Într-un tiny house de 21 metri pătrați de lângă Iași trăiesc doi oameni, doi câini și o pisică
publicat pe 11 iun. 2021Relația pe care o ai cu spațiul este una subiectivă. În timp ce unii oameni își găsesc confortul în case mari sau pline de obiecte, mobilă și artă, alții își găsesc liniștea într-un tiny house. O astfel de decizie vine mână în mână cu schimbarea stilului de viață, dar și cu asumarea că trăiul simplu este – pentru unii – mai bogat.
Constantin O. confirmă toate astea, din mini-căsuța lui de 21 de metri pătrați, unde locuiește din 2017. El a lăsat în spate agitația orașului și s-a mutat în natură, în zona Bucium, la 12 kilometri de centrul Iașiului.
Bucium e un fost sat care între timp a devenit o extensie a urbei, un loc retras, unde oamenii și-au construit vile și case scumpe. Constantin își duce viața în acest decor, iar micul spațiul îl împarte cu iubita lui și cele trei animale de companie (doi câini și o pisică) pe care le au împreună. Asta este povestea lui.
Cum a început totul
Constantin s-a născut în Botoșani, dar a venit la facultate în Iași, orașul în care a hotărât să se stabilească. Acum lucrează într-o corporație, unde este grafician și face filme și imagini 3D. El povestește că mereu și-a dorit să aibă propria bucată de pământ, deoarece i-au plăcut mult vacanțele de vară la bunici, cu spațiu verde, animale și tot ce înseamnă natura.
De-a lungul anilor, a locuit în chirie prin toate zonele Iașiului, până în clipa în care părinții s-au oferit să-i cumpere o garsonieră. „Auzi la ei. Le-am spus că nu vreau asta și am început să-mi caut pământul mult dorit. Cu ajutorul lor, în urmă cu zece ani, l-am cumpărat”, își amintește acesta.
Graficianul mărturisește că nu a fost simplu să-l găsească, deoarece nu și-a dorit orice pământ, dar în cele din urmă a găsit ceea ce căuta: un teren de 500 de metri pătrați, cu verdeață și umbră. „Nu e mare, pentru că nu am avut fonduri suficiente să cumpăr tot dealul”, glumește el.
Tiny house: mutarea
În 2016, când Constantin a rămas fără job, fără iubita de atunci și fără bani de chirie, a hotărât să se mute pe terenul cumpărat, chiar dacă nu era nimic construit pe acesta. „Mi-am zis că și în cort, și tot acolo am să stau”, zice el. Norocul i-a surâs, așa că nu a stat în cort, ci într-o dubă veche, împrumutată de la fostul proprietar al terenului. Duba era „amenajată” cu un pat și un dulap și a fost casa lui un an, cât timp a fost gata structura (acoperiș, pereți, fără izolație) tiny house-ului.
A avut WC în curte, apă de la izvor, iar mâncarea și-a făcut-o la foc de tabără. Vara se bucura de umbra copacilor, iar iarna s-a încălzit la un reșou electric: „am avut un sac de dormit bun și-mi ținea de cald și câinele meu. A fost o perioadă frumoasă.”
Constantin povestește că dintotdeauna i-au plăcut spațiile mici, dar și construcțiile din lemn, iar ideea unui tiny house a venit după foarte multă documentare pe Youtube. „Palatul”, cum îl descrie el, a fost pus pe picioare cu ajutorul unui bun prieten. Pentru ca toate lucrurile să fie ok, el a apelat și la părerea unui inginer, dar și a unui arhitect.
Organizarea în tiny house
Casa are 21 de metri pătrați, cu dimensiunile 3.5 x 6 metri. Este formată dintr-o cameră principală, unde există și bucătăria, și spațiul de locuit (living, birou, dormitor), iar separat, baia.
Construcția ei a durat aproape un an, deoarece tânărul începuse un job nou, așa că a lucrat la ea când își găsea timp, fără să se grăbească, deoarece avea duba pentru adăpost. „Am făcut un tiny house din lemn, cu gândul că, în viitor, când voi avea bani de o casă mai mare, să o transform în atelier de tâmplărie, o pasiune de-ale mele unde încă sunt la început”, explică el. Mutarea s-a produs în 2017, după ce au fost gata pereții și acoperișul. Și până la urmă a apucat să locuiască și în cort, pe care l-a pus în mijlocul casei: „Ca la nebuni. Încă nu aveam izolația pusă, dar aveam o sobă pe lemne care-mi ținea de cald.”
În prezent, casa are izolație și tot ce îi trebuie, doar baia mai trebuie finisată, deși are izolație și este funcțională. În ceea ce privește bugetul, Constantin spune că a pornit la drum cu bani pentru structură, dar nu a ținut o evidență a costurilor. Cea mai mare investiție a fost în ferestre, pentru care a făcut un credit. Și-a dorit să fie mari și eficiente, cu trei straturi de sticlă, perfecte pentru anotimpul geros.
Utilități și design
Constantin spune că locuința este mică și are o fundație ușoară de beton, pe nouă stâlpi. „Cred că dacă e nevoie, poți să o muți ușor cu o macara”, completează el. Apa și curentul le are trase de la un vecin, iar de peste un an are și internet și contract cu salubritatea. Folosește o fosă septică pentru apele menajere, o butelie pentru gătit și un boiler electric pentru apă caldă. „Și nelipsita sobă pe lemne pentru căldură și atmosferă”, adaugă el.
Graficianul spune că arhitectura casei îl duce cu gândul la arhitectura nordică, motiv pentru care și-ar dori să vopsească lemnul de pe exterior în roșu, așa cum a văzut căsuțe mici și simple în Norvegia sau Suedia.
Legat de mobilă, inițial și-a dorit să o facă el, dar „lenea și comoditatea și-au spus cuvântul”, așa că au apelat la IKEA și JYSK. El și Alexandra, iubita lui, au făcut designul interior, „cum i-a dus mintea și capul.”
Provocări și cheltuieli
Constantin își aduce aminte cum, la început de drum, a fost destul de greu, când avea WC-ul în curte și ducea lipsa apei curente: „Trebuia să o aduc de la un izvor aflat la aproape 100 de metri departe de mine.” În prezent, are câteva probleme cu partea electrică, deoarece curentul vine de la un prelungitor în altul.
„Refuz să chem pe cineva să-mi facă prin casă. Cum am făcut eu tot până acum, parcă mi s-ar strica toată treaba și mândria. Pe viitor, poate o să învăț să pun prize și siguranțe, ca în orice casă normală, să spunem”, completează el.
Tânărul vorbește și despre cum i s-au redus masiv cheltuielile de când locuiește aici: „tare greu era când trebuia să dau 1000 de lei pe chirie, plus întreținere.” În prezent, el plătește așa, în mare, pe lună:
- curent – 100 lei
- apa – 70 lei
- internet – 40 lei
- salubritate – 30 lei
Lista mai conține gazul (75 lei), dar butelia îi ține câteva luni bune, cât și motorina, încă 100 lei.
Viața de zi cu zi într-un tiny house din Iași
Constantin povestește că cea mai multă muncă a fost la construcție. Pentru că locuiește într-un tiny house, spațiul este mic și ușor de ținut sub control. Se mai găsesc treburi de făcut prin curte, mai ales că în 2021 s-au apucat și de grădinărit. Stă aici de aproape cinci ani, iar în ultimii trei ani, alături de Alexandra. „Spațiul mic în relație nu este o problemă, contează mult și persoana de lângă”, explică el.
Constantin spune că nu a avut nicio problemă să se adapteze la „cabana castel”, mai ales după ce a locuit un an în dubă, iar iubita lui, la fel, s-a acomodat rapid. Zilele sunt normale, mai puțin când e urât afară, iar cei doi împart spațiul cu Otto, labradorul bătrân de zece ani, Fram, o corcitură de ciobănesc adoptat de pe Facebook, și Noroc, pisoiul alb.
Traiul minimalist îl face să-și dea seama de cât de multe obiecte nu are omul nevoie, așa că încearcă să nu cadă pradă tentației de a cumpăra în exces și a menține doar strictul necesar.
„Eu sunt o fire liniștită, dar cu picioarele pe pământul meu sunt și mai liniștit. Apreciez mult faptul că pot sta afară, în natură. Când e vremea bună, deschid ferestrele larg și mă folosesc de casă ca un cort confortabil. E fain să te trezească păsările dimineața și să te superi pe ele”, concluzionează Constantin.
Foto: arhiva proprietarilor
Dacă și tu locuiești într-un tiny house, dă-ne un semn pe adresa de mail [email protected].
-
hotnews
De la oraș la sat: au construit o cabană modernă pe vârf de colină, într-o zonă izolată de civilizație
-
hotnews
Cum arată o căsuță în copac de doar 18 metri pătrați, dotată cu toate cele necesare și cu vedere la dealuri și pădure
-
LIFE
După 20 ani de muncă în Florența, o femeie a revenit în țară și a construit o casă pe roți cu vedere la Cetatea Neamțului
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.