Apartamente

VIDEO Au făcut din parterul unei case din 1940 un spațiu cozy, cu obiecte vechi recondiționate și amintiri la vedere

    Nume: Cristina Nichimiș
    Oraș: București
    Tip de locuință: apartament cu trei camere, la parterul unei case
    Suprafață: 80 metri pătrați
    Stă aici din: 2020
    Împarte casa cu: Bogdan, soțul ei, și cu bebelușul lor

    Cristina și Bogdan și-au dorit o casă cozy, cu mult spațiu, potrivită nevoilor lor și în care obiectele cu valoare sentimentală, adunate în timp, să fie lăsate la vedere în amenajare. Așa au ajuns să găsească o casă veche din 1940, la parterul căreia să-și îndeplinească visul.

    Cristina, care lucrează în zona de comunicare și PR, și Bogdan, care face video content și grafică pentru artiști sau festivaluri din România, și-au căutat casa dorită timp de doi ani. Au găsit-o în zona Foișorul de Foc din Capitală. Aici, la parter, au amenajat un apartament de trei camere, cu o suprafață totală de 80 metri pătrați.

    „Înainte am locuit vreo zece ani într-o garsonieră. Am căutat un apartament care să aibă ori o terasă mare, ori o curte. Să fie un apartament la parterul unei case, pentru că simțeam nevoia de spațiu. Ne-am gândit și în perspectiva de viitor, a unui copil. Ne gândeam că arată fain parterul ăsta de casă. Când am ajuns aici am zis «This is it!»”, povestesc cei doi.

    Curtea interioară, compartimentarea foarte bună, spațiile vitrate, înălțimea interioară a casei care dă senzația de spațiu au fost alte elemente care au contat în alegerea acestui apartament.

    Amenajarea interioară a ținut cont de nevoile cuplului

    Proiectul de amenajarea interioară a fost realizat de Alia și Daniel de la Val Decor, iar suma finală investită a fost de 40.000 euro. Bani în care au intrat amenajarea, mobila, electrocasnicele și recondiționarea. Cuplul povestește că procesul de lucru cu Alia și Daniel, cu care au devenit ulterior prieteni, a fost o experiență foarte bună, rezultatul final pe măsura așteptărilor.

    „La început am avut o discuție basic. Nu despre culorile care ne plac, ci despre cum suntem noi, ce obiceiuri avem, ce facem zi de zi. Ca ei să își dea seama cum să fie spațiul amenajat. De exemplu, mobila de prin casă e făcută în funcție de răspunsurile Cristinei, de cum se comportă ea prin casă. În cameră, amenajarea a ținut cont de înălțimea mea sau a Cristinei. Totul a ținut de cât de funcțională să fie casa și de cum ne comportăm noi, ca să iasă un spațiu util, dar unde să ne simțim și bine”, spune Bogdan.

    Un alt aspect important pe care amenajarea interioară a trebuit să îl bifeze a fost ca obiectele să fie lăsate la vedere.

    „Ne-am înconjurat de lucruri care ne sunt dragi, care ne sunt amintiri. Nu voiam să le ascundem. Rafturile, de exemplu, sunt mereu deschise. Când mergem în diverse țări ne luăm lucruri de pe acolo, le aducem acasă și le punem la vedere. Asta e ideea pereților, a bibliotecii și în sine a casei. De a arăta lucrurile”, zice Cristina.

    Obiectele casei din 1940 au fost păstrate în amenajare

    Renovarea apartamentului a durat în jur de trei luni. Au decopertat spațiul interior, au scos din casă mobila veche, au înlocuit circuitele electrice vechi, la fel și instalațiile sanitare. Au avut surpriza de a găsi cărămida în stare foarte bună, așa că au păstrat-o pe unii pereți.

    „Parchetul l-am păstrat și l-am recondiționat, este 100% cel original al casei. Mozaicul de la intrare, la fel, este recondiționat și păstrat. În baie avem cada originală a casei. Amenajarea a avut în vedere și faptul că nu e prea luminoasă. Culorile din bucătărie, mai multe surse de lumină și mult verde compensează că nu intră foarte multă lumină naturală în casă”, explică cei doi. Mai mult, ei au mai recuperat ușa originală a casei, pe care au recondiționat-o și au pus-o în bucătărie cu tot cu toc.

    Spațiul deschis, amenajat ca bucătărie și zonă de lucru

    Inițial, spațiul deschis al casei, unde acum se află bucătăria, era rezervat unei zone de dining. Iar bucătăria se afla în altă cameră. Cristina și Bogdan au decis să schimbe cu totul scopul camerei. Și au transformat-o nu doar într-o bucătărie, ci și într-o zonă de lucru.

    „Așa că am mutat tot ce înseamnă electrocasnice în zona asta. Ne place foarte mult că acum e un spațiu deschis. Dar, în același timp, e și separat de zona de living. Cum ai trecut de ușă simți că e zonă mai de lucru. Noi stăm oricum și muncim pe masa din bucătărie. Când vin prietenii pe la noi stăm și ne jucăm board games tot aici. Ne-am dorit să fie friendly și să ne putem desfășura în voie”, povestesc ei.

    Camera care deservea inițial bucătăria originală a casei a fost transformată în camera copilului. Aici, cuplul a folosit în amenajare mobilier de la Ikea, decorațiuni de la H&M Home, dar și mobilier de la Jysk și un pat de tip Montessori, la nivelul podelei. De asemenea, au pus pe perete un tapet de la Vlădilă.

    „Ne place pentru că e în limba română și deja ne face să ne imaginăm cum o să îi arătăm lumea băiețelului nostru. Va fi o bună introducere în viața lui, să știe cât de mare e lumea asta”, explică Cristina alegerea.

    Cristina și Bogdan au ales să facă o altă schimbare și în zona dormitorului, la sugestiile venite de la Alia și Daniel. Dormitorul era una dintre cele mai spațioase camere. Pentru a câștiga spații de depozitare, camera a fost separată pentru a delimita și un dressing, care e gândit ca un spațiu de depozitare, dar și de machiaj.

    Tot aici, după recompartimentare, au pus un pat făcut pe comandă, cu cadru albastru și spătar, dar și cu perne roz. Iar pe peretele care se continuă și în dressing au pus un tapet din hârtie satinată. Intrarea originală înspre dormitor au acoperit-o, iar în locul ei au pus un șemineu, care dă în living, pentru că exista deja conexiunea și aerisirea pentru horn.

    În baia asociată dormitorului, cei doi au reușit să mai salveze un obiect cu valoare, anume cada originală a casei. „Evident, recondiționată, emailată și vopsită. Nu am vrut să renunțăm la ea, pentru că e un obiect de valoare. Ne și place și dă bine în spațiu”, detaliază Cristina.

    Cuplul are și o a doua baie, realizată din două camere mai mici, dintr-o cămară și o toaletă de serviciu. „Am scos peretele care despărțea aceste zone și am făcut o băiță. E foarte utilă în tot ansamblul casei”, explică ei.

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul casei: Stilul amenajării este anti-minimalist. Totul e la vedere, se suprapun texturi, culori.

    Inspirație: „Nu am avut o inspirație anume, ci doar o negociere solidă cu prietenii noștri în legătură cu culorile. Odată ce am ales paleta de culori totul s-a aranjat organic. În jurul paletei de culori s-au născut tot felul de combinații. Au contat și materialele alese. Lemnul în special”, explică Cristina.

    Elementul preferat: Cuplul are un perete dedicat în totalitate obiectelor și amintirilor care le definesc viața și activitatea, fiind unul dintre elementele preferate din casă de către Cristina. Pe perete au brățări și badge-uri pe care Bogdan le colecționează, fotografii de la evenimente importante, bilete de la concerte sau spectacole la care au fost. Cei doi mai au și obiecte și fotografii de la nunta lor pe care au organizat-o ca un festival. Tot Cristina spune că biblioteca, care include, printre altele, lucruri luate din călătoriile lor, e un alt spațiu preferat la casei.

    Cea mai mare provocare: „Poate mobilierul de bucătărie, cu insula, să fi fost o provocare. Ne-a ajutat un prieten. Insula din bucătărie e o piesă făcută la comandă, pe dimensiune. La fel și mobilierul suspendat de deasupra insulei. Partea funny e că toată lumea ne întreabă cum udăm florile. Cu apă, le răspundem”, zice Bogdan.

    Cel mai mare răsfăț: „Zona de living cu canapea e preferata mea. Canapeaua e foarte comodă. E o zonă de relaxare. Aș sta acolo și m-aș uita la televizor non-stop. Asta și pentru că am o viață agiată și sunt mereu pe drumuri. Dar când vin acasă și mă pun pe canapea la televizor sunt eu cu mine”, povestește Bogdan.

    Proiectul DIY făcut recent pentru casă: „Am făcut de curând un tablou cu flori din buchetul meu de mireasă. Am căutat să păstrez cumva obiectul ăsta foarte special pentru mine. Să îl pot păstra într-o altă formă”, arată Cristina.

    Ce înseamnă acasă pentru tine: „Acasă, pentru mine, înseamnă seara în dormitor, cu lumina de la o veioză, cu o carte sau cu un televizor aprins. O zonă cu lumină caldă, care e importantă în spațiul în care trăiești. Acasă e locul unde te simți înconjurat de oamenii tăi dragi. Și de culori calde, care dau senzația de bine”, zice tot Cristina.

    Ce resurse au folosit în amenajarea apartamentului 

    Majoritatea mobilei a fost făcută la comandă, cu ajutorul Aliei și a lui Daniel, de la Val Decor. La fel și mobilierul de baie. Insula și corpul suspendat din bucătărie sunt realizate de Sorin Chirica. Obiectele sanitare sunt luate de la Ikea și Romstal.

    În baie, cei doi spun că au investit în niște baterii vintage pe care și le-au dorit foarte mult. Canapeaua din living și patul din dormitor sunt luate de la Divanissimi, pe comandă.

    Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    VIDEO Au făcut din parterul unei case din 1940 un spațiu cozy, cu obiecte vech...