Before&after: cu 34.000 euro, a scos la lumină un apartament mic din Dristor, nerenovat din 1968
publicat pe 18 aug. 2021De câțiva ani nu mai locuia nimeni în acest apartament din Dristor, un cartier din București. Zăcea nerenovat din 1968, anul construcției blocului. Baia și bucătăria erau nefuncționale, pe jos era linoleum, nu era încălzit și baia nu avea nici măcar chiuvetă. Ce a făcut-o pe Ludmila Corlățeanu să-l cumpere în 2019? Lumina care intra din abundență i-a atras pentru prima dată atenția – probabil și potențialul pe care l-a observat la spațiul mic, dar optimizabil.
„Toate apartamentele vizionate aveau bucătării mici. Atunci m-am orientat către ceva ce poate fi modificat”, își amintește ea. Chiar dacă a asta a însemnat o renovare de la zero, pe care a făcut-o pe cont propriu.
Deși Ludmila este designer vestimentar, o pasionează și designul de interior. Ba chiar a urmat și un curs înainte să se apuce de renovare. Iar la început de 2021, ea și iubitul ei s-au pus pe treabă și au reușit să scoată ce a fost mai bun din apartament, astfel încât în luna mai să se și mute în el și să-l numească „cel mai relaxant loc din lume”.
Lucrările de aducere „la alb” a acestui apartament din Dristor au durat trei luni
Pentru asta, a fost nevoie de lucrări intense. Ludmila a angajat o echipă de meseriași cu care mai lucrase în urmă cu mulți ani pentru o altă renovare. A refăcut traseul electric, a înlocuit circuitul de țevi, a montat finisaje – parchet laminat, gresie și faianță -, a instalat centrală, a spart pereți și a readus o ușă între dormitorul matrimonial și balcon, pe care proprietarii anteriori o desființaseră. Toate lucrările până la aducerea spațiului la alb au durat trei luni, iar încă două luni a mai durat amenajarea cu mobilă și decorațiuni care a adus apartamentul în stadiul de „acasă” pentru ea, cei doi copii ai săi și iubitul ei.
Bugetul a ajuns la 34.000 euro pentru renovarea acestui apartament din Dristor, care măsoară 63 metri pătrați, distribuiți în trei camere. Din total, numai manopera a costat 9500. Materialele de construcție, finisajele, ușile, obiectele sanitare, centrala și instalațiile au însumat 11.000 euro. Iar pentru mobilier a cheltuit 13.500 euro, în contextul în care singurele piese făcute la comandă sunt dressingurile.
Bucătăria a „suferit” cele mai mari modificări
Bucătăria a fost importantă pentru Ludmila, pentru că îi place să gătească și să mănânce cu ai ei la masă în weekenduri, iar amenajarea ei nu a fost tocmai simplă. „Bucătăria avea 6,77 metri pătrați, dar debaraua și cămara lipite adăugau 2,5 metri pătrați”, explică ea. Le-a desființat pe amândouă, iar astfel a obținut o bucătărie pătrată și spațioasă de 9 metri pătrați.
Dar a mai fost o provocare. Ar fi vrut un blat de la IKEA, dar a trebuit să renunțe la idee. „Pentru că am ales să pun chiuveta la geam, a trebuit să adăugăm un circuit de scurgere pe tot perimetrul, fapt ce nu ne-a permis să luăm și blatul de la IKEA, el fiind prea îngust”, spune ea. Așa că s-a reorientat, a cumpărat unul EGGER de la o altă firmă, care l-a și debitat, și acum blatul e unul dintre elementele ei preferate. Iar iubitul ei s-a ocupat de montaj, pentru că nu a găsit pe nimeni care să facă asta și a fost nevoie să se descurce cu forțe proprii. În rest, s-a inspirat de pe Pinterest unde i-au plăcut ideile de bucătării în alb și negru și a ales o faianță simplă, albă, în stil vechi.
Livingul e cozy acum, amenajat în stil nordic
Dacă bucătăria este în alb și negru, la fel ca holul și baia, livingul se abate puțin de la tipar, cu nuanțe mai calde aduse în spațiu prin parchetul laminat cu finisaj de lemn natur și decorațiuni. Covorul din iută creează un ambient primitor și confortabil, la fel și textura catifelată a canapelei gri. Însă tematica alb-negru e reluată și aici, prin fotoliul cu taburet așezat strategic lângă bibliotecă și un lampadar înalt, astfel încât să te invite la citit.
Livingul este spațiul de trecere, căci acest apartament din Dristor e nedecomandat, iar Ludmila a profitat de locul rămas lângă culoar pentru a aduce acolo dressingurile. Le-a făcut pe comandă: o firmă a creat corpurile, iar o altă ușile lamelare. „Faptul că avem aceste spații de depozitare de numai 50 centimetri lățime ne-a ajutat să degrevăm apartamentul și așa mic de dulapuri”, explică designerul vestimentar.
A reușit să aducă o mașină de spălat în baia mică de 2,95 metri pătrați
O altă provocare din procesul amenajării a fost pentru Ludmila să aducă o mașină de spălat în baie. Ca să se încadreze în spațiul foarte mic de numai 2,95 metri pătrați, a ales una cu încărcare verticală care a încăput fără să aglomereze spațiul sau să pună probleme de mișcare în el la momentul încărcării.
Ludmila a păstrat configurarea anterioară cu cadă de baie și în rest a ales să meargă cu aceeași cromatică alb-negru pentru finisaje. Chiar și faianța se aseamănă cu cea dinainte, doar că a „condimentat-o” cu accente negre.
Dormitoarele sunt luminoase, amenajate în nuanțe neutre
Pentru dormitorul matrimonial, designerul vestimentar a vrut neapărat un pat în stil continental: înalt și extra confortabil. A găsit unul cu spații de depozitare și cu o înălțime de 70 centimetri. După ce a separat din nou balconul de dormitor, a amplasat și un mic birou chiar în dreptul ferestrelor care oferă multă lumină naturală.
Iar dormitorul copiilor are acum două paturi single și accente galbene care înveselesc atmosfera. Corpurile de iluminat sunt sub formă de globuri suspendate, iar ca să le ofere celor mici și un spațiu de lucru, a montat un birou de perete.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Mie îmi place să cred că are stilul nordic. Am ales nuanțe neutre, pentru că eu mă plictisesc repede de culori.
Inspirație: Pinterest. Acolo am găsit idei pentru băi mici și bucătării în alb și negru.
Elementul preferat: Blatul de bucătărie, patul înalt și oglinda din baie.
Cea mai mare provocare: Să găsim pe cineva să ne monteze blatul bucătăriei. Până la urmă ne-am descurcat cu forțe proprii.
Cel mai bun lucru iarna: Încă nu am locuit iarna aici. Abia aștept să vină și să punem bradul!
Cel mai bun lucru vara: Liniștea și ciripitul păsărilor dimineața, verdele copacilor și sunetele corului bisericesc de sărbători de la biserica din apropiere.
Cel mai mare răsfăț? Patul. Nu a fost scump, dar a fost greu de găsit. Ne-am dorit unul înalt, după modelul continental. L-am găsit pe un magazin online și avea și spații de depozitare. I-am schimbat picioarele cu unele de 20 centimetri de la IKEA și este cel mai comod și odihnitor pat în care am dormit vreodată.
Ce înseamnă acasă pentru tine? Acasă este locul în care am pus suflet și care a ieșit exact cum l-am visat. Este cel mai relaxant loc din lume pentru mine.
Dacă ar fi să-ți descrii casa în câteva cuvinte, acestea ar fi: Loc mic, dar spațios.
Cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Să știi ce vrei exact, iar pentru asta să faci mult research ca să înțelegi ce rezonează cu tine.
De unde ai luat mobila: Patul de la expedo.ro, comoda de la IKEA, noptierele de la Jysk. În living, canapeaua și dulapurile sunt de la IKEA, iar dressingurile de la onlinemob.ro. Posterele sunt de la posterstore.com. Mobilierul pentru copii este de la Jysk și Vivre.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament din Dristor ne-a fost trimisă de Ludmila Corlățeanu.
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.
La bucatarie, s-a marit si suprafata geamurilor? Ca before erau 2 iar after sunt 3.
Daca da, trebuie aprobare de la primarie?
Bună, Adrian. Nu s-a mărit și suprafața geamurilor, însă a fost demolată cămara, unde „peretele debaralei venea foarte ciudat: se oprea neterminat in fața geamului”, spune Ludmila. Ne-a trimis și o nouă imagine în care se vede limita dintre bucătăria inițială și cămară, adică unde se termină vopseaua verde: https://imgur.com/m2bGOI7
Așa că nu a fost modificat geamul, doar a fost înlocuit cu termopan.
OK. cu cat a cumparat D-na Ludmila apartamentul in 2019? Prin Dristor cred ca 3 camere se duc in 70-75k. Plus ~35k renovarea? Nu merita!