Garsonieră de 29 metri pătrați, amenajată simplu și eficient cu 8000 euro
publicat pe 29 iun. 2023Amenajarea spațiilor mici vine întotdeauna cu provocări, mai ales atunci când încerci să atribui interiorului cât mai multe funcțiuni. Dar cu puțină imaginație, poți să găsești soluții care să te ajute să obții un decor practic și confortabil. Un exemplu bun în acest sens este și această garsonieră de 29 metri pătrați, amenajată de Gabi Ralea. Iată câteva dintre soluțiile aplicate!
Garsoniera este alcătuită dintr-o cameră de 18 metri pătrați, bucătărie și baie. Compartimentarea locuinței nu include un hol propriu-zis, ci doar o nișă cu o adâncime de un metru, așa că intrarea se face direct în zona de living. Nu a fost singura problemă care a influențat amenajarea spațiului. Tabloul electric, montat în mijlocul peretelui și o grindă la doar doi metri înălțime, fix deasupra ușii, au limitat destul de mult soluțiile pentru mobilarea zonei respective.
Gabi a propus integrarea unui dressing cu o lățime de 150 centimetri care să acopere necesarul de depozitare. Două dintre uși sunt placate cu oglindă, lucru care ajută la o mai bună distribuire a luminii naturale în interior. Sub panoul electric, și-a găsit locul un mic pantofar, suspendat pe perete, care servește și ca suport de chei sau alte mărunțișuri. Pentru hainele de exterior, Gabi a venit cu soluția unui cuier metalic, agățat după ușa de la intrare. Ca să protejeze peretele, a îmbrăcat porțiunea respectivă cu un tapet colorat care se reia apoi și în dreptul canapelei.
Nu a fost posibilă amenajarea unei zone separate pentru dormit
Zona de zi este delimitată de holul improvizat printr-un corp de bibliotecă pus perpendicular pe perete, care se continuă cu o masă tip bar. Un colțișor practic, gândit ca loc de savurat cafeaua sau mic spațiu de lucru. Mobilierul din living înseamnă o canapea cu spațiu de depozitare, o măsuță de cafea, o comodă cu sertare sub televizor și un dulap cu rafturi. Amenajarea este funcțională și, mai important decât atât, lasă spațiul să respire.
„Garsoniera a fost amenajată pentru închiriere, așa că soluțiile de mobilare propuse au avut în vedere mai multe scenarii de locuire”, spune Gabi. „Inițial, proprietarii se gândiseră să așezăm un pat imediat lângă ușa de la intrare, ca să ne rămână loc și pentru canapea. Cumva, să avem două zone separate: dormitor, plus living. Dar una este cum îți imaginezi tu spațiul, alta este realitatea din teren. Tabloul electric și grinda aceea coborâtă de la intrare ne-au incomodat mult. Oricum, poziționarea patului lângă ușa principală nu era cea mai practică soluție”.
Decor confortabil, cu mobilier și textile de la Ikea
Din punct de vedere estetic, Gabi a încercat să obțină o amenajare cât mai fresh. A folosit un tapet cu forme abstracte de la Mivali pentru a delimita vizual livingul. Încăperea se bucură de multă lumină naturală. Asta, combinat cu fundalul alb al pereților, a făcut ca spațiul să nu pară deloc încărcat. Corpurile de iluminat sunt de la Mobexpert, iar mobilierul și textilele sunt achiziționate de la Ikea. Toate obiectele folosite în amenajare sunt budget friendly, optimizarea costurilor fiind un aspect de care s-a ținut cont pe toată durata proiectului.
Mobilă pe comandă, în bucătărie
Bucătăria are 6 metri pătrați și o lățime de 180 centimetri. Dimensiunile încăperii au limitat considerabil posibilitățile de mobilare. Cu toate astea, Gabi a reușit să facă loc și pentru o masă cu două scaune pliabile, folosite doar la nevoie.
„În bucătărie au fost mai multe probleme. Furtunul de la centrală, care traversează tot peretele în partea de jos, nu a permis lipirea mobilierului de zid. Am mers pe varianta mobilierului făcut pe comandă, pentru o adâncime mai mică a dulapurilor. Asta a crescut însă binișor costurile proiectului. Fiind un spațiu atât de mic, a trebuit să caut și electrocasnice care să aibă dimensiuni atipice. De exemplu, mașina de spălat vase are doar 45 centimetri lățime”, spune Gabi.
Baia, un spațiu funcțional în tonuri neutre
Baia are 4 metri pătrați, în mod normal, suficient pentru a monta aici o mașină de spălat rufe. Poziționarea caloriferului în mijlocul peretelui a eliminat însă această posibilitate. Gabi a păstrat finisajele grej, găsite la preluarea proiectului, dar a spart monotonia prin accente de culoare: perdeaua de duș cu imprimeu geometric sau covorașul galben.
Garsoniera s-a închiriat de la prima vizionare
Amenajarea garsonierei a costat în jur de 8.000 euro. Bugetul a inclus achiziționarea corpurilor de iluminat, a mobilierului, textilelor, a bucătăriei pe comandă și a electrocasnicelor.
„Am încercat să pun accent pe detalii ca să adaug personalitate decorului. De exemplu, la mobila din bucătărie am folosit butoni cumpărați de la Sinsay. Este un amănunt care poate părea lipsit de importanță, dar care cântărește mult în toată povestea pe care încerci să o spui. Iarăși, îmi place tapetul care îmbracă spațiul fără să îl aglomereze. M-am bucurat să văd că proprietarii au fost de acord să folosim culoare într-un spațiu de închiriat. De obicei, în aceste situații se merge pe varianta sigură a culorilor neutre. A fost o decizie inspirată. Dovadă că au găsit chiriaș de la prima vizionare”, spune Gabi.
Foto: Gabi Ralea
-
Garsoniere
8 dintre cele mai spectaculoase transformări: garsoniere amenajate ca apartamente cu două camere
-
Garsoniere
Un studio cu dormitor plutitor și influențe japandi, amenajat în doar o lună și jumătate
-
Garsoniere
Am folosit două tool-uri de inteligență artificială pentru a amenaja (ipotetic) o garsonieră de 37 metri pătrați
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.