Lăcuirea lemnului: ce materiale să folosești, ce pași să urmezi și sfaturi de la un inginer în tâmplărie
publicat pe 14 iul. 2020Lăcuirea lemnului e procesul prin care ajuți obiectele tale din lemn să își mențină frumusețea și consistența în timp. Pare un lucru ușor de realizat, dar presupune materiale specifice fiecărui tip de lemn și etape pentru care ai nevoie de timp și spațiu. Hai să trecem prin ele împreună.
Irinel Gheorghe, expert în recondiționări lemn și inginer ebenist la atelierul de restaurări Stiluri și meșteșug cu Gheorghe, ne-a explicat care sunt pașii pe care îi face pentru lăcuirea lemnului, pași pe care și tu poți să îi aplici.
Lăcuire lemn: cum îți pregătești spațiul pentru întregul proces
„Dacă vrei să dai o masă cu lac o să ai nevoie de un pic de spațiu, în curte sau în garaj. Nu trebuie să fie praf în spațiul respectiv și nici să stai în vânt și în ploaie. Iar pentru finisare, care e cea mai importantă parte, nu e indicat să aplici lacul la pensulă, ci prin pulverizare. Adică prin vopsitul la pistol”, explică Irinel.
Dacă nu ai posibilitatea de a aplica lacul prin pulverizare și dacă nu ești pretențios la finisaj, poți face compromisul de a da lacul la pensulă doar dacă ai o ustensilă bună. „Există pensule destul de bune, pe la 300-350 de lei, care au vârfuri cu fir siliconat. Sunt foarte bune și își fac treaba”, recomandă el.
Cum pregătești lemnul pentru lăcuire
Lacurile de care ai nevoie diferă în funcție de unde folosești lemnul: în interior sau în exterior. La interior folosești lacuri clasice, care pigmentează și dau luciu lemnului. Iar lacurile de exterior mai și protejează tâmplăria și mobilierul exterioare de ploaie, vânt și zăpadă. Tocmai de aceea sunt lacuri rezistente la razele ultraviolete și sunt elastice, adică lucrează odată cu lemnul la protecția și rezistența acestuia. Dar etapele de aplicare sunt aceleași în ambele situații.
Primul e șmirghelul, care are diferite grade de duritate sau granulație pentru diferite tipuri de lemn. „Granulațiile hârtiei abrazive diferă în funcție de tipul lemnului. Pentru brad se folosesc granulații mai blânde, iar pentru stejar și esențe mai tari se folosesc granulații mai dure.”, explică Irinel Gheorghe. Prin această etapă de pregătire trece orice tip de obiect din lemn, indiferent că vorbim de o ușă sau de o masă.
După șmirghel aplici baițul, un lac pigmentat care uniformizează nuanța lemnului. Iar după baiț aplici așa numitul grund, care pregătește suprafața lemnului pentru aderarea lacului: este tot un fel de lac, dar cu o densitate solidă în componență, care, practic, închide fibra lemnului și creează o suprafață portantă, numai bună pentru lac. „Cu alte cuvinte, e maioul pe care noi îl luăm iarna pe sub haină, ca să ne fie cald și bine”, lămurește inginerul.
Lăcuire lemn: costuri și recomandări
Pentru lăcuirea lemnului la atelierul de Stiluri și meșteșug cu Gheorghe nu există o listă fixă de prețuri, ci totul se calculează în funcție de câte ore de manoperă a necesitat obiectul respectiv.
Iar ca și recomandări pentru lăcuirea lemnului, Irinel Gheorghe spune că el folosește doar lacuri eco, în special cele pe bază de rășini. „Așa numitul shellac, folosit de sute de ani pentru finisare și pentru protejarea lemnului. Și mai folosim cerurile sau uleiurile speciale pentru lemn”, zice el.
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.