Cum să îți măsori exact și corect bucătăria pentru amenajare
Pentru o amenajare eficientă în bucătărie, trebuie să iei procesul de măsurare în serios. Atât timp cât ai informațiile corecte la îndemână, sunt șanse mari ca etapele următoare să decurgă armonios iar tu să obții o configurare super funcțională a mobilierului.
Cu ajutorul experților în bucătării Brico Dépôt, am pus laolaltă o listă cu sfaturi care îți vor fi la îndemână atunci când îți măsori spațiul.
1. Măsoară pereții de la un capăt la altul
Vei avea nevoie de o ruletă, o foaie de hârtie și un creion. Ia măsurătorile pereților de la un capăt la altul și fă tot posibilul să nu lași niciun milimetru neluat în calcul. Și da, este important să notezi dimensiunile în milimetri – te poate ajuta să optimizezi la maximum spațiul de care dispui. Sfat util: întotdeauna măsoară de două ori.
Iar în timp ce notezi toate aceste numere, folosește creionul și o riglă și încearcă să desenezi pe foaie planul bucătăriei tale, ca un releveu. Poți folosi direct formularul de măsurare de la Brico Dépôt, în cadrul căruia grila și indicațiile oferite te vor ghida să realizezi un desen fidel cu realitatea.
2. Verifică și înălțimea camerei
Chiar dacă în desen acest detaliu nu va putea fi ilustrat, este foarte important să măsori și înălțimea camerei. Un pas important în amenajarea bucătăriei este mobilarea, iar la acest capitol, înălțimea pereților contează. Ține cont de ea ca să poți obține o mobilă suficient de încăpătoare, indiferent dacă ai o bucătărie mică sau mare. Astfel vei putea valorifica spațiul vertical și vei putea organiza depozitarea până în tavan.
3. Ține cont de direcția de deschidere a ușii
Când realizezi desenul bucătăriei tale, nu uita să adaugi și ușa în schemă. E important să măsori atât spațiul pe care îl ocupă pe perete, dar și să notezi direcția în care se deschide. Asta pentru că dacă se deschide către interiorul bucătăriei, va fi nevoie să nu aglomerezi spațiul respectiv cu mobilier care ar putea să îi stea în cale. Lucru valabil și pentru ferestre.
4. Notează poziția întrerupătoarelor și a prizelor
De multe ori, întrerupătoarele și prizele se află în poziții nu tocmai oportune – iar dacă nu le poți muta, e musai să lucrezi în jurul lor. Așa că încearcă să realizezi un desen separat de planul de mai devreme, în care să marchezi întrerupătoarele și prizele din încăpere. Măsoară înălțimea la care se află pe perete, precum și distanța dintre ele și capetele de perete. Adaugă-le în desen ca să te poți orienta după ele când alegi configurarea mobilierului.
5. Notează poziția radiatorului
Un alt obiect care nu poate fi ignorat în timpul măsurătorilor este radiatorul. Dacă nu ai încălzire prin pardoseală, atunci probabil te confrunți cu cel puțin un calorifer și posibil și țevi expuse. Încearcă să le adaugi și pe acestea în schiță și să le incluzi în măsurători. Notează cât spațiu din perete ocupă, dar și la ce înălțime sunt țevile, ca să te poți orienta în jurul lor și fie să le ascunzi sub un blat, fie sub o mască special creată pentru asta.
6. Ține cont de poziția țevilor de apă
Poziționarea țevilor de apă este de obicei trasată din faza de dezvoltare, deci chiar dacă ai cumpărat un apartament la gri, ar trebui să îți dai seama unde sunt. Astfel, îți vei da seama unde va fi poziționată chiuveta în cadrul mobilierului. Nu uita de acest aspect și notează-l pe foaia cu schița în care ai inclus și întrerupătoarele și prizele.
7. Identifică poziția țevilor de gaz
Același lucru este valabil și pentru țevile de gaz, pentru că poziția lor va determina poziția aragazului, dacă alegi să incluzi unul în amenajare. De asemenea, nu uita de centrală – dacă ai deja una montată, măsoară spațiul pe care îl ocupă pe perete și marcheaz-o ca atare în schiță. Dacă încă nu ai o centrală, încearcă să te orientezi în funcție de dimensiunile centralei pe care te gândești să o cumperi. Ia în calcul faptul că la ea vor fi conectate mai multe țevi, însă tot ansamblul poate fi mascat în spatele unui corp de mobilier.
Dacă ai citit toate sfaturile și nu te descurci sau ți se pare prea complicat, lasă treaba pe mâna unui specialist. La Brico Dépôt, poți opta să chemi un consultant la tine acasă, contra cost, care să măsoare spațiul disponibil pentru mobilierul de bucătărie.