ECO

Plante în apartament: cum plantezi, înmulțești și îngrijești Guzmania

  Guzmania bromelia este o plantă tropicală, cu frunze lungi și înguste, care cresc dintr-o rozetă centrală, cu sistem radicular. Florile sunt de mai multe culori, dar cu o viață scurtă. Guzmania se adaptează destul de bine la condițiile din apartament, spun cei de la The Spruce, iar dacă urmezi câteva reguli de bază aceasta va prospera.

  Deși sunt cultivate mai multe varietăți de Guzmania, de departe cele mai populare sunt G. lingulata și G. sanguinea. Dintre soiurile cu flori roșii, cele mai populare sunt G. Luna și G. Passion. Majoritatea soiurilor de Guzmania au nevoie să fie udate rar, iar florile lor pot trăi și până la trei luni.

  Ritualul de îngrijire pentru Guzmania

  Guzmania creștere
  Pune ghiveciul cu guzmania în lumina indirectă

  Lumina: Guzmania are nevoie de lumină, dar indirectă. Pe timpul verii ferește-o de razele directe ale soarelui prin umbrire.

  Udare: Toarnă-i apa prin corola de frunze și ai grijă să nu rămână apă la baza lor, căci putrezesc. Evită să o uzi cu apă de la robinet, dacă poți. Iar în anotimpurile reci, poți să îi uzi puțin substratul.

  Temperatura: Nu trebuie să fie mai joasă de 12 grade Celsius. Aceste plante sunt iubitoare de temperaturi calde și umiditate mare.

  Solul: Orice tip de pământ de flori este bun, fiindcă ele sunt din punct de vedere tehnic plante aeriene, își folosesc rădăcinile pentru suport.

  Replantare și tehnica de înmulțire

  Înmulțire. După ce floarea plantei moare, taie-o cu grijă de la baza rozetei. Planta mamă va începe să se ofilească și vor apărea noi plante în stare embrionară. Când ating câțiva centimetri înălțime, taie planta mamă de la baza solului și replantează puii.

  Guzmania replantare
  Ghiveciul în care stă o guzmania matură trebuie să fie foarte stabil ca să nu se răstoarne, ea fiind o plantă greoaie

  Replantare. Plantele mature nu necesită replantare, dar cele mai mici pot fi plantate în ghivece de dimensiuni reduse până se mai dezvoltă. Ține cont de faptul că o Guzmania matură este o plantă destul de greoaie și riscă să se răstoarne într-un ghiveci clasic din plastic. Asigură-te că ghiveciul este bine susținut.

  Extra tips&tricks pentru îngrijirea corectă a unei Guzmania

  Guzmania udare
  Fiindcă guzmania este iubitoare de umezeala, pulverizeaz-o cu apă
  • Dacă planta ajunsă la maturitate nu înflorește, o poți stimula punând un bol cu mere în apropierea ghiveciului, pentru o perioadă de șapte-zece zile. Gazul de etilenă, produs de fructe, le va ajuta să înflorească, dar trebuie să te înarmezi cu răbdare.
  • Nu folosi niciodată pământ din grădină sau din spatele blocului pentru guzmania.
  • Fiindcă planta este iubitoare de umezeală, poți să pui sub ghiveci o tavă cu pietriș cu apă. Este important să faci asta dacă ții aerul condiționat pornit, același lucru este valabil și pe timp de iarnă când ai căldura pornită.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Plante în apartament: cum plantezi, înmulțești și îngrijești Guzmania