UTILE

Alimentarea cu apă a unei case: ghid util, cum se face pas cu pas

publicat pe 02 feb. 2024

    Alimentarea cu apă a unei case depinde de o serie de factori, precum și de câteva nevoi esențiale. Procesul se face pas cu pas și necesită o atenție deosebită. Iată cum se face alimentare cu apă a unei case, un ghid care te va ajuta să înțelegi mai bine toți pașii și procedurile. 

    Alimentarea cu apă a unei case reprezintă o facilitate și o necesitate care trebuie să fie asigurată oricărei locuințe. Fără apă curentă, activitățile de zi cu zi, de la gătit la igienă personală, nu pot fi susținute. Alimentarea cu apă depinde și de mediul în care este construită casa. Însă, în prezent, există posibilități de alimentare chiar și pentru locuințele din mediul rural. 

    Pentru a instala un sistem de alimentare cu apă e nevoie să parcurgi o serie de pași și să analizezi mai multe nevoi și opțiuni. În cele ce urmează îți explicăm ce presupune alimentarea cu apă a unei case. 

    Alimentarea cu apă a unei case: tipuri de branșare

    alimentarea cu apa a unei case shutterstock

    Alimentarea cu apă a unei case se referă la componentele și infrastructura necesare furnizării de apă. Indiferent că e vorba de apă potabilă, apă menajeră sau agent termic.

    Alimentarea implică branșarea casei la un sistem de aprovizionare dintr-o sursă de apă externă. Ca mai apoi să aibă loc distribuirea acesteia în sistemul casei. Scopul este de a avea o alimentare sigură și continuă. 

    Există mai multe tipuri de surse de apă la care se poate face branșarea: 

    • conectarea la rețeaua publică: este vorba despre o rețea de conducte subterane care transportă apa, la o anumită presiune, către locuințe. Acest sistem oferă aprovizionare constantă și costuri către autoritățile locale. Uneori, acest tip de conexiune poate fi întrerupt din cauza reparațiilor; 
    • apă din puțuri forate: acest tip de conexiune este întâlnită în zonele rurale. Puțul forat atinge o pânză freatică, iar un sistem de pompare aduce apa în casă. Are avantajul independenței absolute, însă necesită o investiție mai mare, întreținere periodică și testare a calității apei; 
    • recoltare apă de ploaie: se face cu ajutorul unui sistem de alimentare, colectare și stocare a apei de ploaie de pe acoperișuri. Apa de ploaie este filtrată și tratată pentru utilizări nepotabile, cum ar fi irigarea; 
    • sistem combinat de alimentare: dedicat nevoilor de consum. Acest sistem înseamnă branșarea casei la sistemul public de alimentare pentru apă potabilă, în timp ce se face recoltarea apei de ploaie pentru utilizări auxiliare. 

    Alimentarea cu apă a unei case: calitate și costuri

    Alegerea unui tip de branșament depinde de zona geografică de amplasare a casei, de costuri, de calitatea apei sau de disponibilitatea ei. 

    Calitatea apei este un punct de reper foarte important. În unele rețele locale, nivelul de minerale poate fi ridicat și poate schimba gustul apei. Motiv pentru care, în aceste cazuri, se impune ca la sistemul de alimentare cu apă să se includă și echipamente suplimentare de filtrare și tratare. 

    Costurile sunt la fel de importante când vine vorba de instalarea unui sistem de alimentare. Branșamentul la rețea implică un cost lunar, de exemplu, în baza unui consum contorizat.

    Astfel, la sistem se mai adaugă și apometre de curte. Întreținerea sistemului și eventualele reparații sunt iarăși costuri asociate alimentării cu apă. 

    Alimentarea cu apă a unei case: nevoi și recomandări

    alimentarea cu apa a unei case shutterstock

    Înainte de instalarea întregului sistem de alimentare cu apă ia în calcul să evaluezi nevoile gospodăriei. Pentru a stabili necesarul de apă ia în calcul numărul de ocupanți ai casei, ce aparate și instalații utilizează zilnic apă. 

    După care, verifică normele și reglementările locale care îți permit o astfel de lucrare. E posibil să ai nevoie de aprobări de la autoritățile locale înainte de a începe branșarea. 

    Foarte important în acest proces: unele etape ale instalării sistemului implică apelarea la specialiști și instalatori. Montarea căminelor de puț sau vane, instalarea sistemelor de reglare a presiunii, punerea rezervoarelor de apă potabilă, montajul accesoriilor sau forarea unui puț, toate pică în expertiza unor specialiști. 

    În felul acesta, sistemul de alimentare cu apă a unei case este instalat corect, în conformitate cu standardele de siguranță. 

    Alimentarea cu apă a unei case, pas cu pas

    alimentarea cu apa a unei case shutterstock

    Primul lucru care trebuie făcut când vine vorba de alimentarea cu apă a unei case este proiectarea sistemului. Acest lucru se face cu un specialist în domeniu, în funcție de nevoile casei, de dimensiunea ei sau de accesul la o sursă de apă. 

    După care, trebuie selectat echipamentul potrivit. Pentru un sistem durabil și eficient, o să ai nevoie de țevi din polietilenă și fitinguri. Acestea au rezistență la îngheț și la coroziune. O să mai fie nevoie și de robineți de apă, pentru montaj la interior și la exterior. 

    Urmează branșarea la sistemul public de apă sau forarea unui puț, după necesități și posibilități. În ambele cazuri ai nevoie de avize. În cazul puțul, odată forat trebuie să instalezi o pompă de apă sau un hidrofor. Echipamentul se alege în funcție de consum și se instalează cu ajutorul unui instalator avizat. 

    În cazul branșării la rețeaua publică, va fi nevoie de instalarea unui contor care să monitorizeze cantitatea de apă consumată. 

    Dacă țevile sunt expuse temperaturilor scăzute, atunci acestea trebuie izolate pentru a preveni înghețul. După ce sistemul este instalat se fac teste și verificări și se instalează robineții și dispozitivele sanitare. Periodic, sistemul de alimentare a unei case trebuie să treacă printr-un proces de mentenanță pentru a fi eficient pe termen lung. 

    Alimentarea cu apă a unei case: provocări

    În timpul instalării sistemului pot avea loc și unele provocări care pot persista. Iată ce soluții ca să le poți aborda corect. 

    Lipsa presiunii din sistem: presiunea mică a apei poate afecta performanța aparatelor din casă, de la boiler, la centrala termică. De cele mai multe ori, țevile înfundate sunt cauza acestei probleme. Sau dimensionarea greșită a țevilor. Încă din faza de branșare e indicat să verifici dacă instalația are obstacole pe traseu, dacă țevile sunt dimensionate potrivit și dacă e nevoie de instalarea unei pompe de presiune. 

    Scurgerile: trebuie să fie localizate rapid și rezolvate la fel de repede. În acest caz e nevoie de un instalator profesionist. Acesta se va ocupa de strângerea fitingurilor, de înlocuirea țevilor deteriorate sau avariate și de aplicarea de etanșanți. 

    Filtre pentru tratarea apei: sistemele de filtrare și tratare a apei trebuie să fie incluse în proiectul alimentării casei încă din faza de proiect. Astfel se asigură calitatea apei pentru siguranța gospodăriei. Între echipamentele recomandate se numără: filtre contra sedimentelor și impurităților, filtre cu cărbune activ, sisteme de osmoză inversă, stații de dedurizare. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments