Ore de liniște la curte: când nu ai voie să faci gălăgie și ce amenzi poți să iei
publicat pe 19 iun. 2024Orele de liniște trebuie respectate conform legii, în caz contrar te poți alege cu sancțiuni. Sunt oare intervalele orare aceleași pentru locuitorii de la bloc cum sunt și pentru cei de la curte? Îți arătăm care sunt orele de liniște în România și ce amenzi poți să iei pentru nerespectarea lor.
În România, orele de liniște sunt stabilite prin lege și trebuie respectate atât de persoanele fizice, cât și cele juridice.
Care sunt orele de liniște și când se respectă
Legea nr. 61/1991 reglementează intervalele orare și stabilește ce sancțiuni se pot da dacă sunt încălcate normele de conviețuire sociale, ordinea și liniștea publică.
Articolul 2, punctul 26, arată că:
„tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” constituie contravenție.
Concret, conform legii, orele de liniște sunt:
- între orele 22:00 și 08:00 dimineața;
- între orele 13:00 și 14:00 după-amiaza.
Foarte important: aceste intervale de liniște sunt valabile indiferent de tipul locuinței, fie că este vorba de apartamente în blocuri de locuințe, fie că este vorba de case individuale, deci de curți.
Mai mult, legea nu face diferența între zilele săptămânii. Orele de liniște se respectă indiferent că este zi lucrătoare sau zi de weekend.
Orele de liniște: amenzi și muncă în folosul comunității
Gălăgia produsă în aceste intervale, de la zgomotele produse de activități casnice, la petreceri, de exemplu, se sancționează de organele abilitate cu amendă între 500 și 1.500 de lei.
Amenzile cresc substanțial dacă abaterile sunt repetate într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte.
Astfel, dacă autoritățile constată că iarăși produci zgomot nedorit în timpul orelor de liniște, în mai puțin de 24 de ore de când ai fost deja sancționat, atunci vei primi o amendă mai mare.
Sancțiunea în acest caz este cuprinsă de la 2.000 la 3.000 de lei. Mai mult, te poți alege și cu 70 – 120 de ore de muncă în folosul comunității, dacă autoritățile constantă repetarea contravenției și decid că se impune și această sancțiune.
Foarte important: dacă nu ești de acord cu sancțiunea primită, atunci poți depune plângere în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal prin care s-a aplicat amenda. Plângerea se soluționează la judecătorie.
Pe de altă parte, petrecerile organizate în corturi sau în spații neacoperite pot să perturbe orele de liniște. De aceea, amenda în acest caz poate începe de la 3.000 de lei și poate să ajungă și la 6.000 de lei. Sau cu prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității dacă fapta se repetă în 24 de ore.
Sancțiuni în afara orelor de liniște
Chiar dacă legea prevede anumite intervale pentru orele de liniște, te poți alege cu o amendă și în afara lor dacă gălăgia persistă.
Concret, potrivit aceleiași legi nr. 61/1991, în articolul 2, la punctul 25, „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” constituie contravenție.
Pentru prima abatere, amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Dacă fapta se repetă într-un interval de 24 de ore, amenda este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei sau cu prestarea a 50 – 100 de ore în muncă în folosul comunității.
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.