Life

Atra Doftana: o pensiune parțial subterană, cu design minimalist

Când patru prieteni, toți antreprenori, se gândesc să-și facă o casă de vacanță împreună, șansele ca ideea să se transforme în business sunt destul de mari.

În 2008, Emil Munteanu, Eduard Di­mitriev, Ştefan Mustaţă şi Răzvan Florea au decis să construiască de la zero un spațiu în care ei și familiile lor să se refugieze în timpul liber. De aici până la o pensiune avantgardistă, cu o cifră de afaceri de peste 1,9 milioane de lei (420.000 de euro), nu a fost decât un pas. De fapt, au fost mai mulți pași, iar aceștia au implicat o documentare lungă și multe, multe hârtii. Patru ani și un milion de euro mai târziu, în 2011, Atra Doftana își punea amprenta pe designul românesc, iar în același an era premiată în cadrul Anualei de Arhitectură București, la secțiunea „arhitectură social-culturală”.

design minimalist
Pensiunea Atra Doftana a fost premiată la anuala de arhitectură. Foto: Cosmin Dragomir

Așa cum indică și numele, pensiunea de cinci margarete se află în comuna prahoveană Valea Doftanei, pe malul Lacului Paltinu, și a fost construită prin accesarea unor fonduri europene, cu o investiție de circa un milion de euro. Aproape dublu față de ceea ce își propuseseră inițial proprietarii, așa că au realizat și un resort premium, cu fine dining. Gândită cu grijă față de natură, pensiunea Atra Doftana impresionează prin simplitatea ei și prin designul avantgardist, în care minimalismul și modernul se împletesc subtil.

Cei patru prieteni și-au dorit un spațiu în care natura și arhitectura să se îmbine armonios, iar pentru conceptul pensiunii au lucrat cu arhitecții Bogdan Babici, Alexandru Maftei și Bogdan Brandiburg de la Tecon, cu care mai colaboraseră și în trecut.

„Proiectul inițial a suferit modificări și adaptări, de la câteva obiective minimale specifice unui spațiu rezidențial, la respectarea pe de o parte a cerințelor unei afaceri cu profil turistic, cât și a standardelor impuse de o finanțare din fonduri europene. Lucrarea s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, partea de concept s-a cristalizat destul de rapid, urmată de realizarea documentației destul de stufoase și demararea construcției propriu-zise”, povestește arhitectul Alexandru Maftei.

Conceptul a avut la bază grija față de natură

design minimalist
Piatra și lemnul sunt materialele predominante

Probabil cel mai important element în gândirea proiectului l-a reprezentat spațiul ales. Terenul a fost cumpărat pentru amplasarea lui, practic în coada lacului Paltinu. Iar arhitecții au profitat la maximum de această poziționare și au orientat majoritatea spațiilor importante către sud-est. Toate camerele au ferestre mari și vedere spre lac.

„Conceptul a avut la bază grija față de peisaj, urmărindu-se o modificare minimă a cadrului natural. De aici a apărut și ideea clădirii parțial îngropate. Construcția s-a mulat pe formele și elementele existente, mascând intervenția asupra naturii prin materiale și forme preluate din mediul înconjurător. Practic atunci când ajungi la pensiune nu o vezi în primă fază, parchezi deasupra ei și singurul element care îți atrage atenția este intrarea din sticlă prin care se coboară din parcare în interior”, povestește arhitectul Alexandru Maftei.

Camerele sunt amplasate la nivelul superior și au vedere către lac

Terenul natural avea două pante majore, așa că arhitecții au profitat de ele pentru a ascunde cele două niveluri ale pensiunii. Cel superior este destinat spațiilor de cazare, iar nivelul inferior găzduiește zona de zi și restaurantul. Faptul că o parte importantă a construcției este plasată sub nivelul solului implică o bună izolare termică și o reducere a costurilor. Iar suprafața de gazon ce ține practic loc de acoperiș, permite captarea apei și reutilizarea ei în scopuri menajere.

Și materialele folosite – în mare parte lemn și piatră – au fost alese încât să se păstreze armonia cu peisajul. Lemnul a fost utilizat pentru a lega exteriorul de interior și s-a mers pe două nuanțe, închis afară și deschis înăuntru. Iar această paralelă iese cel mai clar în evidență la nivelul ferestrelor, care sunt un fel de oglinzi ce fac legătura între cele două spații. Singurele accente de culoare se găsesc în interiorul camerelor, dar și la nivelul stâlpilor roșii de susținere a terasei.

design minimalist
Toate camerele au ferestre mari, cu vedere spre lac

Pensiunea are opt camere, în care se pot caza 20 de persoane, cu prețuri ce variază între 370 și 2140 de lei. Aici este inclusă și demipensiunea, asigurată de restaurantul gourmet cu meniu axat pe produse organice. Printre alte elemente atractive ale spațiului se numără și zona de wellness, cu saună și fitness, terasa exterioară acoperită, zona de recreere pe marginea lacului Paltinu și spațiul de joacă pentru copii. Iar din 2019, amsablul s-a extins cu vila UNO, un spațiu ceva mai mic și intim în care te poți relaxa în voie în mijlocul unui peisaj de vis.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
icon

VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge