Plante

Cum să ai grijă de Pachira aquatica sau Arborele banilor, planta care aduce noroc și prosperitate în casă

publicat pe 27 iul. 2022

  Arborele banilor sau Pachira aquatica e o specie de copac din America Centrală și de Sud. Astăzi, Pachira este o plantă de apartament apreciată datorită naturii sale rezistente. Popularizată pentru prima dată ca plantă de apartament în Taiwan în anii 1980, Arborele banilor este preferat de adepții curentului feng shui, numărându-se printre plantele chi, cu o energie pozitivă în casă.

  Arborele este adesea mic de statură, vândut cu trunchiul împletit din trei, cinci sau șapte tulpini. Copacii sunt împletiți de pepiniere când sunt tineri și continuă să crească astfel pe măsură ce se maturizează. Pachira aquatica are o creștere rapidă, având deja până la 60 de centimetri înălțime înainte să ajungă la maturitate.

  Pachira aquatica nu este toxic pentru animale.

  Nume comun: Arborele banilor, Guyana, Arbore de apă
  Nume botanic: Pachira aquatica
  Specie: Malvaceae
  Tip plantă: copac
  Dimensiune la maturitate: până la 3-4 metri
  Lumină: Lumină directă, semi-umbră
  Tip sol: umed, dar bine drenat
  pH sol: neutru și ușor acid
  Proveniență: America de Sud
  Toxicitate: Pachira aquatica nu este toxic pentru animale.

  Îngrijire Pachira aquatica

  Pachira aquatica poate atinge înălțimi de 3-4 metri. Cheia pentru o plantă sănătoasă este să îi oferi cantitatea potrivită de lumină și apă. Un plus este faptul că această plantă poate fi rareori îmbolnăvită prin supraudare, fiind ideală pentru începătorii zeloși.

  Pachira aquatica nu înflorește când este cultivată în interior (spre deosebire de arborii mari, din habitatul lor natural) pentru că necesită polenizare, o sarcină îndeplinită de obicei de lilieci în sălbăticie.

  pachira aquatica bonsai
  Pachira aquatica pitic, sub formă de bonsai.

  Lumină

  În aer liber, Pachira aquatica poate tolera lumina directă a soarelui, dar în interior ar trebui plasată în lumină indirectă timp de cel puțin șase ore pe zi. Suportă bine si lumina fluorescentă a lămpilor de creștere pentru plante.

  Sol

  Un substrat bine drenat și bogat în nutrienți este cea mai bună alegere. Un amestec pe bază de turbă este ideal, dar substratul universal cu drenaj rapid sau substratul pentru cactus funcționează la fel de bine. Dacă solul necesită mai mult drenaj, poți modifica mixul prin adăugarea de nisip sau pietriș.

  Apă

  Trebuie udat în mod regulat, de fiecare dată când partea superioară a solului se usucă. Trebuie udat frecvent în lunile de primăvară și vară, iar frecvența udărilor trebuie rărită în lunile reci. În timp ce planta prosperă dacă primește apă din belșug, ai grijă să nu uzi arborele în exces, pentru că acest lucru se poate dovedi fatal. Cel mai bun mod de a evita udarea excesivă a plantei este să vă te asiguri că atât recipientul pentru ghiveci, cât și solul au un drenaj adecvat.

  Temperatură și umiditate

  Pachira aquatica preferă temperaturile blânde și umiditatea ridicată. În general, temperaturile ar trebui păstrate între 18 și 55 de grade Celsius. Evită să plasezi Arborele banilor în zonele cu curenți calzi sau reci. Pentru că aerul din interior este de obicei uscat poți crește umiditatea din jurul arborelui plasând ghivechiul deasupra unei tăvi cu apă cu pietricele și prin folosirea unui umidificator mic.

  Îngrăşământ

  Fertilizează Arborele banilor lunar pe tot parcursul primăverii și verii, când planta produce în mod activ frunze palmate noi, și bilunar pe tot parcursul toamnei și al iernii. Folosește un îngrășământ universal, diluat conform instrucțiunilor de pe etichetă (nu concentrat).

  Ciupire

  Ciupirea este o parte importantă în îngrijirea Arborelui banilor, mai ales dacă îți dorești să controlezi dimensiunea plantei și să o „modelezi” sub forma unui bonsai.

  Tăierea regulată a frunzelor inferioare poate ajuta, de asemenea, la încurajarea unei noi creșteri în vârful plantei.

  Înmulțire Pachira aquatica

  Înmulțește Pachira aquatica folosind butași de tulpină primăvara sau vara, când planta crește activ. Începe prin a tăia butași de 10 până la 15 centimetri și pune-i în apă pentru a face rădăcini. După câteva săptămâni, odată ce rădăcinile s-au dezvoltat suficient, înmoaie butașii într-un hormon de înrădăcinare și transferă-i în sol.

  Replantare Pachira aquatica

  Replantarea arborelui este necesară doar dacă vrei ca arborele tău să crească. Dacă îți dorești ca acesta să rămână pitic, păstrarea lui într-un ghiveci mai mic este o modalitate bună pentru încetinirea creșterii.

  Alege întotdeauna ghivece cu găuri ample de drenaj pentru Pachira aquatica pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

  Boli și dăunători

  Arborii Pachira aquatica sunt susceptibili la mai mulți dăunători obișnuiți ai plantelor de interior, dar sunt deosebit de predispuși la coligări. Tratează imediat planta în cazul unei infestări cu insecticid blând sau ulei de neem.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum să ai grijă de Pachira aquatica sau Arborele banilor, planta care aduce no...