Plante

7 arbuști ornamentali de interior cu care să-ți transformi locuința într-o grădină

publicat pe 12 mart. 2024

    Grădinăritul de interior a devenit o îndeletnicire iubită de multe persoane care au început să-și transforme spațiile de locuit în adevărate sanctuare verzi. În ultimii ani, pasionații de grădinărit  și-au îndreptat atenția spre arbuști ornamentali de interior, care fac spațiul de locuit să se simtă ca o grădină elegantă.

    Noi îți dăm exemplu de șapte arbuști ornamentali de interior care îți pot transforma spațiul de locuit într-o grădină de interior luxuriantă. Fie că ești un grădinar experimentat sau un începător care dorește să adauge puțină natură în casă, selecția noastră de arbuști ornamentali de interior te va inspira cu siguranță.

    Cei mai frumoși arbuști ornamentali de interior

    1. Bonsai

    Arbuști ornamentali de interior bonsai

    Pomii bonsai necesită o atenție deosebită, dar asta nu înseamnă că nu poți crește bonsai sănătoși acasă. Oferă-i bonsaiului un loc unde primește lumină naturală puternică, cum ar fi în apropiere de o fereastră poziționată spre Sud. Păstrează solul umed, dar nu îmbibat cu apă și asigură-te că folosești substrat special pentru bonsai. Menține bonsaiul într-un mediu cald și nu supune pomul la oscilații mari de temperatură.

    La fiecare 2-3 ani, schimbă ghiveciul bonsaiului pentru o dezvoltare armonioasă a rădăcinilor. Bonsaiul are, de asemenea, nevoie de fertilizare periodică, iar tunderea și modelarea sunt esențiale pentru menținerea aspectului bonsaiului. Îți recomandăm să înveți aceste tehnici înainte de a toaleta bonsaiul.

    2. Arbuști ornamentali de interior: Ficus Benjamina

    Ficus Benjamina se dezvoltă bine în lumina solară puternică, indirectă. Preferă un sol cu drenaj rapid și temperaturi cuprinse între 18 și 30 de grade Celsius. Udă arbustul atunci când primii doi centimetri de sol se simt uscați, dar evită udarea excesivă pentru a preveni căderea frunzelor și putrezirea rădăcinilor.

    Ficus Benjamina este sensibil la schimbările de loc, așa că găsește-i un loc luminos și lasă-l acolo. Fertilizează planta lunar, din octombrie până în aprilie. Evită curenții de aer, gurile de aerisire, caloriferele sau șemineele.

    3. Trandafir japonez (Hibiscus rosa-sinensis L.)

    Arbuști ornamentali de interior trandafir japonez

    Hibiscus rosa-sinensis, cunoscut și sub numele de trandafir japonez sau chinezesc, se dezvoltă bine în lumina solară puternică, indirectă. Preferă temperaturi cuprinse între aproximativ 13 și 21 grade Celsius. Udă substratul în mod regulat, uneori zilnic sau de două ori pe zi, în funcție de cât de repede se usucă substratul, care este important să aibă drenare bună.

    Trandafirul japonez se taie la începutul primăverii pentru a-i gestiona înălțimea și forma. Fertilizează planta cu îngrășământ bogat în potasiu ca să-i oferi nutrienții esențiali și să înflorească.

    4. Arbuști ornamentali de interior: Ficus elastica

    Arbuști ornamentali de interior ficus

    Ficus Elastica, cunoscut și sub numele de arborele de cauciuc, se dezvoltă bine în lumina solară puternică și indirectă. Preferă temperaturi cuprinse între 18 și 29 grade Celsius. Udă-l atunci când primii doi centimetri de sol sunt uscați, dar evită udarea excesivă.

    Ficusul elastica are nevoie de un sol bogat și umed, cu drenaj bun și fertilizare la fiecare două luni. Taie ficusul la începutul primăverii pentru a gestiona înălțimea. Tăierea ajută, de asemenea la ramificare și la o creștere armonioasă.

    5. Copacul banilor (Pachira spp)

    Pachira Aquatica, cunoscut și sub numele de „copacul cu bani”, se dezvoltă bine în lumina solară puternică și indirectă. Udă-l atunci când se usucă primii doi centimetri din sol, fără a exagera cu apa pentru a evita putrezirea rădăcinilor și pierderea plantei.

    Pachira are nevoie de un substrat cu drenaj bun și de fertilizare ușoară de 3-4 ori pe an cu un îngrășământ solubil în apă. Preferă temperaturi cuprinse între 12°C – 25°C și are nevoie de o umiditate de aproximativ 50-60%. Dacă nu ai umiditatea necesară în casă, îți recomandăm să folosești un umidificator pentru a reproduce mediul nativ al plantei.

    6. Smochin-lira (Ficus Lyrata)

    Ficus Lyrata, cunoscut și sub numele de smochinul cu frunze de vioară, este o plantă de interior populară, cunoscută pentru frunzele sale mari, puternic nervurate și lucioase. Se dezvoltă bine în lumina solară puternică, indirectă. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. Preferă temperaturi cuprinse între 18-29 grade Celsius.

    Udă planta atunci când primii doi centimetri din sol se usucă. În timpul iernii, când planta intră în repaus, ud-o mai rar. Fertilizează ficusul lyrata cu un îngrășământ lichid echilibrat la fiecare două săptămâni, de primăvara până vara, apoi cu moderație iarna.

    Șterge regulat frunzele cu o cârpă umedă pentru a permite ca mai multă lumină solară să ajungă pe frunze pentru fotosinteză. Tăie frunzele deteriorate sau moarte pe măsură ce apar. Poți, de asemenea, tăia partea superioară a tulpinii principale pentru o creștere mai stufoasă.

    7. Planta umbrelă (Schefflera arboricola)

    Schefflera Arboricola, cunoscută și sub numele de arborele umbrelă, este o plantă de apartament luxuriantă, care se dezvoltă bine în lumină puternică, indirectă. Are nevoie de temperaturi calde de peste 15,5°C în permanență. Planta se dezvoltă bine într-un sol bogat, bine drenat și acid.

    Udă planta doar atunci când solul se usucă, pentru a preveni udarea excesivă. Tolerează o umiditate medie de 30% în interior, dar preferă o umiditate mai mare, de preferință de 40%. Taie arbustul în mod regulat pentru a-i menține dimensiunea mică pentru interior și ca să aibă o formă îngrijită. Rotește planta în mod regulat pentru a promova o creștere uniformă și echilibrată.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments