VIDEO Before&after: orice schimbare contează într-un spațiu mic, iar decorațiunile creează o atmosferă plăcută
Primul instinct atunci când amenajezi un spațiu mic este poate să folosești cât mai puține obiecte, astfel încât să nu aglomerezi încăperea deja înghesuită. Nu este o greșeală, ba chiar designerii recomandă minimalismul în casele de mici dimensiuni. Totuși, e ușor să cazi în cealaltă extremă și să subestimezi ce înseamnă, de fapt, minimul necesar. Nu e păcat să nu-ți faci și câte un moft din când în când, să te simți mai bine la tine acasă? Hai să-ți arătăm cât de mult contează orice schimbare, orice decorațiune, orice pată de culoare într-un spațiu mic.
Deși nu suntem designeri de interior, am reușit să facem o garsonieră mai primitoare în câțiva pași simpli, cu un buget restrâns. Am vrut să-ți demonstrăm că poți face și tu asta la tine acasă, fără cheltuieli enorme, piese de designer sau cine știe ce artificii vizuale. Am făcut echipă cu IKEA și ne-am încadrat într-un buget de 250 euro pentru a schimba puțin ambientul casei Laviniei, care locuiește cu chirie într-o garsonieră din București.
Lumina creează atmosfera
Iluminatul în locuință poate fi de două feluri: funcțional și decorativ. Într-un spațiu închiriat, nu poți aduce mari modificări iluminatului funcțional, fiindcă asta ar însemna să ai permisiunea proprietarilor să faci modificări la rețeaua electrică, să spargi pereți și așa mai departe. Unde mai pui că e vorba de o adevărată investiție. Deci rămâne să te ocupi de partea de iluminat decorativ.
Adesea subestimat, iluminatul decorativ poate avea un impact important asupra spațiului tău la nivel estetic, dar și asupra felului în care te simți în el. Dacă iluminatul funcțional pătrunde în întreaga încăpere, te face alert și te ajută să îți duci la capăt orice sarcini ai avea, cel decorativ este menit să te introducă într-o atmosferă de relaxare. Corpurile cu lumină difuză și caldă precum lampadarele sau veiozele au un efect reconfortant și liniștitor, creează intimitate în spațiu și în plus, nu sunt suficient de puternice încât să scoată în evidență fiecare colț neordonat sau fir de praf de pe bibliotecă.
Ca să alternezi relaxarea și confortul cu starea de alertă necesară pentru anumite activități, poți gândi o lumină rece ca sursă principală într-o încăpere sau poți împărți spațiul pe zone. Astfel, te joci mereu cu starea de spirit a spațiului după bunul plac. Ceea ce am făcut și în camera Laviniei prin lampadarul LAUTERS de la IKEA, amplasat chiar lângă canapea. Îl poate folosi pentru citit și ca lampă ușor accesibilă pe timpul nopții, fiindcă folosește spațiul și ca living, și ca dormitor.
Micile piese de mobilier îmbină utilul cu plăcutul
În cameră, Lavinia simțea lipsa unei măsuțe de cafea, așa că am venit cu modelul TUNSTA de la IKEA. Piesele de mic mobilier pot fi foarte utile în spațiile mici, și din punct de vedere estetic, și din punct de vedere practic. Aici, de exemplu, măsuța poate fi folosită pentru depozitare, pentru lucru la laptop sau chiar pentru sprijinit picioarele atunci când canapeaua este strânsă. În plus, leagă vizual elementele camerei și dă încăperii acel contur specific unei locuințe puse la punct.
O altă piesă de mic mobilier adusă în spațiu este căruciorul NISSAFORS. L-am amplasat în lateralul canapelei pentru depozitare, dar și pentru a servi rolul de noptieră „sub acoperire”. Fiindcă este vorba despre o garsonieră, camera este folosită și ca spațiu de zi, și ca spațiu de noapte, când Lavinia extinde canapeaua și merge la culcare. Astfel, noptiera îi va fi utilă.
Micile decorațiuni și plantele dau farmec oricărei încăperi
La final, am „reglat” totul din accesorii și decorațiuni. Pe noptieră am amplasat o plantă Monstera supradimensionată cu ghiveci CITRONMELISS, ambele tot de la IKEA, iar asta deja a schimbat aspectul încăperii și i-a dat puțină vitalitate, din punct de vedere vizual.
Canapeaua am accesorizat-o cu o pernă SANDMOTT și o față de pernă GURLI, două mici pete de culoare pentru a sparge puțin monotonia cromatică. Iar tot la capitolul decorațiuni am putea integra și oglinda LINDBYN, pe care am sprijinit-o de peretele din fața canapelei. Oglinzile sunt adesea folosite în amenajări pentru a „lărgi” vizual spațiile mici, iar Lavinia avea oricum nevoie de una de mari dimensiuni în care să-și vadă outfitul complet înainte să iasă din casă.
Laolaltă, toate obiectele nou aduse în amenajare s-au încadrat în bugetul de 250 euro, iar prin ele am reușit să facem casa să aibă acel sentiment cozy de „acasă”. Dacă vrei să vezi cum am folosit același buget pentru a personaliza și două camere de cămin studențesc, le poți vedea transformările aici și aici.