Cataloagele IKEA vechi care îți arată cum erau tendințele de design interior în deceniile trecute
publicat pe 27 aug. 2021În 2021 am avut parte de ultimul catalog IKEA tipărit, căci retailerul și-a schimbat strategia și a digitalizat totul. Dar dacă ți-e dor de răsfoit pagini întregi cu inspirație de design interior, hai să vezi cum arătau cataloagele deceniilor trecute, de la primul număr scos și până recent.
Cataloagele IKEA ale anilor 1950
Primele cataloage IKEA au fost publicate în anii 1950, când Ingvar Kamprad, proprietarului retailerului, scria majoritatea textelor. Publicate pe platforma IKEA Museum, fotografiile cu paginile de-atunci arată complet diferit, ca niște mici piese de istorie, îngălbenite de vreme și cu mult mai puține fotografii decât au ajuns să aibă în ultimii ani. Pozele alternau cu ilustrații ale unor diferite obiecte casnice, dar cel mai mult spațiu ocupau textele redactate în suedeză. Iar anul 1951 este și primul în care iconicul fotoliu MK a apărut pe copertă, pe care s-ar putea să-l știi după numele lui actual STRANDMON.
Abia în a doua jumătate a deceniului au devenit ceva mai ilustrative și mai stufoase, cu recomandări de styling pentru livinguri, dininguri și dormitoare. Multe piese de mobilier seamănă chiar cu cele uitate acum în casele bunicilor – dulapuri masive, din lemn, cu fronturi frezate cu fel de fel de detalii decorative.
Cataloagele IKEA ale anilor ’60 sunt relevante și azi
Dacă iubești stilul mid-century modern cu influențe scandinave, îl vei regăsi cu siguranță în paginile cataloagelor IKEA din anii 1960. În acea perioadă au început, ușor-ușor, să apară și fotografiile color în edițiile tipărite cu sugestii de amenajări și modele de piese de mobilier. Dacă paginile nu ar fi atât de îngălbenite, cu acel aer vintage, aproape că n-ar exista niciun indiciu care să sugereze că mobilierul prezentat este dintr-o altă eră, și nu din tendințele momentului.
Anii 1970 au adus culorile saturate în tendințe
Deși la baza designului scandinav stau lemnul natur și nuanțele naturale, anii ’70 au marcat o perioadă în care plasticul a început să apară, timid deocamdată, în tendințele de design interior și în cataloagele IKEA. Paginile au devenit din ce în ce mai colorate, ilustrate cu fotografii în care apar piese pline cu detalii decorative în nuanțe mai saturate decât până atunci. Și formele abordate de designerii de produs au fost mai îndrăznețe în perioada aceea, de exemplu în cazul canapelelor tapițate cu forme bulboase, jucăușe. Pe coperta catalogului din 1977 și-a făcut apariția și celebrul balansoar Poäng, care există și acum în oferta magazinului, iar în 1979 a apărut prima fotografie cu biblioteca BILLY, probabil una dintre cele mai cunoscute piese de mobilier IKEA.
Coperți funky în cataloagele IKEA ale anilor 1980
Dacă te raportezi strict la coperțile cataloagelor, anii 1980 au fost cei mai funky pentru tendințele de design interior – cel puțin la IKEA. Primele trei coperți ale deceniului sunt colorate în nuanțe saturate de mov și roz, care pe parcursul anilor sunt „îmblânzite” de bejuri și culori neutre, însă nu dispar complet. În 1985, IKEA a deschis primul magazin în Statele Unite ale Americii, iar evoluția afacerii s-a putut observa și în paginile cu sugestii de amenajări, căci fotografiile au căpătat o alură mai „profi” spre finalul deceniului.
Anii ’90 par să fi adus lumina în amenajările din cataloagele IKEA
Coperțile cataloagelor din anii 1990 la IKEA se diferențiază de celelalte prin faptul că sunt vizibil mai luminoase din punct de vedere cromatic. Și fotografiile din interior sunt făcute cu accent mai mare pe lumină naturală, iar multe dintre ele par să se supună deja, încă de pe-atunci, conceptului danez hygge. Iar un alt element de noutate este apariția mai frecventă a oamenilor în imagini, ceea ce face și amenajările să arate mai cozy. Însă tendințele de design nu par, totuși, să aibă nicio legătură cu cele pe care le vedeam în casele părinților în perioada aceea, cel mai probabil din cauza influențelor comuniste care erau încă proaspete la noi.
Dacă vrei să răsfoiești mai mult, ai acces la fiecare catalog IKEA, de la primul și până la ultimul, pe site-ul IKEA Museum.
-
DESIGN INTERIOR
Am ignorat iluminatul ambiental în renovarea locuinței: de ce a fost o greșeală și ce am învățat din asta
Și câteva recomandări de corpuri de iluminat sub 500 lei.
-
DESIGN INTERIOR
Ce covoare se poartă în 2025. Principalele tendințe în culori și texturi
Covoarele țesute manual sunt tot mai apreciate.
-
LIFE
Cu ce se merge la casă nouă. Ce spun superstițiile și Codul Bunelor Maniere
Avem o listă completă de daruri și reguli.