Cezara Tudosă
Case

Cum arată o casă din Mogoșoaia amenajată cu 32.000 euro, luminoasă și cu atmosferă scandinavă

    Când Georgiana și Florin Stan au apelat la arhitectele Cezara Tudosă și Ana Hodan de la tresfolles pentru a le amenaja noua casă, ei au fost, în primul rând, curioși cum văd ele spațiul. Astfel, casa cu etaj și suprafața utilă de 110 metri pătrați s-a transformat într-o pânză albă pentru cele două arhitecte.

    Cerințele cu care s-au dus Georgiana și Florin către echipa de arhitecte au fost minimale: multă lumină, spațiu de depozitare pe oriunde se poate, texturi multe, culori deschise și accente de albastru. Cezara și Ana au avut mână liberă și libertate de expresie. „Am avut noroc de o chimie specială cu beneficiarii, au avut încredere în noi, iar colaborarea a ieșit foarte bine,” povestește Cezara.

    După aproximativ două luni și un buget estimat la 32.000 euro, familia Stan s-a mutat într-o casă luminoasă cu atmosferă scandinavă, în care bucătăria de un albastru cobalt este bijuteria amenajării.

    casă luminoasă a
    Zona media combină armonios textura naturală a lemnului, luciul marmurei și griul mat al mobilei și al tapetului.

    Casa face parte dintr-un complex rezidențial nou construit în 2021, în Mogoșoaia, și a fost predată complet finisată. Asta a facilitat procesul de execuție, iar intervențiile conform proiectul de design au fost puține: modificarea unor poziții electrice, tratarea unor zone de accent cu finisaje decorative (tapet, lambriuri, tencuială decorativă.)

    Cei 110 metri pătrați sunt împărțiți pe două etaje. La parter se regăsește un open-space care cuprinde livingul și zona de luat masa, o bucătărie închisă și o baie mică. Etajul este rezervat odihnei: dormitorul matrimonial, dormitorul copiiilor și o cameră de oaspeți, alături de alte două băi. Pentru ca familia Stan să se poată muta cât mai repede, cele două arhitecte au etapizat proiectul în funcție de priorități. Bucătăria, livingul, zona de luat masa și dormitorul matrimonial au fost primele spații finisate. Restul camerelor urmează a fi implementate în această primăvară.

    casă luminoasă b
    Zona de luat masa este un joc de texturi subtile care scot în evidență liniile organice alte lustrei.

    Spațiu de zi funcțional și aerisit în culori pastelate

    Pentru a obține o casă luminoasă cu atmosferă scandinavă, Cezara și Ana au mizat pe organizarea spațiului într-un mod cât mai funcțional. Au folosit mobilier puțin dar de impact, toate proiectate pe un fundal cromatic echilibrat, alcătuit din tonuri calde și reci, fie că e vorba de gri, alb, roz sau albastru.

    Mobilierul joacă un rol important în delimitarea zonelor. Holul de la intrare este legat de zona de zi printr-un spațiu de depozitare încastrat în perete și vopsit într-o nuanță deschisă de gri. Livingul se desfășoară în continuarea holului, delimitat de zona de luat masa atât prin canapeaua albastră de la Cioata și bufetul din spatele ei, cât și prin arhitectura casei. Avantajul acestui buzunar lateral care ascunde masa și scaunele de la Ioooi este legătura directă cu terasa exterioară, loc în care se pot extinde cinele în familie sau petrecerile cu prietenii.

    casă luminoasă 3
    Mobilierul de sub scară este funcțional dar și estetic și crează un punct de focus interesant în open space.

    În living, au folosit spațiul de sub scară pentru integrarea unui dulap de depozitare de tip sertar vertical. Capătul incorporează o bibliotecă din lemn băițuit în nuanță de coniac, lemn folosit și la a două bibliotecă din capătul opus.

    Completarea zonei cu televizorul și biblioteca maschează subtil prezența scării în open space, un element care deseori acaparează atenția prin masivitatea ei. Focusul este mutat asupra peretelui de sub scară finisat cu tapet cu aspect textil de la epardoseli. Balustrada de sticlă permite luminii să circule atât în încăpere cât și pe casa scării până la etaj.

    Mobilierul din zona media a venit cu cea mai mare provocare datorită blatului din marmură Kevala. Deși este un material frumos, marmura este fragilă la dimensiuni mari. Pentru acest proiect, arhitectele au avut nevoie de o lastră lungă de 296 centimetri. „Prima tentativă a eșuat, iar blatul de marmură a ajuns fisurat la fața locului. A trebuit să găsim alt furnizor care să își asume această lucrare,” povestește Cezara. Într-un final, au colaborat cu Rocas Decor. Ei au livrat foarte rapid marmura la dimensiunile specificate de ei.

    Zona de luat masa este scoasă în evidență prin obiectele de mobilier făcute la comandă și corpul de iluminat care amintește de celebra lampă Vertigo a designer-ului Constance Guisset. Bufetul de pe perete cu blat de marmură și fronturi cu uși de sticlă Flutes îndeplinește atât criteriul estetic cât și funcțional, oferind spațiu de depozitare necesar.

    Piesa de rezistență este bufetul dintre living și zona de lua masa. El reflectă atmosfera aerisită a casei prin designul său. Capetele rotunjite sunt placate cu lamele verticale din lemn masiv, polițele sunt furniruite, iar blatul din marmură albă reflectă plăcut lumina. Nu e de mirare că a fost și cel mai costisitor obiect din amenajare, costând aproximativ 3500 RON.

    casă luminoasă 13
    În hol se regăsește o nuanță asemănătoare de albastru cu cea a canapelei pentru a crea o legătură între cele două spații.

    „Fiind un punct clar de perspectivă din fotoliul din living, peretele holului de la intrare este placat cu lambriu de rășinoase, vopsit albastru cobalt devenind astfel o zonă de accent,” explică Cezara. Lambriurile sunt un laitmotiv în întreaga amenajare. Arhitectele le-au folosit pentru a placat doi pereți în living pentru a face tranziția dintre zona de intrare și camera de zi. El este vopsit într-o nuanță deschisă de gri-albastru pentru a aduce un plus de textură la interior fără să atragă atenția asupra lui.

    Nuanța caldă a lemnului, marmura luminoasă și albastrul canapelei sunt completate de rozul pudră al draperiilor de la DeCasa Romania, de accesoriile de la Heartwood.ro și de covorul de la Rugvista. Toate alcătuiesc o casă luminoasă cu atmosferă scandinavă.

    Bucătăria este o oază de albastru

    În spațiul închis al bucătăriei se regăsesc elemente deja folosite în restul casei. Lambriurile din lemn de rășinoase din living îmbracă și aici singurul perete rămas gol pentru un accent de textură. Culoarea lor gri-albăstruie este un ecou subtil al mobilei de bucătărie. Realizată din MDF, ea este vopsită în albastru cobalt pentru a respecta gusturile clienților.

    Bucătăria se desfășoară pe doi dintre pereții bucătăriei și poziționează blatul de lucru împreună cu chiuveta sub cele două ferestre. Astfel se profită la maxim de lumina naturală dar și oferă o priveliște pentru momentele în care gătești sau speli vasele. Locul de luat masa este poziționat pe peretele rămas liber, pe un fundal alcătuit din limbriuri. Masa este însoțită și de o banchetă. Deasupra ei este construit un raft metalic deschis pe care se pot dispune diferite obiecte.

    Paleta cromatică și texturile sunt asemănătoare cu cele folosite în restul amenajării. Albastrul fronturilor și blatul de lemn în nuanțe de coniac crează o atmosferă caldă și primitoare. Ele se desfășoară pe un fundal neutru alcătuit din albul plăcilor ceramice tip subway de la backsplash, din nuanța deschisă a ușii sau măștile din tablă metalică perforată care ascund centrala și caloriferul.

    Dormitorul este o oază de liniște

    casă luminoasă 24
    Pereții finisați cu decorativă gri crează o atmosferă caldă și intimă în dormitor.

    Paleta cromatică din dormitorul matrimonial este alcătuită în întregime din nuanțe neutre care se completează una pe cealaltă. Griurile calde se regăsesc în mobilier, în tapițeria patului sau în finisajul pereților, unde s-a folosit nuanța Rasatone de la IR Colors.

    Patul este piesa centrală din încăpere. Tăblia tapițată este în formă de L și dispune de mai multe zone de depozitare, fie în nișa din partea stânga sau pe polița de deasupra tăbliei.

    Mobilierul este compus dintr-un corp cu sertare și zonă de birou aflat pe peretele din fața patului și un dressing înalt, ambele cu fronturi din MDF vopsit gri deschis și mânere frezate în cant.

    Pentru a păstra o atmosferă cât mai aerisită, Cezara și Ana nu au încărcat spațiul cu decorațiuni. În schimb, calitatea execuției mobilierului și dialogul dintre culori și texturi contribuie la crearea unei atmosfere confortabile și primitoare.

    Cezara și Ana au gândit amenajarea până în cel mai mic detaliu. Toate radiatoarele, inclusiv și centrala, au fost ascunse cu măști realizate din metal perforat alb. Gândite astfel încât să nu obstrucționeze căldura, ele contribuie la tapițeria de texturi din această casă luminoasă cu atmosferă scandinavă.

    casă luminoasă 33
    Zona de luat masa este luminoasă datorită celor două ferestre.

    Un buget pe măsură

    Mobilierul pe comandă a fost cel mai costisitor. Cel din living a costat 8850 de euro, cel din bucătărie 5500 euro, iar cel din dormitorul matrimonial a costat 5600 de euro. La acestea se adaugă finisajele, reparații, modificări și alte obiecte de mobilier:

    • Tencuieli decorative Marmorino și Rasatone plus manoper: 1500 euro
    • Tapet living și casa scării: 570 euro
    • modificări electrice: 480 euro
    • Reparații construcție + montaj plintă: 1100 euro
    • Corpuri de iluminat (în toată casa): 2500 euro
    • Mobilier achiziționat magazine de specialitate: (canapea, fotoliu, scaune, etc): 2372 euro
    • Draperii și perdele: 2260 euro

    „Procesul de execuție a fost un moment foarte stresant pentru ei, pentru că s-a suprapus cu perioada lor de mutare în casă. Odată ce lucrurile s-au așezat la locul lor și ei au putut să se relaxeze și să trăiască acolo, le-a plăcut foarte mult și au fost mulțumiți de rezultat și de cum se trăiește în casă,” spune Cezara.

    La rândul lor, cele două arhitecte sunt încântate și satisfăcut de rezultat. „Îmi amintesc că ne-am bucurat mult pentru că am reușit să ajutăm prin munca noastră la conturarea unei atmosfere foarte plăcute, călduroase și primitoare, fundamentală oricărui cămin,” povestește Cezara.

    Tips&tricks pentru amenajare de la tresfolles

    • Pentru o atmosferă scandinavă, cu un aer relaxat luminozitatea devine fundamentală; texturi subtile și nuanțe delicate pe pereți, tonuri pastelate, neutre, luminoase – toate creează o ambianță plăcută și luminoasă în care accente de culoare pot fi introduse prin câteva piese de mobilier (canapeaua în cazul nostru) sau tablouri și decorațiuni.
    • Spațiile tactile induc un sentiment de relaxare și well-being. Asta înseamnă texturi și materiale care se simt diferit la atingere. Marmura (rece), lemnul (cald), textilele (tapet cu aspect de țesătură, canapea din velur, covor texturat, draperii), transparențe (sticla flutes), toate contribuie la crearea unui spațiu variat.
    • Liniile verticale ritmează spațiul și evidențiază întreaga înălțimea a acestuia. E un truc util în spații cu o înălțime standard (de minim 2.55m), cum a fost și cazul acestei case; l-am implementat prin lambriul din lemn de pin vopsit, prezent atât în zona de zi, cât și în bucătărie.
    • Iluminatul – foarte important într-o amenajare, căutăm să avem mereu în proiectele noastre un iluminat general cu un flux luminos mai mare, iar alternativ, corpuri de iluminat de accent de tip pendul, lampă pe perete, lampadar înalt sau veioză, redefinesc la lăsarea serii caracterul unor anumite spații, prin conurile de lumină – accent pe care le creează.

    Foto: Cezara Tudosă

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum arată o casă din Mogoșoaia amenajată cu 32.000 euro, luminoasă și cu a...