Plante

Planta care alungă cârtița. De ce trebuie să ai în grădină Euphorbia lathyris

publicat pe 27 iun. 2024

    Există o plantă care alungă cârtițele și care poate să îți mențină terenul intact. Cultivarea ei este ușoară, iar efectul asupra dăunătorilor este instant. Îți spunem ce este Euphorbia lathyris, planta anti-cârtițe. Cum le alungă și dacă este periculoasă și pentru oameni, în articol. 

    Caracterul invaziv de care cârtițele dau dovadă le face să fie văzute drept dăunători ai terenurilor agricole. Găurile inestetice și mușuroaiele de pământ pe care le lasă la suprafață au determinat proprietarii de terenuri să apeleze la soluții naturale, în locul celor radicale. 

    Astfel, combaterea mamiferelor subterane a devenit acum mult mai ușoară grație apariției unei plante care alungă cârtitele. Este vorba despre Euphorbia lathyris, supranumită „planta anti-cârtiță”. Afli în continuare tot ce trebuie să știi despre această plantă minune. 

    Euphorbia lathyris sau planta anti-cârtiță

    planta care alunga cartita
    Atenție: Euphorbia lathyris este toxică pentru oameni

    Euphorbia lathyris este o plantă originară din sudul Europei. Ca aspect, în funcție de viziune, planta poate să fie asemănată unui mic palmier grație frunzelor dese sau unei buruieni. 

    Planta este bianuală, frunzele sunt de culoare verde-argintii, fiind dese, lungi și subțiri. Poate atinge 150 de centimetri înălțime, fiind veșnic verde. 

    Popularitatea de „plantă anti-cârtiță” îi revine grație conținutului mare de latex. Care, pentru cârtițe, este un iritant natural. Rădăcina plantei răspândește mirosul neplăcut în sol și alungă cârtițele destul de repede. 

    Același efect îl are și asupra gândacilor de Colorado, a coropișnițelor sau a altor tipuri de rozătoare subterane. Practic, are efect repelent asupra dăunătorilor comuni care pot afecta un teren agricol sau o cultură

    Atenție: planta este toxică cu totul, inclusiv la nivelul semințelor. Atingerea ei poate provoca iritații ale pielii și secreții. 

    Planta anti-cârtiță, deloc pretențioasă

    Pe lângă acest avantaj, Euphorbia lathyris nu este o plantă pretențioasă. Preferă locurile cu soare, dar poate crește și în zonele total sau parțial umbrite. Totodată, se dezvoltă bine într-un sol sărac, nefertilizat și care nu este irigat. În unele cazuri, planta poate rezista și până la minus 26 de grade Celsius. 

    Udarea se face regulat, cu cantități moderate de apă, pentru a nu cauza exces de umiditate la nivelul rădăcinilor. 

    Cum să cultivi Euphorbia lathyris

    planta care alunga cartita
    Planta trebuie pusă direct în mușuroiul format de cârtiță

    Cultivarea plantei anti-cârtiță este destul de simplă. Există două metode pe care le poți aplica. 

    Din răsad

    Dacă folosești răsad, distanța de la unul la celălalt trebuie să fie de trei metri. 

    Pentru un efect imediat, răsadul poate să fie pus direct în mușuroiul de cârtiță. Îndepărtează pământul de pe mușuroi, caută galeria cârtiței, apoi plantează direct cu rădăcină. Udă bine și tasează pământul să nu prindă aer. 

    Gradul de prindere va fi de 100%, Euphorbia lathyris fiind o plantă extrem de rezistentă în aceste condiții. 

    Dacă nu pui planta direct pe mușuroi, atunci o poți planta oriunde. Ca mai apoi, la apariția, cârtițelor să o transplantezi. 

    În ceea ce privește plantarea, Euphorbia lathyris nu are o perioadă fixă. Important este ca solul să nu fie înghețat. 

    Din semințe 

    Cultivarea plantei anti-cârtiță din semințe este ceva mai dificilă. Înainte de semănare, semințele trebuie tratate cu stimulator de germinare. Apoi, se pun în ghivece, între lunile aprilie și august. Semințele de Euphorbia lathyris se acoperă cu pământ, iar umiditatea trebuie să fie la un nivel normal. 

    Semințele vor germina la temperaturi cuprinse între 20 și 26 de grade Celsius, procesul fiind lent. Poate dura chiar și o lună. Pentru un mediu umed și cald, ghivecele și semințe de  Euphorbia lathyris se pot pune într-o pungă care se aerisește zilnic. 

    Odată ce răsadurile au ieșit, pune-le în pământ. Asigură-te că planta s-a prins și poate rezista până la venirea sezonului rece. 

    Dacă planta anti-cârtiță ajunge să se înmulțească prea mult și necontrolat, atunci rupe florile sau semințele verzi înainte să ajungă la maturitate și să cadă. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments