi paturile din cele două dormitoare). Ajută mult, în acest sens, și cromatica neutră folosită ca fundal.
Conceptul de amenajare merge pe principiul „less is more”
Open space-ul este împărțit în trei zone cu funcționalități diferite: bucătăria, zona de dining și living-ul. Insula cu riflaje este elementul care atrage toate privirile și formează un nod de comunicare între aceste trei spații.
„Am folosit catifea în culori tari și contrastante, muștar și verde închis, pentru că am simțit nevoia să complementăm liniile clare ale mobilierului cu ceva mai bogat, mai sinuos”, spune Cosmina. „Catifeaua și aceste două culori ni s-au părut alegerile potrivite lângă taupe-ul bucătăriei și lemnul natur al comodei media”.
Amenajarea dormitoarelor pornește de la ideea de confort, fără compromisuri la nivel estetic. În dormitorul matrimonial observăm același joc al contrastelor: catifea într-o culoare strălucitoare, de data aceasta un azuriu combinat cu accente aurii, plus combinația lemn și gri pentru restul mobilierului. Celălalt dormitor este într-o nuanță mai deschisă și cu un design inspirat din stilul japandi. Piesa de rezistență de aici este panoul din spatele patului, un artificiu de design care oferă impact vizual maxim cu efecte minime asupra bugetului.
Tips&tricks pentru amenajare de la Cosmina și Adi Aloman
- Dacă trebuie să împarți un spațiu mare în câteva spații mici cu funcțiuni diferite, fă-le să comunice prin culori, linii, lumini. Individualizează totuși fiecare spațiu în parte printr-un obiect sau un element distinctiv. Poate fi o lampă, o bandă led, o culoare, o textură.
- Lasă spațiile negative (goale) să ajute spațiile pline să iasă în evidență.
- Nu-ți fie frică să folosești culori tari și să le combini în orice formulă. Integrează culorile tari alături de nuanțe neutre, dacă e nevoie.
- Texturile pot înlocui, uneori, culorile.
- Într-una din camere, rupe ritmul și creează ceva diferit față de restul casei.
Foto prin Kiwi Studio
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.