DESIGN INTERIOR

VIDEO Spații mici, idei mari: top 7 cele mai faine amenajări de apartamente mici despre care am scris

    În lumea designerilor și arhitecților de interior, nimic nu-i imposibil. Nici să pui în aceeași încăpere și living, și bucătărie, și birou, nici să faci dintr-o garsonieră un apartament cu două camere. Ne-o dovedesc aceste amenajări de apartamente mici cu suprafețe de sub 50 metri pătrați.

    „Da, locuiesc într-o cutie”, i-a spus recent actorul Lukas Gage unui regizor cu care dădea o audiție prin apel video, după ce acesta tocmai îi insultase apartamentul, crezând că are microfonul oprit. Dar chiar și o cutie poate fi un cămin primitor și cozy, dacă e amenajat cu un pic de simț de organizare și idei îndrăznețe. Și ca să ai de unde să te inspiri, am selectat mai jos unele dintre cele mai faine amenajări de apartamente mici din arhiva Lovedeco.

    1. O garsonieră multifuncțională de 25 metri pătrați, în care bucătăria a făcut rocadă cu baia

    Această garsonieră de 25 metri pătrați este printre cele mai mici spații de locuit pe care le-am „vizitat” virtual, însă asta nu i-a oprit pe designerii din echipa Ochișoru să o amenajeze multifuncțional. Ca să fie loc de toate activitățile specifice trăitului, dormit, gătit și relaxat, au făcut câteva schimbări importante.

    „Clienții au dorit să facem rocada între baie și bucătărie și să deschidem bucătăria spre cameră, astfel încât să dăm senzația unui spațiu mai amplu la intrarea în casă”, relatează Mădălina Georgescu, consultant în design interior. Așa că au încăput în garsonieră și zonă de zi, și o chicinetă, și un birou pentru lucrat de acasă, și chiar și un bar pe balcon.

    Și ca să facă încăperea să pară mai mare, au ales un protagonist estetic: tapetul cu model vegetal. E un truc util folosit în multe amenajări de apartamente mici, căci restul amenajării poate rămâne dominată de tonuri neutre, deschise, care nu aglomerează vizual.

    2. O garsonieră de 23 metri pătrați cu zonă de dining în balcon

    Dacă aveai impresia că nu se poate sub 25 metri pătrați, atunci garsoniera asta de 23 metri pătrați te va impresiona cu siguranță. E într-o zonă ultracentrală din București, așa că tinerii proprietari s-au gândit că fac o investiție bună, căci au cumpărat-o ca să o închirieze în regim Airbnb.

    Totuși, asta nu face mai puțin spectaculoasă amenajarea, în care arhitecta Anca Ivan de la Simetrica Design, în colaborare cu arhitecta Virginia Dumitru, au reușit să includă o zonă de dormit generoasă, cu zonă de dining în balcon. Și totul s-a încadrat într-un buget de 10.000 euro.

    amenajare garsoniera mica
    Tâmplăria și ușile dintre bucătărie și hol au fost eliminate. Foto: Arthur Zinz

    Finisajele și ușile deteriorate erau vechide aproximativ 30 de ani. Și deși parchetul boem tip Chevron a rămas vedetă în amenajare, ușile au fost desființate, pentru ca spațiul să „respire”. Arhitecta Anca a ivan a gândit bucătăria și holul de intrare ca un hol unitar, iar delimitarea dintre ele a rămas la nivel vizual, prin finisaje.

    3.  Un apartament de 38 metri pătrați amenajat în culori deschise ca să pară mai mare

    Cât de mică e o bucătărie mică? Atât de mică, încât nici frigiderul nu încăpea în ea. Noroc de arhitecta Andreea Baban de la Rheea Studio, care a găsit o soluție să facă acest apartament de 38 metri pătrați și două camere un pic mai încăpător.

    Pentru ca toate cele necesare gătitului să încapă în bucătăria de patru metri pătrați Anca a desființat ușa și peretele care o delimitau de hol și a creat o zonă open space. Iar locul de luat masa l-a amplasat în balcon.

    „Am închis balconul și am renunțat la parapet și la tâmplăria interioară pentru a crea aici spațiul”, explică arhitecta. Iar acum proprietarii pot lua masa în living, și tot acolo pot lucra la birou sau pot depozita atât haine, cât și aparate și accesorii de curățenie. Iar dormitorul a rămas strict pentru odihnă.

    4. Livingul de 14 metri pătrați al unui studio include și bucătărie, și birou, și un loc de luat masa

    Cu un buget de amenajare sub 10.000 euro și 40 metri pătrați la dispoziție, arhitecta Alexandra Pacescu de la Origami Studio a reușit să facă din acest studio un spațiu de locuit compact, dar complet. Proprietarii își doreau „un spațiu funcțional și plăcut vizual, potrivit pentru persoane tinere, care călătoresc mult și lucrează ocazional și de acasă”, căci l-au cumpărat ca să-l dea în chirie.

    Așa că livingul de 14 metri pătrați a trebuit să acomodeze toate activitățile de zi: relaxat pe canapea, gătit, mâncat și lucrat de acasă. Ca să delimiteze zona de relaxare de cea de bucătărie, arhitecta a adus un paravan lângă canapea, pe care a agățat diverse plante verzi.

    Zona de mâncat dublează și ca zonă de lucru și se împarte astfel: blatul dinspre bucătărie e pentru gătit, iar cel dinspre living este pentru lucrat. Și dormitorul, tot mic, a impus un mobilier minimal: pat, dressing, noptiere și comodă. Suficient, adesea, pentru astfel de amenajări de apartamente mici.

    5. O garsonieră de 43 metri pătrați, transformată în apartament cu două camere

    Câte camere încap într-o garsonieră? În mod normal una, dar când arhitecta Irina Radu de la iDecorate se „înhamă” la amenajări de apartamente mici, încap două. Proprietarul, un antreprenor din domeniul construcțiilor, a venit cu această dorință, pe care Irina a reușit să i-o îndeplinească cu succes, în ciuda spațiului limitat de 43 metri pătrați.

    dormitor garsoniera
    Dormitorul este amenajat cu strictul necesar

    Compartimentarea de bloc vechi a venit la pachet cu anumite obstacole, dar arhitecta a reușit să mute bucătăria pe hol și să schimbe locul obiectelor sanitare din baie. Ba chiar a despărțit și livingul de dormitor, astfel încât garsoniera să aibă acum două camere. Și dormitorul este acum în fosta bucătărie, mobilat cu strictul necesar.

    6. Un apartament de 41 metri pătrați cu o cameră, unde zona de dormit e separată vizual de living

    Și uneori, chiar dacă nu poți face două camere într-una, poți delimita vizual spațiul dintre zona de zi și cea de noapte. Cum au făcut arhitectele din echipa Miso Architects în acest apartament cu o cameră și 41 metri pătrați. Ele au preluat proiectul când era la stadiul de la gri, așa că au putut face totul de la zero.

    Proprietara, care locuiește în străinătate din 2014, și-a dorit să aibă o casă a ei atunci când se întoarce în țară, dar nu oricum, ci una amenajată cu simboluri românești și culorile ei preferate: roșu-carmin, magenta și roz-violet.

    Chiar dacă în cameră există un perete de accent magenta, asta nu deranjează deloc în orele de odihnă. Patul este ridicat pe o structură de lemn și delimitat cu o bibliotecă, care creează senzația de intimitate.

    7. Un apartament de 48 metri pătrați și două camere care pare mult mai mare

    living verde smarald
    Peretele verde din living se asortează cu scaunele de la masa de dinig. Foto: Alexandru Călin Photography

    Doar pentru că nu ai mult spațiu la dispoziție, nu înseamnă că nu poți visa la un „acasă” glam, cu accente retro. Nu e genul de stil la care te-ai aștepta când cauți amenajări de apartamente mici, dar designerul de interior Adriana Popa de la Studio AP l-a făcut să funcționeze excelent în acest apartament din Berceni de 48 metri pătrați.

    Adriana l-a preluat în 2018, cu finisaje ponosite, mobilă veche și prea multă pentru dimensiunile încăperilor. În șase luni, l-a transformat într-un spațiu aerisit, cu mobilier modern și cu un stil glam. Nuanțele de verde smarald și profilele decorative montate pe pereți îl fac să pară mult mai mare. Să mai spunem că a încăput chiar și o masă de dining în zona de zi?

    Iar dormitorul, deși păstrează verdele în paleta cromatică, schimbă atmosfera elegantă cu una relaxantă, cu un vibe zen. Pereții albi odihnesc privirea, iar balconul transformat în mini-bibliotecă te invită la citit.

    Foto principală: Arthur Zinz

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Spații mici, idei mari: top 7 cele mai faine amenajări de apartamente mi...