Camera copilului

Cum poți aplica metoda Montessori la tine acasă în funcție de vârsta copilului

  Dezvoltată acum mai bine de 100 de ani de către medicul italian Maria Montessori, metoda Montessori se concentrează în jurul convingerii că cei mici sunt capabili să-și inițieze propriile experiențe de învățare. Această metodă îi responsabilizează și-i ajută să se dezvolte fizic, social, emotional și cognitiv. Ceea ce ne dorim cu toții pentru copiii noștri. De aceea trecem în revistă principiile metodei Montessori și cum pot fi ele aplicate acasă.

  Metoda Montessori oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta potențialul pe măsură ce pășesc în lume ca cetățeni competenți, responsabili și respectuoși, cu înțelegerea și aprecierea faptului că învățarea nu se termină odată cu finalizarea studiilor, ci ea este pentru toată viața.

  Trecem mai întâi, foarte pe scurt, prin psihologia acestei metode și criteriile sale de bază, apoi vorbim despre cum le poți implementa cu ușurința acasă.

  Care sunt principiile după care se ghidează metoda Montessori

  Principiile Montessori sunt concepute astfel încât ele să poată fi integrate cu succes și acasă. Aceste principii includ:

  Respectul pentru copil. Respectul pentru copil este piatra de temelie pe care se bazează toate celelalte principii Montessori. Copilul trebuie tratat cu toată bunătatea și cu tot respectul, pentru că numai așa el se va dezvolta și va ajunge un adult echilibrat. În stilul de viață Montessori atât părinții, cât și profesorii oferă respect copilului, ajutându-l și încurajându-l să învețe singur. Când copilul este lăsat să aleagă, își dezvoltă abilitățile necesare pentru a dobândi autonomia și creșterea stimei de sine.

  Autoeducarea. Maria Montessori era de părere că toți copii se auto-educă: „se poate spune că dobândim cunoștințe folosindu-ne mintea, dar copilul absoarbe cunoștințele direct din viața sa. Pur și simplu continuând să trăiască, copilul învață șă vorbească în limba maternă”.  Mai mult, Montessori era de părere că cei mici nu pot să NU învețe.

  „Pur și simplu trăind, copiii învață din mediul lor. Ei sunt născuți pentru a învăța și sunt sisteme de învățare remarcabile. Copiii învață pentru că sunt ființe gânditoare. Dar ce anume învață depinde foarte mult de profesorii, experiențele și mediile lor”. Specialiștii reafirmă ideea că toți copiii se nasc cu o disponibilitate constantă și capacitate de a învăța.

  Existența perioadelor sensibile. Montessori credea că există perioade sensibile în care copiii sunt mai susceptibili la anumite comportamente și pot învăța abilități specifice mai usor: „O astfel de perioadă se referă la o sensibilitate specială pe care o creatură o dobândește în starea sa infantilă, în timp ce se află încă într-un proces de evoluţie. Este o dispoziție tranzitorie și limitată la dobândirea unei anumite trăsături. Odată ce această trăsătură sau caracteristică este dobândită, perioada sensibilă dispare ”. (Montessori, 1966).

  Deși toți copiii experimentează aceleași perioade sensibile (de exemplu, o perioadă sensibilă pentru scriere), apariția și timpul variază pentru fiecare copil în parte. Un rol al profesorului este acela de a folosi observația pentru a detecta momentele de sensibilitate și de a oferi cadrul pentru realizarea optimă.

  Pregătirea unui mediu potrivit. Montessori credea că cei mici învață cel mai bine într-un mediu potrivit și sigur, un loc în care își pot face lucruri pentru ei. Un astfel de mediu presupune și existența unor materiale și obiecte cât mai naturale și mai accesibile vârstei la care se află.

  Cum implementezi metoda Montessori la tine acasa?

  metoda montessori pat
  Așază salteaua direct pe podea!

  Când vine vorba de implementarea principiilor Montessori acasă, majoritatea părinților sunt interesați de idee, dar nu sunt siguri cum și de unde ar putea începe.  Ca părinte, trebuie să începi prin a înțelege că toți copiii – chiar și cei mai mici – sunt capabili de mult mai mult decât îți imaginezi. Odată ce conștientizezi acest lucru, poți face unele schimbări în interiorul casei pentru a te pregăti pe tine, dar și pe copilul tău pentru stilul de viață Montessori.

  1. Organizarea casei

  „Un loc pentru tot și totul la locul său” este unul dintre principiile fundamentale ale stilului de viață Montessori. În momentul în care se stabilește un loc pentru fiecare lucru, copilul va ști exact unde și de unde trebuie să îl pună și să îl ia. Acesta este un instrument esențial pentru a-l învăța să fie responsabil pentru lucrurile lui. Pentru a eficientiza locul, mediul, cea mai semnificativă schimbare pe care trebuie să o faceți este aceea de a face accesibil accesul la tot ce îl înconjoară.

  • îmbrăcămintea trebuie păstrată în sertare sau coșuri joase. Bara pentru umerașe trebuie să fie la nivelul ochilor copilului, astfel încât acesta să ajungă la haine.
  • în bucătărie și baie trebuie să aibă scaune pe care să se urce pentru a ajunge la chiuvete.
  • jocurile și jucăriile trebui amplasate pe rafturi joase, astfel încât copilul să le poată accesa cu ușurință. De asemenea, ele trebuie separate în cutii  ca să nu se formeze grămezi.
  • gustările sănătoase vor fi amplasate în frigider sau dulap, pe cele mai de jos rafturi pentru ca micuțul să ajungă singur la ele.
  • băuturile se depozitează în sticle mici, care să-i permită copilului să le mânuiască singur.

  În stilul de viață Montessori, părinții sunt încurajați să schimbe jucăriile și cărțile copiilor lor la fiecare câteva săptămâni. Scopul acestui lucru este să le mențină curiozitatea și să prevină plictiseala. Poate părea copleșitor pentru unii părinți, dar cel mai bun mod de a face acest lucru este să schimbați articolele de pe rafturi în funcție de anotimpuri și de interesele actuale ale copilului. Este preocupat de  dinozauri? Pune în cutia cu jucării câțiva dinozauri, iar pe rafturile de cărți, unele adecvate vârstei care să conțină aceeași temă. Indiferent de subiectele care îl interesează pe copil, cheia este să încurajezi explorarea și creativitatea.

  1. Dezvoltarea abilităților de viață

  Copiii mici sunt capabili să facă diverse lucruri prin casă. Încurajând de la vârste fragede un astfel de comportament, el va deveni un adult capabil și echilibrat. Însă asta presupune eforturi din partea părintelui. Copilul trebui învățat să pună masa, să strângă masa și să curețe după el, spre exemplu. Repetând această activitate constant, copilul își va câștiga independența mult mai repede.

  Atenție! Sarcinile trebuie să fie potrivite cu vârsta și abilitățile copilului. De exemplu, un copil mic este capabil să ude plantele, să hrănească animalele de companie, să șteargă masa și să-și adune jucăriile. În rutina unui copil mai mare se pot include activități precum ducerea gunoiului, pregătirea mesei și ștersul prafului.

  1. Dezvoltarea concentrării

  E adevărat că un copil mic nu are capacitatea de a se concentra ca un adult, însă, în metoda Montessori, dezvoltarea acestei abilități este primordială. Cu cât cultivarea ei se începe mai devreme, cu atât succesul va deveni mai rapid. Astfel, părintele va identifica interesele copilului și îi va pune la dispoziție materialele de care are nevoie pentru a explora în detaliu. Nu se neglijează nici spațiul în care urmează a se juca copilul, acesta trebuind să respecte principiile Montessori.

  1. Concentrarea pe motivația interioară, nu pe recompense

  Metoda Montessori nu se axează pe oferirea de recompense extrinseci pentru comportament, cum ar fi buline sau bomboane. Mult mai indicată este lauda verbală, deși este important ca și aceasta să fie oferită cu moderare. În stilul de viață Montessori, copilul este învățat să se bucure și să caute sentimentele de plăcere și mândrie care vin odată cu învățarea a ceva nou sau la finalizarea unei sarcini.

  Cum  integrezi stilul Montessori în camera copilului

  metoda montessori
  Schimbă constant jocurile!

  Aducând câteva modificări camerei copilului, poți contribui, de fapt, la încurajarea curiozității naturale precum și la dezvoltarea capacității de a învățare.

  Camera copilului mic/bebelușului (0-3 ani) în stilul Montessori

  Crearea unui mediu Montessori nu trebuie să aștepte până când copilul va fi mai mare. De fapt, chiar și sugarii răspund bine la un mediu Montessori. Acesta este un moment minunat pentru a începe această tranziție, deoarece vei încorpora idei și vă veți adapta la schimbări pe măsură ce copilul crește. Astfel, dacă intenționezi să implementezi principiile Montessori în camera copilului mic, iată patru lucruri pe care le poți face.

  • acoperă prizele și îndepărtează obiectele care ar putea să-l rănească pe bebeluș sau pe care bebelușul le-ar putea strica. Scopul acestei „mișcări” este acela de a-i crea un mediu sigur în care să se poată mișca și explora liber.
  • folosește portițe de lemn pentru a contura spațiul de joacă și pentru a menține fixă zona destinată învățării și explorării.
  • pune salteaua direct pe podea. Raluca Vivico, designer de interior, recomandă părinților care-și doresc să amenajeze camera în stilul Montessori să așeze salteaua direct pe podea. „O saltea așezată direct pe podea îl ajută pe copil să urce și să coboară. Cu alte cuvinte, îl impulsionează să fie independent. În plus, faptul că distanța dintre pardoseală și pat nu este mare, îl scutește de posibile accidente”, susține aceasta.
  • folosește mobilier de dimensiuni mici. „Măsuța și scaunul copilului ar trebui să fie adecvate vârstei și înălțimii lui”, spune designerul de interior Raluca Vivico. Indicat ar fi ca acestea să fie plasate în bucătărie sau sufragerie, lângă masa unde mănâncă adulții.

  Odată ce ai creat un spațiu sigur pentru explorare, există o mulțime de moduri în care îi poți încuraja curiozitatea. Când sunt foarte mici pentru a se deplasa singuri, bebelușii răspund bine la o oglindă și la alte jucării mici. Pe măsură ce se dezvoltă, alege jucării și obiecte care îi ajută să folosească toate cele cinci simțuri. Dă-i o cutie și câteva obiecte pentru a exersa introducerea și scoaterea din cutie.

  Mare atenție, însă la jucării. Designerul Raluca Vivico recomandă ca acestea să fie din materiale prietenoase cu natura, precum lemnul sau pânza, nicidecum din plastic. Culorile, mai spune ea, să fie pastelate, plăcute privirii, fără accente puternice și deranjante.

  Camera copilului (3-6 ani) în stilul Montessori

  Pe măsură ce copilul crește și devine mai mobil, este esențial să îi permiți libertatea de a se deplasa și de a explora toată casa. Acest lucru înseamnă că toată protecția va fi modificată, astfel încât să ții cont de mobilitatea crescută și de nevoia de spațiu. La baie și bucătărie, spre exemplu va avea nevoie de un scaun cu trepte pentru a ajunge singur la chiuvete sau la dulap pentru a-și lua tot ce are el nevoie.

  Tot în această etapă, jocul lui evoluează și suferă modificări. Pentru a încuraja această modificare, poți face următoarele lucrurile:

  • plasează cărțile și jucăriile pe rafturile de jos. „Jucăriile trebuie să fie la nivelul copilului pentru a nu încerca să se agațe de mobilier, evitând astfel accidentele. Nu se recomandă să fie ținute într-un coș, la gramadă, ci mai degrabă expuse pe rafturi de unde el își poate alege ușor cu ce se joacă, susține designerul Raluca Vivico”.
  • agață pe perete opere de artă interesante. Fie un desen de-al lui sau de-al fratelui sau surorii, fie amprenta lui de când era bebeluș, fie orice alt desen. Important este ca aceste tablouri să fie la nivelul ochilor lui pentru a-l putea determina să le privească. Expunerea la astfel de opere îi stimulează copilului atât gândirea analitică, cât și imaginația.
  • creează tăvițe senzoriale. În fiecare sezon, asamblează o tavă cu obiecte pe care le-ai găsit în aer liber pentru ca cel mic să le poată atinge și explora. Și adunarea lor de prin natură este o experiență excelentă de învățare și explorare. Nu uita să te asiguri că tăvile nu conțin nimic care ar putea reprezenta un pericol de sufocare sau îmbolnăvire. Iată câteva idei pentru tăvițele senzoriale:

  Primăvara: frunze verzi, mușchi, semințe

  Vara: scoici, steluțe de mare din lemn, flori, fructe, nisip

  Toamna: mere, frunze, ghinde, porumb uscat,

  Iarna: fulgi de zăpadă de hârtie, ramuri veșnic verzi, zăpadă artificială, gheață

  Camera școlarului în stilul Montessori

  Ideea din spatele metodei Montessori este că vei extinde ceea ce ai început la nașterea copilui  pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă. Asta, dacă în mod ideal, ai fi început deja să adaptezi casa și stilul de viață la metoda Montessori cu mult înainte ca micuțul să intre la școală. Dacă nu ai făcut-o, nu te îngrijora – nu este niciodată prea târziu pentru a începe.

  Este important să reții că implementarea metodei Montessori la orice vârstă, necesită o planificare avansată, cu atât mai mult pentru copiii de vârstă școlară. Activitățile practice precum strângerea jucăriilor și aranjarea acestora la locul lor, îmbrăcatul și dezbracatul fără ajutor, punerea și strângerea mesei sunt esențiale. Continuă să folosești rafturile joase din perioada preșcolară, dar pe măsură ce crește, schimbă jucăriile cu puzzle-uri, cărți și altele adecvate vârstei.

  Alege obiectele pe care le așezi pe rafturi, precum și câteva dintre activitățile pe care le încorporezi în rutină, în așa fel încât să muleze pe personalitatea și intereselor copilului tău. În acest fel, va fi mai interesat să le folosească. De exemplu, dacă ai un copil care prezintă o înclinație artistică, rafturile  pot conține o varietate de hârtie și articole de artă. Dacă copilul iubește natura, poți continua să creezi tăvițe senzoriale cu elemente din natură. Nu uita însă, să-i pui la îndemână și cărți despre plantele și animalele din regiunea voastră. Cititul este extrem de important, așa că îi poți face un colț de lectură, un puf plasat lângă fereastră pentru a avea lumină natură sau cel puțin un scaun confortabil.

  În concluzie, adoptarea unui stil de viață Montessori nu este unul deloc costisitor, însă este unul care vă poate schimba viața într-un mod benefic.

   

   

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum poți aplica metoda Montessori la tine acasă în funcție de vârsta copilu...