Plante

Câteva lucruri de știut despre Yucca, una dintre cele mai nepretențioase plante de apartament

  Yucca este un gen de arbori și arbuști pereni care cuprinde peste 40 de plante, însă doar câteva sunt cultivate ca plante de apartament sub eticheta de plantă Yucca, cel mai frecvent Yucca gigantea (cunoscută și ca Y. guatemalensis și Y. elephantipes) și Yuca aloifolia. Plantele Yucca sunt originare din Mexic și Caraibe – sunt remarcabile din punct de vedere vizual, au o creștere lentă și vin cu avantajul suplimentar de a fi tolerante la secetă.

  Majoritatea speciilor de Yucca au potențialul de a atinge dimensiuni foarte mari, însă creșterea lor lentă îți oferă garanția că planta nu va crește prea mare pentru a fi găzduită în casa ta. 

  Toate părțile plantei sunt toxice atât pentru câini, cât și pentru pisici.

  Nume comun Yucca
  Nume botanic Yucca spp.
  Familie Agavaceae
  Tip plantă Erbacee perenă
  Dimensiune la maturitate Variază în funcție de specie
  Lumină Lumină puternică indirectă sau filtrată
  Sol Nisipos, bine drenat
  pH sol acid sau neutru
  Proveniență America de Nord, Caraibe
  Toxicitate Plantele Yucca sunt toxice pentru animale.

  Îngrijirea plantelor Yucca

  În condițiile potrivite, plantele Yucca nu sunt greu de crescut. Nu sunt pretențioase și suportă puțină neglijență. Sunt deosebit de ușor de udat excesiv, iar tulpinile ude sunt un semn că primesc prea multă apă. Cele mai bune condiții pentru o plantă Yucca includ un colț luminos cu umiditate relativ scăzută.

  În plus, plantele Yucca nu sunt predispuse la infestații cu dăunători, deși insectele Coccoidea pot fi ocazional o problemă. De-a lungul timpului, Yucca își pierd în mod natural frunzele inferioare, iar plantele capătă un aspect plăcut, devenind asemănătoare unui copac.

  Lumină

  Plantele Yucca se dezvoltă armonios atunci când sunt expuse la lumină puternică indirectă, în interior. În cazul Yucca, lumina insuficientă încetinește creșterea plantei, în timp ce lumina directă și intensă a soarelui poate fi cauza apariției unor pete albe pe frunze sau a uscării acestora la vârfuri. 

  Sol

  Aceste plante cresc în mod natural în deșerturile nisipoase și uscate. Înăuntru, este recomandat să folosești un substrat aerat, cu drenaj bun. Nu este necesară o formulă specială, ci un substrat mixt. Alege un substrat mixt și amestecă-l cu nisip de cuarț și perilt pentru a favoriza drenajul.

  Apă

  Yucca sunt foarte sensibile la udare excesivă. Udă planta o dată pe săptămână în timpul sezonului de creștere, în lunile de primăvară și vară, dar asigură-te că are un drenaj excelent și că solul se usucă între udări. În timpul iernii udă planta o dată la câteva săptămâni sau chiar mai rar. Golește de fiecare dată farfuria sau masca ghiveciului cu găuri de drenaj. 

  Temperatură și umiditate

  Plantele Yucca sunt obișnuite, grație mediul lor nativ, cu temperaturi care depășesc 30 de grade Celsius în timpul zilei și 0 grade pe timpul nopții. Prin urmare, se adaptează rapid la majoritatea condițiilor și fluctuațiilor de temperatură din interior. Se dezvoltă cel mai bine în spații cu umiditate moderată, dar fiind plante de deșert se mulțumesc și cu medii uscate. Nu au nevoie de stropire sau de suportul unui umidificator.

  Îngrăşământ

  Fertilizează plantele în timpul sezonului de creștere cu îngrășământ lichid sau cu îngrășământ cu eliberare controlată, conform instrucțiunilor de pe etichetă. Este suficient să le fertilizezi o dată pe lună în timpul sezonului cald.

  Tipuri de plante Yucca

  yucca
  Plantele din genul Yucca nu sunt deloc pretențioase când vine vorba de ritualul de îngrijire.

  Există mai mult de 40 de specii în genul Yucca, însă doar câteva sunt cultivate în interior. Acestea sunt:

  • Yucca gigantea (cunoscută și sub numele de Y. guatemalensis și Y. elephantipes): uneori numită Yucca fără spini sau trestie de Yucca, această plantă crește dintr-o bază bulboasă cu frunze lungi, în formă de lance, cărora le lipsește tulpina verticală înaltă.
   Exemplarele mature cresc în copaci mici, ramificați, cu trunchiuri goale acoperite cu rozete spiralate de frunze arcuite. Aceste plante au o creștere lentă și sunt de departe cea mai populară specie cultivată ca plantă de apartament.
  • Yucca aloifolia: numită uneori baionetă spaniolă, această specie are frunze rigide care se termină în vârfuri ascuțite. Frunzele ei sunt foarte lungi și pot fi periculos de ascuțite. În general, aceasta nu este o plantă recomandată pentru casele cu copii mici.

  Tăierea plantelor Yucca

  Plantele Yucca trebuie tăiate ocazional atunci când cresc prea înalte pentru spațiul tău. Taie-le la începutul primăverii – scoate planta ușor din ghiveci și folosește o foarfecă de grădină mare sau un ferăstrău (în funcție de grosimea tulpinii) pentru a tăia trunchiul în jumătate. Replantează capătul cu rădăcini al trunchiului și udă-l bine, apoi îngrijește planta cum faci de obicei. Planta ar trebui să producă noi frunze în doar câteva săptămâni. Poți încerca să înmulțești planta prin plantarea părții superioare, tăiată, a plantei principale. 

  Înmulțirea plantelor Yucca

  Există câteva moduri de a înmulți o plantă Yucca. Poți folosi metoda de mai sus sau înmulțirea prin diviziune ori înmulțirea prin butași, care este de obicei o metodă cu șanse mai mari de reușită. Iată cum: 

  1. Înmulțirea se face cel mai bine toamna. Creșterea plantei încetinește toamna, iar planta mamă se va reface mai repede. Primul pas este să o scoți grijă din ghiveci. 
  2. Pentru înmulțirea prin diviziune, separă rizomii plantei și plantează-i în ghivece noi.
  3. Pentru a se înmulți prin vlăstari, așteaptă ca aceștia să devină verzi. Când aceștia sunt verzi pot produce singuri clorofilă pentru a supraviețui independent. Vlăstarii palizi sunt prea tineri pentru a fi îndepărtați, bazându-se pe planta mamă pentru supraviețuire.
  4. Folosește un cuțit ascuțit și curat, taie cu atenție vlăstarul de pe planta originală, asigurându-te că incluzi o porțiune din rădăcina celei din urmă alături de vlăstar.
  5. Replantează apoi butașul recoltat într-un ghiveci nou, cu pământ proaspăt.
  6. Udă-l bine și menține solul umed (dar nu ud). Butașii ar trebui să înrădăcineze rapid, în câteva săptămâni, și să înceapă să producă frunze la scurt timp după aceea.

  Replantarea plantelor Yucca

  Yucca trebuie să fie stabile în ghiveci și au nevoie de replantare o dată la cel puțin doi sau trei ani. Folosește pământ nou atunci când replantezi planta. Scoate-o cu atenție din ghiveci și alege un nou recipient cu câțiva centimetri mai mare în diametru și înălțime.

  Boli și dăunători

  În general, aceste plante nu au probleme cu dăunătorii, dar se poate întâmpla să fie infestate cu afide sau coligari. Se pot confrunta, de asemenea, cu infestări de gândaci numiți gărgărița agavei, care străpung frunzele plantei și sug sucurile. Dacă observi mici cicatrici maro pe frunzele plantei tale, există riscul ca planta să fie afectată. Folosește un insecticid pentru plante conform instrucțiunilor de pe etichetă până când toate semnele de infestare dispar.

  Pe lângă problemele ușoare cauzate de dăunători, plantele Yucca sunt susceptibile la boli fungice, care cauzează răspândirea unor pete negricioase pe frunze. Frunzișul plantei poate fi foarte sensibil dacă este udat din cauza excesului de umiditate, care facilitează apariția ciupercilor. Tratează planta cu un fungicid pe bază de cupru sau cu ulei de neem până când leziunile se ameliorează.

  Unde ar trebui să-mi pun planta Yucca?

  Plantele Yucca se dezvoltă în locuri luminoase, așa că o fereastră orientată spre vest, care poate fi prea luminoasă pentru cele mai multe plante de apartament, este un loc ideal.

  Ce plante seamănă cu plantele Yucca?

  Plantele din genul Dracaena au un aspect similar și nu sunt pretențioase când vine vorba de îngrijire.

  Cât de repede cresc plantele Yucca?

  Plantele Yucca cresc relativ lent. În unele cazuri replantarea și tăierea se pot face chiar și odată la cinci ani.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Câteva lucruri de știut despre Yucca, una dintre cele mai nepretențioase plan...