UTILE

Cine verifică asociațiile de proprietari dacă există nereguli și nemulțumiri

  Asociațiile de proprietari pot fi controlate și verificate dacă există nemulțumiri sau suspiciuni. Demersul îl poți face și tu, ca mai apoi să intervină autorități ale statului care să aplice legea. Ți-am pregătit toate informațiile de care ai nevoie ca să știi cine verifică asociațiile de proprietari atunci când pot exista nereguli. 

  La bază, o asociație de proprietari este o organizație non-profit (ONG) care are ca scop reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominiu, adică dintr-un bloc de locuințe. Potrivit legii nr. 196/2018, reprezentanții asociației trebuie să se asigure că proprietarii știu ce obligații au, că le sunt respectate drepturile, dar și să administreze părțile comune ale clădirii, cum ar fi scara de bloc

  Există mai multe organisme care verifică asociațiile de proprietari din interior sau din afară. Chiar și tu, în calitate de proprietar, poți cere o verificare. Însă înainte de a afla cum funcționează aplicarea reclamațiilor, iată ce alte detalii importante ar trebui să știi despre asociațiile de proprietari. 

  Cum se înființează o asociație de proprietari

  Verificare asociatii proprietari shutterstock
  Asociația de proprietari trebuie să funcționeze în interesul locatarilor blocului

  Pentru a înființa o asociație de proprietari e nevoie de minim trei persoane. Iar ca înființarea efectivă a asociației de proprietari să aibă loc trebuie să fie strânse semnăturile a jumătate plus unu dintre proprietarii apartamentelor din bloc. 

  Asociația de proprietari este formată din următoarele organe de conducere: adunarea generală, comitetul executiv, președinte și cenzor sau comisia de cenzori.  

  Aceste roluri se aleg și se discută la adunarea proprietarilor pentru înființarea asociației. Aceștia din urmă aleg comitetul executiv, format din președintele asociației de proprietari și un număr par de membri. Tot în cadrul adunării se aleg cenzorul sau comisia de cenzori, se hotărăște numărul membrilor acestora și durata mandatelor. 

  Foarte important de știut este că toți proprietarii din bloc pot deveni membri ai asociației, chiar dacă nu dețin funcții în cadrul acesteia. 

  Cine verifică asociațiile de proprietari

  Verificare asociatii proprietari shutterstock
  Cenzorii au datoria de a verifica corectitudinea cu care asociația de proprietari acționează sau nu

  Cenzorul sau comisia de cenzori au responsabilitatea de a verifica dacă organele de conducere ale unei asociații de proprietari aplică corect legea asociațiilor de proprietari. De asemenea, cenzorul poate verifica chestiuni și detalii legate buget, venituri și cheltuieli. 

  Până în 2022, cenzor putea deveni oricine care avea măcar liceul absolvit. Însă după acest an Legea 196/2018 a impus necesitatea de studii în domeniile economic sau juridic, în cazul persoanelor fizice care vor să fie cenzori într-o asociație de proprietari. Dacă cenzorul este persoană juridică, domeniul de activitate al acestuia trebuie să fie contabilitate, audit financiar sau consultanță în domeniul fiscal. 

  Așadar, cenzorul trebuie să fie specializat într-un domeniu. În cazul unei reclamații, acest aspect nou introdus poate constitui un beneficiu, căci nemulțumirea ta poate fi rezolvată mai rapid. 

  Ce faci dacă ai o nemulțumire vizavi de asociația de proprietari

  Dar, ca în cazul oricărei nemulțumiri, ai nevoie de baby steps ca lucrurile să fie rezolvate. În calitate de proprietar ai dreptul de a știi ce activități face asociația. Poți să soliciți la cerere orice document al acesteia.

  Dacă nu primești documentele sau un răspuns de la președintele asociației, atunci ai dreptul să te adresezi primăriei de pe raza asociației. Un serviciu specializat poate să vină și să constate neregulile și să dea asociației de proprietari amendă între 500 și 3.000 de lei. 

  Mai poate exista și următorul scenariu: nemulțumiri cu privire la factura la întreținere sau sesizări cu privire la greșeli de administrare. Există o fereastră de 15 zile în care poți să depui contestație, după o înștiințare în prealabil la avizier. După depunere, cenzorii și contabilul au datoria de a reface calculele pentru apartamentul în care locuiești sau constată greșelile semnalate. 

  Dacă nicio soluție formală nu te ajută și nu îți rezolvă problema, atunci te poți sesiza chiar și unei instanțe de judecată. Doar că în acest caz, un proces poate dura mult, iar sentința nu este garantată în favoarea ta. 

  Există și o serie de instituții ale statului care verifică atât asociațiile de proprietari, cât și locatarii. Eventualele nereguli pot fi sancționate cu amenzi de până la 10.000 de lei. Astfel, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) verifică dacă proprietarii fac modificări neanunțate ale locuinței care pot pune în pericol siguranța structurală a clădirii. 

  Totodată, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) poate efectua controale, la fel cum pot face și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sau Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). 

  Sperăm că înformațiile astea te-au ajutat să înțelegi cine verifică asociațiile de proprietari. Dar și ce pași ai de făcut tu, în calitate de proprietar, dacă ai o nemulțumire. Ca în oricare alt demers legal, deznodământul poate fi de durată, dar stabilirea unui precedent poate face ca bunul mers al asociației de proprietari să fie mai lin. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  3 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vintila
  Vintila
  9 months ago

  Nici dracul nu le verifica.Ani de zile, cel puțin opt in instanta pentru un furt al administratorii.

  Cărturarul
  Cărturarul
  9 months ago

  Nu e articol, e CLICKBAIT! Gargară de doi bani. Realitatea este că te duci la primărie şi nu se uită nimeni la tine. Te duci în (In)justiţie şi se dă automat dreptate asociaţiei fără ca aceasta să depună dovezi chiar dacă încalcă legea pe faţă. De exemplu, eu am primit sentinţă prin care mi s-a respins cererea de a vedea actele asociaţiei, încălcând legea şi apoi s-a spus că listele de întreţinere sunt dovada unei datorii certe, lichide şi eligibile, adică nu le poţi contesta. Treaba asta s-a dispus fără ca judecătoarea să citească dosarul şi, uite-aşa, am ajuns să… Read more »

  Adrian Popescu
  Adrian Popescu
  9 months ago

  Apartamentul de la parter a suferit stricaciuni din cauza unei tevi sparte pe ghena unde se afla toate tevile de apa si canal aferente condominiului . Proprietarul de la parter a fost despagubit de societatea de asigurari iar aceasta s-a indreptat pentru recuperarea banilor catre mine deoarece teava respectiva era in dreptul apartamentului meu iar presedintele asociatiei a comunicat societatii de asigurare ca defectiunea a fost la mine in apartament . Constatarea se putea face simplu ; instalatia de apa din baia mea nu avea defectiuni . Apometru meu nu inregistra pierderea de apa ci apometrul de la scara blocului… Read more »

  icon

  Cine verifică asociațiile de proprietari dacă există nereguli și nemulțumi...