Plante

Totul despre Strelitzia sau Floarea Paradisului: cum o faci să înflorească de mai multe ori pe an

publicat pe 18 aug. 2022

  Strelitzia, cunoscută și ca Pasărea Paradisului, este una dintre cele mai populare flori tropicale. Și-a căpătat numele datorită asemănării cu pasărea cu același nume și este înrudită cu bananierul de apartament. Strelitzia este o plantă mai ușor de crescut decât multe alte plante tropicale, viguroasă, cu creștere rapidă. Poate fi mutată afară pe timpul verii și rezistă stoic în fața condițiilor naturale normale timp de jumătate de an.

  Strelitzia înflorește în mod normal la finalul iernii sau la începutul primăverii, dar poate înflori în alte perioade ale anului dacă este crescută în condiții optime pentru dezvoltare. Frunzele ei sunt drepte și ies direct din sol – Pasărea paradisului nu are tulpina sau trunchi. Frunzele mari pot atinge lungimi de la 21 la 46 de centimetri și pot avea de suferit dacă sunt expuse la vânt sau alte condiții meteorologice agravante sau dacă sunt plasate în locuri aglomerate și atinse fugitiv, în mod repetat.

  Strelitzia este o plantă toxică pentru pisici și câini.

  Nume comun Strelitzia, Pasărea Paradisului
  Nume botanic Strelitzia reginae, Strelitzia nicolai
  Familie Strelitziaceae
  Tip plantă Perena erbacee
  Dimensiune la maturitate 100-180 centimetri înălțime
  Lumină Lumină directă și indirectă
  Tip sol Argilos
  pH sol Neutru sau ușor acid
  Anotimp înflorire Iarna târziu/ primăvara devreme
  Culori flori Portocaliu și alb
  Proveniență Africa de Sud
  Toxicitate Strelitzia este toxică pentru animale.

  Îngrijire Strelitzia (Pasărea Paradisului)

  Strelitzia este o plantă spectaculoasă prin aspectul ei, și poate fi cultivată cu succes în interior. Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari dezavantaje în cultivarea Păsării Paradisului în casă sau apartament poate fi dimensiunea acesteia, care poate atinge până la 180 de centimetri înălțime dacă primește o îngrijire propice.

  Strelitzia ajunge la maturitate, în condiții de mediu ideale, în aproximativ trei-cinci ani și abia atunci înflorește.

  Această plantă prosperă în special atunci când este ținută în exterior (pe terasă sau balcon), dar ferită de condiții externe care i-ar putea dăuna, și în zone cu climă caldă. Atunci florile ei se ridică deasupra frunzișului și au un aspect cu adevărat impresionant.

  Pentru o creștere reușită în interior Pasărea Paradisului are nevoie de lumina puternică cu soare direct, udare regulată și căldură. Folosirea de compost primăvara, pentru a-i asigura plantei toți nutrienții de care are nevoie înainte de începerea sezonului de creștere și fertilizarea săptămânală cu produse organice în timpul sezonului de creștere sunt foarte importante pentru o dezvoltare armonioasă. Pentru a-i crește șansele de supraviețuire, crește planta într-un recipient care poate fi mutat afară în lunile calde de vară și mutat în interior când vremea începe să se răcească.

  pasarea paradisului
  Strelitzia poate fi cultivată în aer liber dacă îndeplinești condițiile de iernare.

  Lumină

  Strelitzia are nevoie de lumină puternică, inclusiv de lumina directă a soarelui, pentru a se dezvolta și pentru a înflori. Cu toate acestea, trebuie protejată vara de soarele direct, de la amiază, care poate arde frunzele plantelor mai tinere.

  Un amplasament ideal pentru Strelitzia sunt camerele cu ferestre orientate către est sau vest. Evită camerele care au o singură fereastră (puțină lumină naturală) orientate spre nord.

  Sol

  Pasărea Paradisului crește frumos într-un sol fertil, bine drenat, cu un pH neutru, de aproximativ 7,5. Dacă este plantată direct în ghivece de teracotă este recomandat un substrat format dintr-un amestec echilibrat din sol negru, turbă, nisip și materie vegetală compostată.

  Apă

  Păstrează solul umed pe tot parcursul anului. Acesta nu ar trebuie să fie îmbibat cu apă, dar trebuie udat zilnic primăvara și vara, pentru că umiditatea este rapid absorbită de frunzele mari, viguroase. Poți uda solul până când observi că apa se scurge prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, însă este important să nu uiți să arunci apa cumulată la 10-20 de minute de la udare. Dacă este supraudată vei observa pete maronii uscate pe frunzele plantei, iar dacă nu este udată suficient frunzele periferice, îndepărtate de centru, se vor îngălbeni.

  Temperatură și umiditate

  Pasărea Paradisului preferă umiditatea ridicată. Dacă în locuința ta aerul este uscat, pulverizează frecvent frunzele plantei pentru a menține condițiile de umiditate de care are nevoie.

  Poți ține o sticlă cu pulverizator la îndemână pentru a o aburi dacă locuința este uscată. Menține temperatura aerului la peste 15 grade Celsius pe timpul iernii. Strelitzia nu tolerează bine frigul și se recuperează cu greutate dacă este expusă la condiții de îngheț.

  Îngrăşământ

  Strelitzia se numără printre plantele care au nevoie periodic de îngrășământ. Folosește îngrășământ cu eliberare lentă în timpul sezonului de creștere (primăvară-vară) sau fertilizează săptămânal cu îngrășământ lichid.

  Tipuri de Strelitzia

  Există cinci specii de Strelitzia, dar doar două sunt cultivate în mod obișnuit ca plante de interior: Strelitzia reginae (Pasărea Paradisului portocalie) și Strelitzia nicolai (Pasărea Paradisului alba).

  • Strelitzia reginae „Glauca”: un soi cu flori în tonuri variate de portocaliu cu un frunziș verde pudrat și tulpini.
  • Strelitzia reginae „Humilis” sau „Pygmaea”: un soi cu flori în nuanțe de portocaliu care crește până la aproximativ 90 centimetri în înălțime.
  • Strelitzia reginae „Ovata”: un soi cu flori portocalii și frunze rotunjite.
  • Strelitzia juncea: un soi fără frunze mari, cu tulpini și frunze care arată ca un stuf țepos.
  • Strelitzia caudata: specie foarte înaltă, poate atinge până la șapte metri înălțime, având aspectul unui arbore. Se găsește la altitudinile mai înalte din Africa de Sud și este numită și Pasărea Paradisului de munte. Florile ei au petale alb-albastre și este cea mai rară specie de Strelitzia.
  strelitzia
  Există cinci soiuri de Strelitzia, dar doar două sunt cultivate în mod obișnuit ca plante de interior: Strelitzia reginae (Pasărea Paradisului portocalie) și Strelitzia nicolai (Pasărea Paradisului alba).

  Tundere Strelitzia

  Strelitzia are nevoie regulată de tundere – trebuie să îndepărtezi țesuturile vegetale vechi sau deteriorate. Folosește instrumente de tăiere ascuțite pentru a nu traumatiza planta și îndepărtează frunzele bolnave sau moarte. Nu uita să sterilizezi ustensilele înainte și după fiecare folosire, mai ales dacă tratezi mai multe plante deodată.

  Dacă o frunză nu este afectată semnificativ și pare în mare parte sănătoasă, las-o intactă. Dacă planta ta a crescut foarte mult și trebuie să o tunzi semnificativ pentru a stimula creșterile viitoare folosește foarfeci de grădină speciale pentru plante de apartament pentru ciupire sau tundere la începutul primăverii. Nu folosi ustensilele pe care le folosești pentru tunderea gardului viu, de exemplu, pentru a nu leza planta. Poți să tai toate frunzele și tulpinile chiar deasupra solului.

  Înmulțire

  În general, Strelitzia este înmulțită prin însămânțare. Semințele germinează în cinci-șase luni, după care apar primii muguri ai frunzelor. Aceasta poate fi însă înmulțită și prin despărțirea atentă a rădăcinii bogate în două plante distincte, plantate în vase diferite. Află mai multe despre înmulțirea Strelitziei:

  Înmulțire prin diviziune

  1. În funcție de dimensiunea plantei tale (și de structura rizomului sau a rădăcinii subterane), vei avea nevoie de instrumente mai mari, cum ar fi o lopată și un ferăstrău pentru plantele plantate direct în pământ sau de dimensiuni mari. Pentru plantele mai mici, poți să folosești un cuțit ascuțit sau o foarfecă de grădină de dimensiuni medii. Dacă vrei să plantezi planta divizată în ghiveci, vei avea, bineînțeles, nevoie de unul. Este important ca acesta să aibă un drenaj bun.
  2. De asemenea, poți elimina noile creșteri sau ramuri de la baza plantei care au cel puțin trei frunze și poți să divizezi rizomul până sub pământ folosind o foarfecă sau un cuțit.
  3. Replantează noile plante într-un recipient nou cu un sol bine drenat.

  Strelitzia crescută din semințe

  1. Dacă decizi să crești Strelitzia din semințe trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Germinarea semințelor poate dura până la două luni.
  2. Pentru a stimula creșterea, recomandat este ca, înainte de plantarea lor în pământ, să le scufunzi în apă la temperatura camerei și să le lași la înmuiat timp de 34-48 de ore.
  3. Plantează semințele cu grijă cu ajutorul vârfului unui cuțit sau cu o pilă de unghii. Plantează-le într-un amestec de pământ cu drenaj bun la aproximativ 1,5-3 centimetri, la o distanță de cel puțin 8 centimetri una de cealaltă.
  4. Așază recipientul într-un loc cald, expus indirect la soare (cel puțin 15 grade Celsius). Acoperă semințele cu o folie de plastic, păstrând solul umed, dar nu ud.
  5. Odată ce semințele germinează și noile plante produc două până la trei frunze, transplantează-le în recipiente cu un diametru de 15 centimetri.
  6. Când plantele ating în jur de 15 centimetri înălțime le poți muta în ghivecele pe care plănuiești să le folosești permanent (sau până când planta crește și trebuie mutată).

  Replantarea plantei Strelitzia

  Pasărea Paradisului este o plantă cu creștere rapidă care trebuie să atingă o anumită dimensiune înainte de a înflori. O Strelitzia care atinge 100-120 centimetri înălțime are nevoie de un ghiveci înalt, cu un diametru de 20 centimetri, în timp ce pentru o plantă cu o înălțime 150-180 centimetri este necesar un ghiveci înalt cu diametrul de 35 centimetri.

  Replantează planta primăvara, în ghiveciul potrivit dimensiunii ei.

  Odată ce ajunge la maturitate poți să lași planta în același ghiveci și dă-i timp să înflorească. Poți să o divizezi luând în calcul maturitatea și dacă a produs flori măcat o dată. Ai grijă însă și nu o diviza prea des, pentru că plantele bogate produc cele mai multe flori, iar divizarea și replantarea poate întrerupe ciclul de înflorire.

  Iernare

  Dacă Strelitzia este în pericol de îngheț, poate muri, așa că iarna trebuie să o muți la interior. Dacă ai norocul unei ierni blânde, planta are șanse să supraviețuiasca afară, cu puțin ajutor. În acest caz, taie tulpina și frunzele până ajung la aproximativ 30 centimetri deasupra solului.

  Acoperă întreaga zonă a tulpinii și a rizomului cu un strat de mulci peste care poți să pui frunze și paie. Acoperă apoi cu un material de acoperire respirabil și fixează-l la bază. Poți să îndepărtezi aceste straturi la venirea primăverii.

  Boli și dăunători

  Monitorizează planta și vezi dacă există semne de boală sau dăunători. Uită-te mai ales după afide (păduchi), solzi și muște albe.

  Dacă observi că planta ta are dăunători, folosește soluții insecticide speciale pe partea inferioară a frunzelor. Pesticidul sistemic este de asemenea eficient. Dacă folosești pesticid sistemic, planta îl va distribui de la rădăcini până la frunze și flori.

  Pasărea Paradisului este susceptibilă la Botrytis cinerea (mucegaiul gri). Florile și frunzele cu această afecțiune vor dezvolta pete întunecate, urmate de un strat de mucegai cenușiu. Îndepărtează părțile afectate ale plantei și plasează planta într-un loc aerisit.

  Cum faci Strelitzia să înflorească

  Abia când planta ta atinge vârsta de cel puțin patru-cinci ani este suficient de matură pentru a înflori. Pentru a stimula înflorirea, nu îi schimba ghiveciul. Așaz-o la soare – trebuie să primească lumină solară din plin cel puțin șase ore pe zi și îngrășământ în mod regulat. Unul dintre motivele pentru care Strelitzia nu înflorește este lumina insuficientă. Pasărea Paradisului trebuie să fie, de asemenea, frecvent udată, dar cu timp de uscare între udări.

  Probleme frecvente întâlnite la Strelitzia

  Strelizia este o plantă relativ ușor de îngijit, cu foarte puține probleme. Este însă predispusă la putregaiul rădăcinilor și la insecte atunci când nu sunt îndeplinite condițiile de îngrijire ale acesteia. Dar, dacă nu este udată în exces, este fertilizată periodic, primește lumină suficientă și aer curat Strelitzia prosperă fără probleme.

  Ofilirea sau uscarea frunzelor

  Cea mai frecventă boală care afectează strelitzia este putregaiul rădăcinilor. Când rădăcinile plantei stau în apă sau solul este ud pentru o perioadă prelungită de timp, o ciupercă care provoacă putrezirea rădăcinilor poate răpune planta. Acest lucru poate fi evitat dacă solul este lăsat să se usuce între udări. Un alt semn că rădăcinile putrezesc este mirosul. Unele plante pot fi salvate dacă problema este descoperită din timp.

  Ce trebuie să faci este să scoți planta din ghiveci, să îndepărtezi pământul rădăcinilor și să tai părțile înnegrite, mucegăite ale rizomului. Aplică apoi un fungicid urmând instrucțiunile și replantează planta într-un ghiveci curățat temeinic, în pământ proaspăt.

  Ondularea frunzelor

  Frunzele ondulate sunt un semn de udare insuficientă. Poți evita această problemă prin udare consecventă, până când apa curge prin orificiile de la funcul ghiveciului. Astfel te asiguri că toate rădăcinile au acces la apă. Îndepărtează excesul de apă din farfuria ghiveciului.

  Îngălbenirea frunzelor

  Îngălbenirea frunzelor poate avea mai multe cauze. În primul rând, dacă o frunză sau două îngălbenesc, iar planta este o plantă matură, cauza poate fi pur și simplu ciclul normal de viață al frunzei plantei respective. Cu toate acestea, dacă mai multe frunze încep să îngălbenească, poate fi un semn că planta nu are parte de suficientă umiditate sau are nevoie de mai mulți nutrienți.

  Dacă frunzele îngălbenite sunt spre exteriorul plantei, aceasta nu este suficient de udată. Testează fiecare ipoteză pentru a determina cauza și a-i oferi plantei tale îngrijirea corespunzătoare.

  Frunze rupte sau despicate

  Frunzele Păsării Paradisului sunt mari. În cazul în care Strelitzia ta prezintă frunze despicate sau cu rupturi fâșii, mai ales dacă planta trăiește afară o bună parte din an, acest lucru este normal. Planta dezvoltă fante pentru a permite aerului să circule în jurul frunzelor și să ajungă la rădăcini. Circulația aerului împiedică instalarea mucegaiului și a altor dăunători.

  Strelitzia este ușor de îngrijit?

  Strelitzia este ușor de cultivat, dar are câteva pretenții, cum ar fi fertilizarea și udarea regulate. Dintre speciile tropicale sau subtropicale, este unul dintre exemplarele mai ușor de îngrijit, care are relativ puține probleme cu dăunătorii.

  Cât de repede crește Strelitzia?

  Strelitzia are o creștere lentă, uneori are nevoie de până la cinci ani pentru a se maturiza și a înflori.

  Care este diferența dintre plantele Păsărilor Paradisului Strelitzia și Caesalpinia?

  Deși ambele plante sunt numite Pasărea Paradisului, acestea sunt foarte diferite. Strelitzia prosperă în regiunile calde și umede, pe când Caesalpiniei nu îi place umiditatea, preferând locurile aride, fierbinți.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Totul despre Strelitzia sau Floarea Paradisului: cum o faci să înflorească de...