
Trei reguli simple să amenajezi un living mic, atipic sau open space fără să te împiedici de mobilă
Optimizarea și amenajarea spațiilor mici sau atipice nu a fost niciodată mai facilă ca în acest moment în timp. De la mobilier la electronice, găsești în magazine soluții multifuncționale, compacte, ergonomice și care arată și bine, pe care le poți folosi pentru a face chiar și din cel mai dificil spațiu un living cozy, aerisit și multifuncțional. Iată cum.
1. Think out of the box
Când ai prea multe nevoi și prea puțini metri pătrați, primul lucru pe care este recomandat să îl faci este să gândești liber. Lasă deoparte tot ce știi despre cum ar trebui să arate o amenajare și fă o listă cu nevoile specifice pe care le ai tu. În general, rolul principal al camerei de zi este să fie folosită ca spațiu principal în casă – aici îți petreci majoritatea zilei, deci activitățile pe care le vei desfășura în living sunt nenumărate, de la relaxare și recreere până la muncă și chiar sport.
Câteva întrebări pe care să ți le pui în acest proces:
- Am sau nu nevoie de o canapea?
- Este o comodă necesară sau pot găsi alte soluții de depozitare?
- E musai să folosesc o măsuță de cafea?
- Cum mi-aș dori să fie împărțit spațiul, în funcție de activități?
După ce afli cum vei folosi încăperea în funcție de obiceiurile tale de zi cu zi, abia apoi poți trece la alegerea mobilei și configurarea ei în spațiu.
2. Folosește piese compacte și manevrabile
În special în amenajarea unui living mic sau atipic, piesele de mobilier greoaie, impunătoare, care ocupă mult spațiu și sunt aproape imposibil de mutat chiar și câțiva centimetri ar trebui să iasă din discuție. Dacă nu îți sunt neapărat necesare, încearcă să renunți la comoda clasică, la canapeaua supradimensionată sau la măsuța de cafea care mai mult te încurcă în miijlocul camerei.
În schimb, recomandarea multor designeri de interior este să folosești piese compacte și ușor de manevrat, cu potențial multifuncțional. Fiindcă am menționat, de exemplu, eliminarea comodei din ecuație, asta nu înseamnă că scapi și de televizor. Însă îți va fi mai util unul cel puțin la fel de atipic precum spațiul în sine.
Sub designul unic în forma literei „I”, Samsung The Serif este televizorul care se poate integra armonios în orice stil de amenajare. Picioarele zvelte elimină complet necesitatea unei comode, iar designul 360 All around este partea sa cea mai atrăgătoare. Asta fiindcă, pe românește, televizorul arată bine și din față, și din lateral și chiar și din spate. Astfel, îl poți amplasa oriunde în încăpere, fără să trebuiască să încarci spațiul cu niciun alt accesoriu.
Da, poate fi pus și pe o comodă, dacă nu vrei să faci acest compromis, și chiar pe jos dacă ai chef, fiindcă cele patru picioare se demontează simplu și ușor. Cât despre partea de tehnologie, este dotat cu display mat, fără reflexii, ecran QLED cu particule Quantum dot care redau culorile cât mai realist posibil și interfață smart prin care să accesezi cu ușurință conținutul din aplicațiile tale preferate de streaming.
Samsung The Serif poate fi util nu doar într-o amenajare de living mic, ci și într-un open space. Prin faptul că arată bine din orice poziție, el poate fi folosit pentru a delimita două zone diferite în aceeași încăpere.
3. Nu subestima pereții

Spațiul vertical este salvarea oricărei amenajări de living mic sau atipic. Designerii de interior insistă pe importanța de a optimiza fiecare milimetru într-un spațiu limitat, iar asta înseamnă să iei întotdeauna în considerare și pereții. Folosește-i nu doar pentru tablouri și decorațiuni, ci și pentru a instala depozitări sub formă de rafturi – fie ele închise sau deschise. Acest lucru te va ajuta să maximizezi spațiul de depozitare și să creezi o iluzie de înălțime în cameră.
Și nu te limita la rafturi de depozitare – poți instala pe pereți orice tip de mobilier pliabil, precum un birou sau o masă pentru dining. În general, astfel de piese pot fi pliate sau închise atunci când nu le folosești, iar astfel poți economisi spațiu prețios și asigura un flux de circulație liber în încăpere.
În cazul unei amenajări de tipul open space, pereții sunt foarte importanți fiindcă îți pot facilita împărțirea încăperii pe zone de funcționalitate. De exemplu, poți organiza zona de living pe un perete, iar pe cel adiacent o zonă de dining – delimitarea vizuală o poți face prin culori de lavabilă sau alte finisaje care să sugereze subtil și armonios trecerea de la o funcționalitate la alta.