Hotspots: 6 restaurante din București unde mănânci și te simți ca în Italia
publicat pe 27 apr. 2023Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate și deserturi, la restaurante asiatice sau terase frumoase, iar în episodul de astăzi am ales să-ți prezentăm o listă de restaurante italienești care nu te vor dezamăgi.
Odată ce ai fost în Italia și ai mâncat bine, îți cam rămâne gândul acolo, dar, din fericire, există opțiuni și în București, unde poți simți un pic din farmecul țării care ne-a dat „la dolce vita.”
Am pus pe listă câteva dintre restaurantele pe care le-am testat și care ne-au plăcut, dar așteptăm și de la tine sugestii, în secțiunea de comentarii de mai jos.
1. Unico Vero
Situat pe strada Viitorului numărul 8, într-o casă de tip vagon, unde cireașa de pe tort este dată de terasa micuță și plină de plante, vei descoperi un restaurant de familie. Decorat destul de clasic și simplu la interior, cu bucătăria la vedere, localul îți oferă o experiență relaxată, unde vii să te simți bine și să mănânci la fel de bine.
Este poziționat pe una dintre stăduțele liniștite ale Capitalei, așa că în zilele însorite, când alegi să stai pe terasă, la una dintre măsuțele ornate cu fețe de masă în carouri, vei avea sentimentul că ești într-o vacanță.
Ai foarte multe opțiuni de mâncare din care să alegi, de la paste și pizza până la mușchi de vită sau pește, iar locul chiar a fost inclus în prima ediție a Ghidului Galben Gault&Millau Romania din 2018.
Mai multe detalii aici.
2. AveForchetta
Pe strada Matei Millo numărul 5, la o aruncătură de băț de Calea Victoriei, s-a deschis recent un nou restaurant italienesc sau, așa cum descriu proprietarii businessului, neo-bistro. Localul este poziționat la parterul clădirii de birouri Tandem și a fost deschis cu o investiție de 1.1 milioane euro.
„AveForchetta este un neo-bistro mainstream, dar contemporan, un «hotspot» culinar social urban, neconvențional, uneori experimental, relaxat, bazat pe sustenabilitate. Există câteva cuvinte cheie care încapsulează această dogmă: bucătăria neconvențională, netradițională, creativă, cu design modern, în care te bucuri de o experiență cosmopolită, convivială și relaxată. Meniul este unul scurt, dar care oferă o experiență ce te poarta prin toată Italia”, spune Ion Tănăsescu, cel care a pus bazele restaurantului.
Ce-i drept, este un bistro cu un concept modern și se detașează de micile afaceri de familie, așa cum vezi în Italia, așa că-ți propune o experiență contemporană, mai puțin intimă, dar nu lipsită de farmec.
Tavanul ornat cu plante verzi și corpurile de iluminat arhitecturale sunt pe lista elementelor noastre preferate, iar din ecuație nu lipsește nici terasa micuță, unde poți sta în zilele călduroase. Mâncarea este inedită și foarte gustoasă, cum ar fi burgerul cu blue cheese și grana padano, pastele sau risotto-ul cu creveți.
Mai multe detalii aici.
3. Il Peccato
În general, fugim de Centrul Vechi din București din cauza aglomerației, dar strada Franceză este una dintre preferatele noastre, unde parcă mai există un soi din izul Micului Paris și mai există un dram de spațiu între localuri.
La numărul 11 vei găsi Il Peccato, un restaurant care s-a născut în 2010 și de atunci rezistă cu brio. Este deschis de o familie din Italia, din dorința de a prezenta românilor adevărata bucătărie italiană, iar review-urile pozitive demonstrează că nu au dezamăgit.
Interiorul este clasic, cu mese și scaune din lemn masiv, unde în mijloc tronează un cuptor pentru pizza. Nu vei experimenta inovație în design, deși ne plac tablouașele cu motorete sau cele alb negru cu vibe de Italia de pe pereți, dar până la urmă mâncarea contează, iar la capitolul ăsta lucrurile stau bine.
Il Peccato oferă și o terasă la stradă, de unde poți lua pulsul celor care aleg să treacă prin Centrul Vechi, în timp ce te bucuri de un desert sau de un vin italienesc de calitate.
Mai multe detalii aici.
4. Ciao Niki
Pe strada Bocșa numărul 4, într-o casă monument istoric, vei descoperi Ciao Niki. Poziționat în centrul orașului, pe o stradă ferită de claxoane și haos, restaurantul îți oferă o experiență culinară autentică, gândită și pusă la punct de proprietara Nicuța Enache.
Tânăra antreprenoare a lucrat multă vreme în Italia, până când a hotărât să revină acasă și să ofere oamenilor parte din cunoștințele sale. Multă vreme a stat chiar ea în bucătărie, așa că mâncai fix ceea ce-ți gătea pe loc, dar acum, deși mai face asta uneori, a instruit și a apelat la bucătari profesioniști, pentru ca tu să ai parte de mâncăruri delicioase.
Meniul este variat, pentru toate gusturile și preferințele, așa că atunci când ți-e poftă de ceva italienesc, nu ezita să-i treci pragul. Casa are geamuri înalte, iar decorul este unul elegant, deși vibe-ul de aici este foarte relaxat. Preferata noastră este grădina interioară, unde putem sta la povești în voie, fără să mai ținem cont că suntem în București și nu într-un orășel din Italia.
Mai multe detalii aici.
5. Belli Siciliani
Pe Mătăsari numărul 47, vei descoperi o nebunie de restaurant. Întreg decorul pare să răspundă la fraza – „zi-mi că ești în Sicilia, fără să-mi spui că ești în Sicilia.”
Vei păși într-un univers autentic care te va cuceri vizual – curtea restaurantului – oriunde te-ai uita – este ornată, desenată, aranjată cu elemente sicialiene, de la vaze, la tablouri, toate colorate și inedite, de-ți va lua ceva timp să înțelegi unde te afli, dar nu mult până să te obișnuiești.
Poate te va mai surprinde și momentul în care chelnerii îți vor vorbi în italiană, dar crede-mă, tot pe Mătăsari te afli, România. Cel mai des o vei vedea prin curte pe Amalia, soția lui Domenico, bucătarul șef și cel care a deschis businessul. Amândoi, cât și copiii și rudele lor, se ocupă de afacere, de unde și mixul român-italian de care vei avea parte.
Uneori mai e posibil să găsești și diferite animale prin curte, cum ar fi porci mici sau miei, în funcție de ce idei nebune îi mai vin Amaliei pentru a-și impresiona clienții, dar îmbrățișează experiența cu totul, pentru că este cu adevărat unică.
Mâncarea este pregătită de Domenico pe loc, ai foarte multe opțiuni din care poți alege, toate specifice zonei, așa că profită și de acest capitol fără rețineri. PS: au niște cannoli fantastici, așa că nu pleca fără să ceri desert.
Mai multe detalii aici.
6. Grano
„Grano este despre gustul italienesc, redat de prospețimea pastelor, savoarea ingredientelor și experiența chefilor, toate asamblate în preparatele oferite ție”, așa se arată scris pe site-ul restaurantului.
Localul este poziționat pe strada Puțul lui Zamfir numărul 40 încă din 2007. Este unul dintre spațiile de renume din București, cunoscut atât pentru mâncare, cât și pentru prețurile ridicate.
Designul este minimalist, din lemn, cu scaune simpatice în formă de linguri și furculițe, mâncarea arată spectaculos, porțiile nu sunt extrem de generoase, dar papilele tale gustative vor fi mulțumite; nici selecția de vinuri nu merită ignorată.
Dacă nu ai un buget geros să mănânci des în oraș, ia experiența la Grano drept „un moft” în zi de salariu, merită. Așa cum era de așteptat, italianul Giulio a pus bazele businessului cu ani în urmă, nu i-a fost ușor, dar treptat și sigur a intrat la inima românilor, ba chiar s-a ales cu o bază de clienți fideli.
Mai multe detalii aici.
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.