Plante

Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: cum se face, sfaturi și pași de urmat

  Mușcatele trebuie să fie pregătite și depozitate corect pe timp de iarnă. Altfel pot avea de suferit când trebuie să înflorească odată cu venirea primăverii. Uite cum se face pregătirea mușcatelor pentru iarnă, pas cu pas. Avem și sfaturi care să ajute planta să înflorească corect la loc atunci când vine primăvara. 

  Mușcatele sunt, probabil, cele mai populare și ușor de îngrijit flori. Le poți vedea expuse atât la case, cât și la apartament, pe post de decor colorat. În general, mușcatele au rezistență mărită la condițiile climatice, chiar și la boli și dăunători. Însă pentru perioada sezonului rece necesită atenție și cerințe speciale. Detaliem în cele ce urmează. 

  Mușcata este o plantă care face parte din genul Pelargonium. Popularitatea îi vine în erei Victoriană, când buchetele de mușcate devin mijloc de comunicare. Un alt spor de popularitate îi este oferit în timpul celor două războaie mondiale. În acele perioada, mușcata era considerată o plantă tămăduitoare fiind folosită pentru vindecarea rănilor. 

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: tăierea, obligatorie

  pregatirea muscatelor pentru iarna shutterstock

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă începe cu procesul de tăiere și curățare. Mușcatele trebuie să fie curățate de flori și tije florale. Acestea se taie la doi, patru sau șase ochiuri în funcție de vigoare. 

  Structurile de bază ale mușcatei trebuie păstrate, mai ales cele ramificate. Pe de altă parte, ramurile verzi sau firave trebuie tăiate deoarece peste iarnă pot să putrezească sau să se usuce. 

  Cu cât tăierile sunt mai puternice, cu atât mușcata va face mai multe flori în primăvară. 

  Fiecare tăietură se tratează cu fungicid sau cu praf de cărbune. Metoda ajută la prevenirea apariției mucegaiurilor și a altor microorganisme care pot provoca boli plantei. Tratamentul poate să fie aplicat atât pe ramuri, cât și pe suprafața solului. 

  Această operațiune de tăiere trebuie realizată cu cuțite și foarfeci bine ascuțite, dezinfectate înainte. 

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: unde se depozitează

  Mușcatele odată tăiate trebuie să fie depozitate în spații unde temperatura să nu depășească 10 – 14 grade Celsius. 

  Ideal ar fi ca plantele să fie puse în pivnițe, garaje sau în camere izolate și neîncălzite. 

  Mușcatele obișnuite suportă o temperată și de 0 grade Celsius. În timp ce mușcatele curgătoare preferă temperaturi de cinci grade Celsius. 

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: de ce să nu schimbi substratul

  pregatirea muscatelor pentru iarna shutterstock

  Pe timpul iernii, mușcata nu are nevoie de elemente nutrivite suplimentare pentru că intră în hibernare. Asta înseamnă că nu e nevoie să schimbi substratul din ghiveci în timpul iernii. 

  Perioada de repaus vegetativ este importantă pentru mușcată. În lipsa repausului planta poate avea efecte negative la înflorire, primăvara. 

  Schimbarea substratului poate să fie făcută primăvara, înainte de scoaterea mușcatei la exterior. 

  Scoaterea plantei la exterior se poate face în luna mai când temperaturile cresc. Tot atunci, frigul de pe timpul nopții nu mai poate afecta mușcata. Important e ca temperaturile minime să nu scadă sub 10 grade Celsius. Lăstarii tineri de mușcată pot fi afectați de temperaturile scăzute. 

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: cât se udă

  Fiind în repaus vegetativ, mușcata trebuie să fie udată rar. O dată sau de două ori pe lună este suficient încât solul plantei să se mențină umed. 

  Important este să eviți băltirea apei pentru a nu provoca putrezirea rădăcinilor mușcatei. 

  Udarea trebuie să fie făcută cu apă la temperatura camerei. 

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: câtă lumină preferă

  În funcție de specie, mușcatele preferă sau nu expunerea la lumină. Mușcatele comune pot fi păstrate fie la întuneric, semiîntuneric, fie la lumină. În schimb, mușcatele curgătoare au nevoie de expunere suficientă la lumina Soarelui pe timpul zilei pentru a trece peste iarnă. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Pregătirea mușcatelor pentru iarnă: cum se face, sfaturi și pași de urmat