De la specialiști

Designerii vorbesc despre 8 stiluri de design interior care sunt în creștere și vor domina 2021

    Tendințele și stilurile care vor domina 2021 în design interior sunt strâns legate de cum am trăit în 2020: am stat mai mult acasă și nevoile în raport cu spațiul ni s-au schimbat. Cum? Ne spun designerii. 

    Ne-am petrecut 2020 aproape numai în casă, iar asta schimbă datele problemei: mulți dintre noi au început să adune plante, pentru prospețimea lor, alții au făcut decluttering, alții au văruit fie în culori mai calde, fie într-unele vesele și stridente, care să-i trezească. Toată moștenirea anului 2020 se vede în predicțiile designerilor pentru 2021. 

    1. Design Mid-Century Modern

    fotoliu Mid-Century Modern
    Cele mai trendy canapele de azi aparţin stilului Mid-Century Modern

    Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful, este convinsă că accentele Mid-Century Modern se vor menţine în tendinţe în design interior. Preferinţele pentru pattern-uri geometrice, liniile simple şi rafinate, precum şi spaţiile ce prioritizează funcţionalitatea în faţa formei vor rămâne în prim-plan. Canapelele simple, dar sofisticate, şi fotoliile cu mânere din lemn se vor integra la fel de bine în casa ta şi în 2021, alăturate unui covor cu model în dungi sau romburi, aliniat paletei cromatice simple.

    2. Design Grandmillennial

    inimioare textile
    Grandmother + Millennial = stilul Grandmillennial

    Tot Iulia adaugă pe listă stilul Grandmillenial, ce îmbină elemente moderne cu accente demodate, precum volanele, ciucurii, imprimeurile florale şi broderiile. Alăturarea nu este ironică, ci pur şi simplu aduce o perspectivă creativă asupra unor tapiţerii şi textile suprasaturate de idei glam. Stilul vine şi ca o contrapropunere pentru amenajările neutre, în tonuri temperate, cu multe nuanţe pământii şi este o oportunitate pentru a-ţi reflecta personalitatea într-un mod inedit. 

    3. Design Minimal Zen

    tendinţe în design interior
    Lemnul de culoare deschisă a jucat un rol important în amenajările anului 2020 şi va continua să joace şi în 2021

    Arhitecta Alexandra Năstase de la Jooca Studio a întâlnit în ultimul timp mulţi clienţi care cer proiecte cu accente de lemn şi palete cromatice în culori calde, elemente ce definesc stilul Minimal Zen. „Acest stil se bazează foarte mult pe texturi de lemn: de la mobilier din furnir, până la placări întregi de pereţi sau tavane. Culorile nu sunt foarte puternice şi în general se aleg tonuri calde de beige-uri şi griuri. Accentele sunt date de contraste cu materiale mai dure, de exemplu metal vopsit închis la culoare sau pereţi/tavane cu textură de beton aparent. Mobilierul este conceput într-o manieră minimalistă, cu volume simple”, spune ea.

    4. Design Neotenic

    stil Neotenic
    Scaunul Roly Poly este una dintre vedetele acestui stil sursa foto: https://www.fayetoogood.com/

    Alexandra vorbește și despre un stil care urcă în tendințe: „Designul Neotenic pune accent pe trăsăturile ce inspiră fragilitatea și drăgălășenia infantilă, mai ales în rândul puilor de animale. Aceste caracteristici au capacitatea de a trezi în noi o avalanșă de reacții emoționale. Obiectele create în design Neotenic sunt formate, în general, dintr-un volum principal, inspirat din lumea animalelor. Obiectele sunt adeseori obținute prin turnare sau presare. Formele curbate, rotunjite dau impresia de siguranță primitoare.

    Geometria design-ului Neotenic se bazează aproape exclusiv pe forme circulare, linii curbe, unghiuri deschise, iar acest lucru inoculează obiectelor o energie caldă și o fluiditate ce-ți lasă privirea să călătorească ritmic, aproape muzical, de-a lungul contururilor. Neotenic introduce designul de obiect ca pe un partener de joacă. Cel puțin pentru imaginație”, explică ea.

    5. Design Wabi-Sabi

    stil wabi-sabi
    Stilul Wabi-Sabi presupune un mix eclectic care celebrează frumuseţea imperfecţiunii

    Nu doar un stil de design, dar un mod de viaţă, Wabi-Sabi este un concept japonez şi face referire la găsirea frumuseţii în imperfecţiune. Alexandra a observat o mare afinitate în rândul clienţilor pentru această tendinţă şi crede că 2021 va fi dominat de eleganţa traiului simplu, în armonie cu natura. Stilul Wabi-Sabi poate fi obţinut prin integrarea unor obiecte artizanale, elemente DIY create chiar de tine, piese vintage atinse de patina timpului sau lucruri cumpărate chiar de la talcioc. Nu-ți fie teamă să le combini fără o direcţie strictă, dar încearcă să nu aglomerezi spaţiul în mod ostentativ.

    6. Design Efervescent

    mobilier galben/gri
    Culorile anului 2021 anunţă o preferinţă pentru nuanţele tari

    „Anul viitor cred că ne vom bucura de multe culori saturate. Dacă până acum a fost o abundenţă de culori neutre, grej, variaţiuni de gri şi alb, în anul ce va veni, cred că aceste culori vor deveni culori secundare pentru a pune în valoare culori vibrante precum galben, orange, rubin, cărămiziu. Având în vedere cât de mult am stat în casă, vrem să ne îndreptăm către culori care ne stârnesc fericirea, optimismul. Nu întâmplător, Pantone propune o alăturare de culori pentru 2021, Ultimate Grey + Illuminating. Griul care ne-a dominat casele în anii anteriori nu dispare, însă de data asta este folosit pentru a scoate în evidenţă şi pentru a accentua vibraţia culorilor săturate, cum ar fi galbenul, o culoare care emană bună dispoziţie şi efervescenţă”, explică arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.

    7. Design Biofilic

    design interior
    Plantele sunt esenţiale într-o casă fără grădină şi balcon

    Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design crede că după perioada de izolare din 2020 va continua să crească şi nevoia da a aduce cât mai multă natură în casă. Această nevoie nu se rezumă doar la aspectul vizual, ci şi la nevoia de a creşte nivelul de oxigen şi de a împrospăta aerul din spaţiile închise în care a trebuit să ne refugiem atâta timp. 

    8. Design Funcţional

     design interior
    Ca să poţi delimita zona de lucru de cea personală acasă, ai nevoie de design funcţional

    Tot ca o consecinţă a izolării, Gabriela Borlescu încheie lista de tendinţe în design interior cu întoarcerea la designul funcţional, în contextul în care am fost nevoiţi aproape un an să ne reorganizăm casele astfel încât să includă o zonă de lucru, dar şi o zonă de relaxare mai bine organizată.

    „Acum lucrăm cu toţii de acasă şi am fost luaţi pe nepregătite, pentru că nu aveam un work space definit, de aceea consider că anul ce va veni va fi marcat de o explozie a birourilor pentru acasă. Indiferent că dispui de un spaţiu mare sau mic, vor fi multe idei neexploatate până acum, care vor îmbina funcţionalitatea cu stilul. O tendinţă în continuă creştere este aceea a mobilierului multifuncţional, mese pliabile, birouri retractabile, rafturi şi sertare multi-scop, toate se vor dezvolta în anul ce va veni”, crede ea.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Designerii vorbesc despre 8 stiluri de design interior care sunt în creștere �...