Am aflat dacă proprietarul are voie să intre în casa închiriată și ce poate face chiriașul
publicat pe 05 sept. 2023O situație din ce în ce mai comună care devine neplăcută: proprietarul are voie sau nu să intre în casa închiriată? Am aflat răspunsul la această întrebare, precum și ce drepturi și obligații revin atât proprietarului, cât și chiriașului.
Când vine vorba de închirierea unei locuințe, proprietarul, în unele cazuri, face abuz de putere și de deținere de proprietare și ajunge să facă vizite neanunțate. E o situație comună, în care ambele părți implicate, proprietar și chiriaș, ar trebui să știe cum se procedează legal și ce consecințe rezultă dintr-o astfel de acțiune.
O întrebare devine astfel legitimă: proprietarul are voie sau nu să intre în casa închiriată? Pe scurt, răspunsul este nu. Detaliem de ce proprietarul nu mai poate intra în casa închiriată, ce poate face chiriașul într-un asemenea caz și ce spune Codul Civil.
Ce să știi despre relația proprietar – chiriaș:
- În absența unui contract legal de închiriere se poate ajunge la abuzuri de ambele părți;
- Fără un contract de închiriere, drepturile chiriașului sunt limitate sau inexistente;
- La închiriere, locuința trebuie să fie în stare corespunzătoare pentru a fi folosită;
- Reparațiile necesare ulterioare închirierii trebuie să fie făcute de proprietar astfel încât bunul închiriat să fie păstrat în stare corespunzătoare. Dacă reparațiile nu sunt făcute la timp, chiriașul poate cere o scădere a chiriei;
- Reparațiile locative care rezultă din folosirea locuinței închiriate, cum ar fi schimbatul unui bec, revin chiriașului. Proprietarul este cel care ar trebui să plătească contravaloarea reparațiilor;
Proprietarul are voie sau nu să intre în casa închiriată: ce spune Codul Civil
În momentul în care proprietarul unei locuințe închiriază casa, atunci renunță la folosirea acesteia și o cedează contra unui preț, adică contra chiriei, chiriașului.
De aici, orice proprietar ar trebui să înțeleagă că rezultă o consecință importantă, subliniată chiar și de Codul Civil: acesta renunță la a mai intra în locuința închiriată oricând dorește și fără acordul chiriașului.
Astfel, atunci când se încheie un contract de închiriere, una dintre componentele dreptului de proprietate se duce la chiriaș, anume folosirea. Tocmai de aceea, proprietarul nu mai are voie să intre în casa închiriată oricând vrea.
Concret, dacă închiriezi o locuință nu ai ai drept de folosință asupra ei atâta timp cât ai dat-o altcuiva. Locuința este înstrăinată, conform contractului, pe o perioadă de timp, iar pentru asta, în calitate de proprietar, încasezi o sumă de bani.
La bază, contractul de închiriere este o vânzare a folosinței pe termen limitat.
De altfel, Codul Civil specifică acest aspect în mod clar și oferă chiriașului un drept mai mare în fața proprietarului:
„Locatorul (n.r. – cel care închiriază, proprietarul) este obligat să întreprindă tot ceea ce este necesar pentru a asigura în mod constant locatarului folosinţa liniştită şi utilă a bunului, fiind dator să se abţină de la orice fapt care ar împiedica, diminua sau stânjeni o asemenea folosinţă”
Proprietarul are voie sau nu să intre în casa închiriată: drepturile chiriașului
Chiriașul, în acest caz, are o serie de drepturi de care se poate folosi.
Dacă chiriașul se simte stânjenit, potrivit prevederilor Codului Civil, are dreptul să denunțe contractul de închiriere. Pe motiv că nu beneficiază de folosirea locuinței așa cum a fost agreat între părți.
Dacă proprietarul intră în casa închiriată fără să anunțe și fără să aibă acordul chiriașului, atunci acest lucru poate fi considerat violare de domiciliu.
Totuși, în situații excepționale și în cazuri de forță majoră, proprietarul poate intra în casa închiriată.
Dincolo de drepturile legale, închirierea unei case ar trebui să aibă la bază relațiile de bun simț dintre proprietar și chiriaș. Pot exista situații în care prezența proprietarului să fie obligatorie, însă vizitele neanunțate nu trebuie agreate. Pentru o bună colaborare, atât proprietarul, cât și chiriașul ar trebui să-și cunoască drepturile și să le respecte.
-
UTILE
Cum se curăță mașina de spălat vase în doar câțiva pași: sfaturi utile și ingrediente banale de ajutor
Igienizează corectă componentele principale.
-
DESIGN INTERIOR
Cum să folosești decorațiunile pentru a crea un design biofilic
Natura vine în casă la propriu grație acestui tip de design.
-
DESIGN INTERIOR
Cum să amenajezi o cameră pentru oaspeți: ce mobilier și decorațiuni să folosești
Avem sfaturi și idei legate de mobilier și decorațiuni.