LIFE

Cum stimulezi creșterea Ficusului elastica Tineke

  Ficus elastica este una dintre cele mai populare și mai ușor de cultivat specii de plante tropicale de apartament. Frunzele verzi – în formă de oval – supradimensionate ale plantei fac din orice cameră din casă un loc cald și luminos. 

  Un soi deosebit de Ficus elastica este soiul pestriț, cunoscut și sub numele de Ficus elastica Tineke. Planta de cauciuc pestriță, așa cum este cunoscută, prezintă adesea tonuri de crem sau roz-roșcat pe exteriorul frunzișului verde, partea de sus a tulpinii este colorată într-un roșu-vișiniu intens.

  În zonele temperat continentale, Ficus elastica este cultivat exclusiv ca plantă de apartament, însă în regiunile care rămân calde și umede pe tot parcursul anului aceasta poate fi cultivată și afară, în curte.

  Ficusul elastica Tineke este o plantă toxică pentru animalele de companie.

  Nume comun Ficus de cauciuc pestriț, Planta de cauciuc pestriță
  Nume botanic Ficus elastica
  Specie Moraceae
  Tip plantă Arbore peren
  Dimensiune la maturitate 60 cm – 6m înălțime
  Lumină Soare parțial, lumină indirectă
  Sol Bine drenat
  pH sol Neutru sau acid
  Proveniență Asia
  Toxicitate Ficus elastica este toxic pentru animale.

  Îngrijire Ficus Elastica Tineke 

  Cât timp primește suficientă lumină, Ficus elastica (Tineke) este o plantă care nu necesită o îngrijire complicată și este perfectă pentru începători.

  Curăță frunzele de praf și rotește ghiveciul o dată la câteva săptămâni pentru a ajuta planta să-și mențină variația impresionantă a frunzișului.

  Lumină

  Ficus elastica preferă lumina strălucitoare, indirectă, care imită lumina din habitatul său natural tropical. Obținerea echilibrului când vine vorba de lumină pentru a menține variația unică a soiului Tineke este cea mai mare provocare. Prea multă lumină directă poate arde frunzișul, dar în condiții de lumină slabă nuanțele roz de pe frunze se vor estompa, vor exista mai puține creșteri de frunze noi, iar planta ta ar putea pierde frunzele vechi.

  Așezarea plantei într-o fereastră orientată spre est este recomandată. De reținut și că Ficus elastica Tineke apreciază câteva ore de lumina solară blândă dimineața, dar trebuie să eviți razele puternice directe ale soarelui de după-amiază.

  Sol

  Ficus elastica Tineke nu este o plantă pretențioasă când vine vorba de amestecul pentru ghivece, cât timp acesta este bine drenat. Această plantă se dezvoltă bine și în tipuri de substrat speciale pentru cactus, ușor acide.

  Apă

  Nu trebuie să ai un program de udare riguros pentru Ficus elastica Tineke. Trebuie doar să lași solul să se usuce până la doi centimetri adâncime între udări. Așadar, udarea o dată la una sau două săptămâni în timpul sezonului de vegetație este de obicei suficientă, în funcție de lumina și umiditatea din casa ta.

  Deși îi place umiditatea ușoară constantă (uscarea excesivă este o problemă), dacă lași apa să se adune la fundul ghiveciului vei încuraja putrezirea rădăcinilor, așa că evită udarea excesivă. O udare profundă funcționează de minune, dar nu picura apă pe frunze, pentru că poți stimula apariția petelor.

  Temperatură și umiditate

  Ca orice altă specie tropicală, Ficus elastica Tineke preferă temperaturile calde și umiditatea moderată. Temperaturile ideale variază între 15 și 24 de grade Celsius. Îți recomandăm să nu ții această plantă în camere în care temperaturile scad sub 13 grade Celsius sau în camere în care sunt scăderi bruște de temperatură. În plus, trebuie să o protejezi de curenții de aer, de căldura uscată și să nu o plasezi în apropierea aparatelor de aer condiționat. 

  Îngrăşământ

  Pentru o creștere sănătoasă și pentru păstrarea unor frunze mari și lucioase, folosește un îngrășământ slab lichid pentru plante de apartament la fiecare câteva săptămâni în timpul sezonului de creștere. Nu folosi produse prea puternice, pentru că acest lucru poate încetini creșterea plantei și nu fertiliza Ficus elastica pe timpul iernii.

  Tunderea plantei Ficus elastica Tineke

  Ficus elastica Tineke este o plantă cu creștere rapidă și are nevoie ocazional de îngrijire pentru a-și păstra forma îngrijită, pentru a minimiza creșterea tulpinilor fără frunze și pentru încurajarea dezvoltării unui frunziș nou și sănătos. Taie tulpinile răzlețe și frunzele cu aspect nesănătos. 

  În plus, orice tulpină sănătoasă pe care o elimini pentru a crea o formă mai uniformă poate fi folosită pentru a înmulți o nouă plantă.

  Înmulțirea plantei Ficus elastica Tineke

  Este posibil să înmulțești Ficus elastica prin marcotaj aerian, însă această metodă de înmulțire este complexă și depășește abilitățile unui începător. O metodă mai simplă și cu rezultate bune este înmulțirea prin butaşi semilignificați (butași de tulpină). 

  Cele mai bune rezultate se obțin primăvara, pe măsură ce începe sezonul de creștere.

  Iată câteva sfaturi pentru înmulțirea Ficusului elastica Tineke prin butași de tulpină:

  1. Selectează un butaș de aproximativ 15 centimetri dintr-o tulpină cu aspect sănătos, cu cel puțin patru noduri de frunze. Folosește o lamă sau foarfecă dezinfectată și ascuțită pentru a tăia butașul de pe planta mamă.
  2. Îndepărtează frunzele din partea de jos a butașului, lăsând o frunză în partea de sus. În acest fel, toată energia și substanțele nutritive vor fi direcționate către creșterea noilor rădăcini, nu către frunzișul existent.
  3. Plantează butașii într-un substrat aerat, bine drenat – un amestec de materie organică precum turba, așchii de lemn sau nucă de cocos, perlit și/sau vermiculit, nu pământ. Expune nodul superior al butașului deasupra amestecului.
  4. Scufundarea butașilor în hormonul de înrădăcinare înainte de plantare poate crește șansele de succes. 
  5. Crearea unui mediu cu umiditate ridicată sprijină înrădăcinarea, așa că pune o pungă de plastic peste butașii din ghiveci. Lasă o gură mică de aerisire și nu lăsa punga să atingă butașul – poți folosi un bețigaș pentru a ține punga la locul ei.
  6. Păstrează butașul din ghiveci într-o zonă caldă, cu lumină puternică, indirectă și asigură-te că nu se usucă.
  7. În mod normal, creșterea noilor rădăcini și stabilizarea lor durează aproximativ o lună. Vei ști dacă butașul a dezvoltat rădăcini dacă există rezistență atunci când tragi ușor în sus. 

  Replantare

  Este ușor să-ți dai seama când Ficusul elastica Tineke are nevoie de replantare. Trebuie să reții că acest lucru este necesar atunci când rădăcinile încep să crească din găurile de drenaj. Această plantă crește relativ rapid, așa că replantarea ei o dată pe an sau la doi ani este firească. Alege un ghiveci cu doar câțiva centimetri mai mare în diametru decât cel inițial – alegerea unui ghiveci prea mare poate cauza probleme cu reținerea excesivă a umidității, care duce la rădăcini putrede. 

  Umple vasul cu amestec substrat nou, bine drenat, lăsând câțiva centimetri în partea de sus a vasului liber pentru a permite udarea.

  Probleme frecvente la Ficus elastica Tineke

  Chiar dacă este o plantă ușor de îngrijit, Ficusul elastica Tineke poate suferi dacă este complet neglijat sau dacă nu îi sunt îndeplinite condițiile esențiale de creștere. Iată ce trebuie să ai în vedere:

  Frunzele se îngălbenesc

  Frunzele îngălbenite sunt de obicei un semn că planta ta primește prea multă apă sau că se află într-un loc în care sunt prezenți curenți de aer. Verifică întotdeauna solul înainte de a o reuda. Dacă cei doi centimetri superiori de sol sunt încă umezi, așteaptă câteva zile și verifică din nou.

  Frunzele plantei cad

  Dacă ficusul nu este udat suficient, acest lucru poate duce la căderea prematură a frunzelor. Deși pierderea frunzelor este normală (pe măsură ce planta crește, frunzișul inferior al plantei va scădea pentru a concentra energia asupra creșterii mai noi), dacă nu uzi planta suficient aceasta ar putea să moară. Scăderea prematură a numărului frunzelor ar putea fi un semn că trebuie să crești frecvența udărilor. Nu lăsa solul să se usuce complet între udări.

  Frunzele se usucă

  Dacă sunt expuse îndelungat la soare puternic frunzele se usucă și dezvoltă vârfuri maronii. Mută planta într-o poziție în care lumina soarelui este mai blândă pentru a preveni acest lucru.

  Cât de repede crește Ficus elastica Tineke?

  Ficus elastica Tineke crește relativ rapid – până la 60 centimetri anual. Poate atinge înălțimi de până la trei metri în interior dacă primește îngrijirea potrivită. 

  Cât timp poate trăi Ficus elastica Tineke?

  Dacă o îngrijești așa cum trebuie, această plantă ar putea trăi până la câteva decenii. 

  De ce se estompează zonele pestrițe pe Ficus elastica Tineke?

  Motivul principal al detaliilor pestrițe de pe frunze este faptul că planta nu primește suficientă lumină. Deși nu prosperă în locuri cu expunere prelungită la lumina intensă, directă a soarelui, o poziție cu acces la lumină strălucitoare, filtrată este importantă pentru a păstra variația specială a acestei plante.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum stimulezi creșterea Ficusului elastica Tineke