PROIECTE DE AMENAJARE

Before&after: vechiul și noul se îmbină perfect în acest apartament dintr-o clădire antebelică de la 1901

publicat pe 16 oct. 2021

    Oricât de mult a încercat designerul să salveze din piesele originale ale acestui apartament din Arad, dintr-o clădire antebelică de la 1901, tot a fost nevoie și de elemente noi. Dar la final a reușit să le îmbine armonios, astfel încât să obțină o amenajare atemporală, în stil eclectic, care să nu contrasteze cu istoria clădirii.

    Suprafața acestui apartament din Arad, din centrul orașului, este de 70 metri pătrați. E compartimentat circular, cu un living în care se intră din hol și din care se poate trece în dormitor, acesta aflat și el în linie paralelă cu holul. Bucătăria era o încăpere minusculă, iar întreg apartamentul se afla într-o stare precară.

    „Era degradat, fără gaz, instalația electrică și sanitară deteriorate, parchet original doar în încăperea principală (living) – înălțimea băii fusese redusă la jumătate, am ajuns la concluzia că există geam pentru aerisire doar în momentul în care au început lucrările și a fost decopertat tavanul din rigips. Bucătăria era situată într-o încăpere extrem de mică, fără geamuri, de 2,25 metri pătrați”, povestește designerul de interior Davina Sinjorz.

    Spațiul avea mare nevoie de renovare

    before golden hour
    Davina a văzut prima oară apartamentul înainte de ora apusului, când lumina aurie părea magică

    Însă asta nu a descurajat-o pe Davina. „Când am intrat pentru prima dată în apartament era undeva după ora 17, am prins acel «golden hour». Apartamentul era inundat cu lumina care trecea prin minunatele geamuri înalte, iar priveliștea către Catedrala Catolică era incredibilă”, își amintește ea.

    Proprietara apartamentului nu a avut nicio cerință specială pentru designer, niciun brief. A mers în totalitate pe mâna ei și i-a dat libertate totală de decizie. „Am sesizat imediat potențialul spațiului în ciuda stării avansate de degradare, așadar decizia imediată a fost să onorez stilul și istoria locului păstrând tot ce s-a putut recondiționa”, spune ea. Inclusiv caloriferele și teracota au fost păstrate.

    Așa că în martie 2021 a și început lucrările, care s-au desfășurat pe o durată de cinci luni. „Amenajarea propriu-zisă a început cu mărirea suprafeței pentru baie și mutând bucătăria în zona de living”, spune designerul de interior. Acolo era deja instalat un parchet din lemn masiv superb, care se afla într-o stare bună față de restul spațiului. „Exista un fel de pult (tejghea – n.r.) din rigips chiar peste acel parchet și speram din tot sufletul să nu fi fost distrus”, își amintește Davina.

    Livingul este inima acestui apartament din Arad

    living cu bucatarie open space proiect davina sinjorz
    Livingul e cea mai mare încăpere din acest apartament din Arad, și cea mai luminoasă

    Iar norocul ei a fost că parchetul a putut fi recondiționat integral în living, precum și alte elemente, ca ușile franceze, care erau în stare bună și ele. „Stilul amenajării s-a conturat în jurul elementelor vintage deja existente în apartament, care au fost completate cu brâuri decorative, cornișe, rozete și plinte înalte”, descrie designerul. Iar primul element nou adus și cel care a dictat restul decorului a fost lustra în formă de pălărie de la Norda, care a costat 1200 lei și a fost cel mai costisitor obiect din amenajare.

    „Această lustră minimalistă neagră din metal, care duce cu gândul la forma unei pălării elegante, în combinație cu rozeta clasică bogat ornamentată aplicată în centrul tavanului, a fost amalgamul după care s-a conturat designul apartamentului: îmbinarea vechiului cu noul”, explică Davina.

    La nivel cromatic, designerul a vrut să obțină un echilibru al culorilor calde și reci, pe care le-a completat cu un mix de texturi și materiale: „gri-ul pereților, canapeaua bej, lustra metalică neagră, parchetul de lemn masiv și scaunele din lemn de bambus și șezut din sfoară de hârtie”.

    Mobilierul de bucătărie a fost gândit ergonomic

    Ergonomia a fost importantă pentru designer când a gândit zona de bucătărie, pentru că a vrut ca mobilierul să cuprindă toate cele necesare, dar să rămână minimalist. „Mânerele aurii, blatul stil terrazzo și fronturile de culoare gri-verde se conectează armonios cu restul încăperii”, spune Davina.

    Chiar dacă piesele de aici sunt noi, a vrut să facă totul cu respect pentru mediu. „Pentru a conserva cât mai mult ideea de reutilizare, fronturile de bucătărie sunt produse în fabrici care utilizează energie electrică regenerabilă, iar folia este fabricată din PET reciclat”, explică ea. Iar zona de dining e delimitată printr-un covor circular și mobilată pentru două persoane.

    În toată casa sunt piese păstrate și reutilizate

    fotoliu stil anii 60 apartament arad
    Fotoliile din anii ’60 găsite în apartament au fost recondiționate

    „Mi-am dorit enorm să păstrez aceste geamuri datorită arhitecturii lor, atât pe interior cât și pe exterior, aveau niște frezări foarte frumoase și detaliate”, povestește Davina. Totuși, pentru că nu a fost posibil, a găsit un tâmplar care a reușit să reproducă exact frezările vechi pe tâmplărie nouă din lemn, cu ferestre din termopan.

    Și piesele de mobilă au fost salvate. „Am păstrat și câteva obiecte de mobilier, cum ar fi o masă rotundă de lemn în stil Art Deco și un set de fotolii retro tipice anilor `60, cu același finisaj de lemn, care au fost ulterior recondiționate și retapițate cu o stofă simplă crem”, spune designerul. Unul dintre fotolii este în living, lângă soba de teracotă, iar celălalt în dormitor, lângă pat.

    Dormitorul e cald și primitor

    before after dormitor apartament arad casa antebelica
    Parchetul din dormitor nu era același cu cel din living, iar designerul l-a schimbat cu alt model tot laminat, dar cu model chevron

    În dormitor și hol lipsea parchetul din lemn masiv pe care Davina l-a găsit în living. Era, în schimb, montat parchet laminat, pe care designerul l-a scos, cu intenția să-l înlocuiască cu un parchet din lemn masiv identic cu cel din livingul cu bucătărie. Dar fiindcă nu a găsit același tip de parchet herringbone din lemn masiv, dar și din cauza costurilor și timpului, a decis să cumpere un parchet laminat de la Proges.

    Comoda clasică accesorizată cu butoni de marmură și alamă de la Zara Home este unul dintre elementele care aduc personalitate dormitorului. Se alătură dulapului înalt cu fronturi din MDF frezate, care intră în opoziție directă cu patul modern cu picioare de lemn, tapițat cu stofă gri. Totuși, piesa care armonizează această combinație dintre stiluri este lustra „invizibilă” creată de designerul de produs Dia Buga.

    Tot aici, Davina a integrat și un element DIY. Canvasul agățat deasupra patului este o decorațiune făcută de ea, pictată numai în nuanțe care se regăsesc în amenajare. „A fost ultimul touch de accesorizare al apartamentului”, spune ea.

    Baia a trecut prin transformarea cea mai radicală

    before after baie apartament arad casa antebelica
    Tavanul fals din baie reducea cu mult înălțimea camerei

    După renovare, baia este de nerecunoscut. Era placată cu gresie și faianță verzi, demodate, iar tavanul original era acoperit cu un tavan fals. Designerul a decis să îl decoperteze, ca să profite de camerele înalte specifice acestui apartament din Arad, iar astfel a descoperit că baia avea inclusiv o fereastră de aerisire.

    amenjare baie davina sinjorz
    Prin decopertarea tavanului fals, designerul a descoperit că baia avea și o fereastră de aerisire

    Designerul a folosit aici trei tipuri de finisaje diferite: o faianță verde smarald de la Leroy Merlin pentru zona dușului, o faianță albă simplă, pentru restul pereților, și un mozaic alb-negru de la Hornbach pentru pardoseală.

    Accente aurii și o oglindă cu formă „organică” în hol

    before after zona hol
    Holul avea pereți vopsiți într-o nuanță care făcea camera să pară mai întunecată

    Oglinda cu formă organică este punctul de interes din hol și a fost un alt proiect DIY al Davinei. „La momentul respectiv, nu am reușit să găsesc o oglindă cu formă atipică care să și ajungă la timp și să aibă un cost decent, așadar am luat o hârtie A2, am trasat niște axe care să definească mărimea pe care mi-o doream și am desenat pur și simplu dintr-o linie continuă cu creionul forma exactă pe care o are oglinda acum”, spune ea.

    În rest, pentru că era deja destul de îngust și cuprindea intrări în patru zone ale apartamentului, Davina a păstrat elementele din hol la minimum. De exemplu, la intrarea în noua cameră tehnică – fosta bucătărie – a montat o ușă filomuro cu toc invizibil și mâner rotund auriu, ca să nu încarce vizual amenajarea intrării în acest apartament din Arad. Iar consola metalică neagră a accesorizat-o cu obiecte decorative tot aurii și cărți de la anticariat.

    Bugetul total de renovare și amenajare a ajuns la 25.000 euro, din care cei mai mulți bani au fost alocați manoperei, în proporție de 30%. Ușile și tâmplăria au luat cam 18,5% din buget, baia a „rupt” și ea 14%, bucătăria 11%, iar cheltuielile cu mobilierul, corpurile de iluminat și decorațiunile au reprezentat restul de 26,5%. Cel mai costisitor obiect din toată amenajarea a fost corpul de iluminat din living – 1200 lei.

    Pentru Davina, cea mai mare provocare a fost renovarea în sine. Spațiul era vechi și degradat și și-a dat seama de la început că lucrările vor costa foarte mult. Ceea ce însemna că bugetul pentru mobilare și amenajare trebuia să fie adaptat. A cumpărat piese de la magazine de serie, cum ar fi scaunele de dining de la IKEA, masa de dining de la Jysk, scaunul tip Eames din living tot de la IKEA. Lustra din dining e de la Momax, iar perdelele și draperiile sunt de la Mendola.

    Tips&tricks de la Davina Sinjorz pentru o amenajare armonioasă

    Echilibrul și simetria sunt noțiunile în jurul cărora trebuie amenajat un spațiu. Un lucru extrem de important este cât de bine este distribuită și repetată greutatea vizuală a elementelor într-o cameră.

    scaun tip eames ikea
    Designerul spune că scaunul tip Eames cumpărat de la IKEA este elementul-cheie al întregii amenajări, pentru că este atemporal

    Gândește-te la confort. Atunci când se mobilează un spațiu, se pot integra o mulțime de piese de mobilier „statement”, dar în același timp trebuie să incluzi și obiecte care să îți asigure confortul, mai ales într-o zonă de relaxare precum livingul.

    „Retro” și „Vintage” sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Nimic nu se compară cu accesorii și piese de mobilier unicat. O lampă, noptieră sau un fotoliu tipic anilor `60 va aduce întotdeauna un plus atemporal în locuința ta.

    Diversifică materialele pe care le folosești în amenajare. Încearcă să incluzi materialități cât mai diferite, cum ar fi lemn, sticlă, catifea, metal, stofă, piele sau lemn lăcuit.

    Accente. Câteva perne, o vază impresionantă, o consolă, o oglindă, fotografie sau piesă de artă pot lumina o cameră. Fiecare obiect ar trebui să aibă o adevărată prezență vizuală.

    Foto: Claudiu Negrea

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Davina Sînjorz.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments