Before&after: cu 70.000 euro au schimbat finisajele, instalația electrică, obiectele sanitare, mobilierul și au reparat acoperișul
publicat pe 09 iun. 2022O amenajare care a durat șase luni, a venit cu provocări pe parcurs și a costat 70.000 de euro. Arhitecta Anca Marinescu a folosit diverse trucuri pentru a pune în valoare arhitectura deosebită a acestei case din Corbeanca.
Când a cumpărat casa, proprietarul, care are o fetiță de opt ani, a știut din start că vrea să o aducă într-un context industrial, să scoată în evidență înălțimea de șase metri a livingului și să presare în decor elemente care îi reflectă pasiunea pentru muzică. Pentru ca toate aceste lucruri să prindă contur într-un mod cât mai armonios a colaborat cu arhitecta Anca Marinescu, de la Simetrica Design.
Casa este compartimentată în living, dining, bucătărie, cameră de oaspeți și baie la parter, trei dormitoare și două băi la etaj. Suprafața totală este de 165 metri pătrați.
Cosmetizarea amenajării a avut ca punct de pornire schimbarea parțială a finisajelor, a instalației electrice și obiectelor sanitare. Ușile au fost păstrate, la rugămintea proprietarului, iar treptele și contratreptele scării interioare, finisate cu parchet roșiatic, au fost vopsite cu vopsea neagră, pentru a crea continuitate cu plinta în aceeași culoare.
„Arhitectura zonei de zi este spectaculoasă datorită livingului înalt de șase metri, ce comunică cu etajul. Pentru a pune în valoare acest aspect, am vopsit în negru porțiunea de perete placată cu piatră crem, creând astfel un contrast de efect cu restul zidăriei”, spune Anca.
Pentru vopsirea finisajului de piatră, Anca a folosit vopsea Caparol Amphibolin cu textură siliconată, foarte ușor de întreținut.
O altă intervenție în zona de zi a fost să remodeleze un stâlp de rezistență, amplasat central. Fiind rotund, a fost nevoie să-l îmbrace cu gips carton, deoarece arhitectura spațiului era 99% bazată pe linii drepte. Acum, stâlpul are dublu rol practic: delimitează vizual livingul de dining și integrează instalația electrică.
Stilul amenajării are influențe industriale, căci predomină metalul, pielea naturală, lemnul masiv, texturile de beton și cărămidă.
Living la înălțime
Cea mai spectaculoasă zonă a casei este livingul, cu al lui peretele placat cu piatră, ce se continuă cu un riflaj de lemn, tot în ideea de a sublinia înălțimea spațiului. În fața acestui perete Anca a organizat o zonă de relaxare, cu ajutorul unei canapele și două fotolii din piele, cumpărate de pe www.cioata.ro. Întreaga compoziție este marcată de un candelabru metalic, cu linii geometrice, luat de la Extralighting. Draperiile crem din catifea, furnizor Zen Interior, încălzesc atmosfera și îi dau eleganță.
În zona de dining, proprietarul a vrut o zonă de bar, integrată într-un ansamblu de mobilier ce maschează centrala. Compoziția integrează și o oglindă, element ce dă profunzime zonei de zi. Masa este din lemn masiv, de pe www.cioata.ro, iar scaunele tapițate cu catifea sunt de la www.thehome.ro.
Bucătăria completează perfect zona de zi, cu a ei combinație contrastantă de alb și negru. Mobilierul este lucrat pe comandă din MDF, pe dimensiunea spațiului. Inițial proprietarul a vrut să schimbe doar fronturile mobilei existente, dar feroneria era ruginită și a decis schimbarea integrală a mobilierului. Peretele de deasupra frontului de lucru este placat cu faianță neagră tip Metro, ce se asortează perfect cu piatra neagră din living. Și în dining există o mică zonă de bar, formată dintr-o peninsulă și patru scaune cu aer industrial.
Dormitorul de oaspeți de la parter este amenajat simplu și funcțional, cu o canapea extensibilă de pe www.cioata.ro și un mic ansamblu de mobilier lucrat pe comandă. Canapeaua este model Esse și a fost gândită special pentru dormit. Zona canapelei este pusă în valoare de un tapet cu accente industriale, brand Rebel Walls, distribuit de Zen Interior.
Pasiunea pentru muzică, transpusă pe perete
Dormitorul matrimonial reflectă pasiunea pentru muzică a proprietarului. Astfel, peretele din spatele patului este decorat cu un autocolant ce sugerează o placă de vinil. Finisajul este cu atât mai sugestiv cu cât este în deplin contrast cromatic cu restul amenajării. Mobilierul folosit este strictul necesar, mai exact un ansamblu format din pat și două noptiere, din lemn masiv. Dormitorul se continuă firesc cu un dressing și o baie proprii.
Anca a gândit camera fetiței pentru un cumul de activități, căci cea mică are diverse pasiuni: de la fotografie, la modelare în plastilină și desen. Iată de ce a accesorizat un întreg perete cu rafturi și polițe multiple, cumpărate de la IKEA. Influențele industriale nu lipsesc nici din această cameră, dovadă fiind corpul de iluminat tip reflector suspendat, de la Extralighting, și tapetul cu textură de cărămidă albă de la Zen Interior. Acest tapet este mixat cu unul floral folosit pe peretele cu patul, ce îi dă un aer feminin amenajării.
A treia cameră de la etaj este un alt dormitor de oaspeți, mobilat cu o canapea și o măsuță de cafea. Piesa de rezistență este tapetul ce sugerează o pădure, creionat în culori metalice, industriale.
Resurse și prețuri
Amenajarea a durat șase luni, iar bugetul a fost de 70.000 euro, cu tot cu reparații ale acoperișului, diverse intervenții la exterior și cheltuieli neprevăzute apărute pe parcursul lucrării. Partea de decopertare si montaj finisaje a durat aproape patru luni, restul timpului fiind alocat pentru mobilierul la comanda, montajul perdelelor și draperiilor, montajul corpurilor de iluminat și intervenții la exterior.
Piesele de mobilier, covoarele, corpurile de iluminat și decorațiunile sunt cumpărate de la Cioată, Vivre, The Home, Rugvista, Extralighting, Zen Interior, Jysk și IKEA. Parchetul și plinta sunt de pe www.epardoseli.ro și au costat 100-150 lei/metru pătrat. Vopseaua lavabilă și decorativă este de la Caparol și a costat 100-250 lei/metru pătrat. Tapetul a fost 250 lei/metru pătrat la Zen Interior.
Tips&tricks pentru amenajare de la Simetrica Design
- Puteți schimba foarte ușor aspectul unor scări placate cu lemn masiv, fie prin băițuire și lacuire, fie prin vopsire. Pentru reușita proiectului, este important să respectați timpii de uscare recomandați de furnizor.
- Folosiți același tip de parchet într-un open space generos. Numai astfel veți crea o amenajare armonioasă și unitară.
- Transformați un stâlp de rezistență într-un element util în amenajare. De exemplu, puteți trage prin el instalația electrică și monta astfel o priză sau un întrerupător.
Foto: Arthur Zinz
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestei garsoniere ne-a fost trimisă de arhitecta Anca Marinescu
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.