Dacă pui la socoteală faptul că ne aflăm în mijlocul unei pandemii, e greu să nu te trezești un pic demoralizat în dimineața zilei de 18 ianuarie 2021. Nu ne putem preface că Blue Monday nu ne face să ne simțim puțin deprimați, însă putem să încercăm să ne schimbăm starea de spirit încă din prima parte a zilei. Iată cum o facem noi.
Când afară-i frig și urât, fiindcă-i ianuarie, și trebuie să te trezești iar de dimineață, chiar dacă ai fi preferat să mai moțăi un pic la căldură, sub plapumă, e greu să nu fii de acord cu denumirea de Blue Monday.
De unde a apărut Blue Monday
Se spune că cea de-a treia zi de luni din an este și cea mai deprimantă. Denumirea de Blue Monday a fost pentru prima oară folosită în 2005, într-o campanie de publicitate, însă a fost ulterior preluată de psihologul Cliff Arnall, la momentul respectiv profesor la Universitatea din Cardiff. El a creat o formulă matematică pentru a calcula care sunt cele mai deprimante zile din an. Criteriile? Condițiile meteorologice, debitul financiar, timpul scurs de la Crăciun, timpul scurs de la începutul Anului Nou, nivelul motivațional, necesitatea de a acționa și salariul. Poate nu sună ca o știință exactă, însă „premiul întâi” l-a primit chiar această zi de Blue Monday.
Ideea că ziua de Blue Monday trebuie să fie una proastă nu e bătută în cuie
Totuși, ideea că această zi de luni trebuie să înceapă și să se termine prost nu e bătută în cuie. Ca să o contracarăm, împărtășim cu tine câteva rutine de dimineață care pentru noi chiar funcționează și ne ajută să începem săptămâna bine. Indiferent dacă e a treia zi de luni din an sau orice zi de luni obișnuită.
Apropo, chiar și studiile spun că respectarea unei rutine de dimineață îți poate schimba starea de spirit și poate afecta pozitiv sănătatea mintală. Conform unui studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology citat de Piedmont, crearea unei rutine poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale. „Efectuarea unor activități de rutină poate reduce stresul pentru că face situația să pară mai ușor de controlat și mai previzibilă”, explică Indumathi Bendi, doctor în medicină și medic la Piedmont. Asta poate diminua anxietatea zilnică și îți poate conferi sentimentul reconfortant de siguranță încă de dimineață. De exemplu…
Meditație, lumânări parfumate și smoothies în rutina Alinei Ciobanu, redactor-șef Lovedeco
Meditația o ajută pe Alina Ciobanu să își înceapă ziua cu mintea limpede
Rutina de dimineață a Alinei Ciobanu o ajută să-și păstreze mintea limpede în perioada asta, spune redactorul-șef Lovedeco. Deși înainte de pandemie nu avea o rutină foarte sănătoasă, de când lucrează de acasă a început să se trezească mai devreme și să nu mai sară peste micul dejun. „Treaba cu trezitul a funcționat treptat, mi-am setat alarma să sune cu 10 minute mai devreme o dată la câteva zile, iar telefonul foarte departe de pat, astfel încât să fie nevoie să mă ridic”, povestește ea.
Apoi, primul lucru pe care îl face, chiar înainte să se spele, e să pună casa la punct. „Iau o linguriță de cocos cu are mă clătesc prin gură cam jumătate de oră, timp în care strâng prin casă, fac patul, dacă mai rămân ceva pahare, vase nespălate de seara trecută, mă ocup și de ele, ca să-mi încep ziua într-o oarecare ordine”, mai adaugă ea.
Ordine în casă, ordine și în gânduri. După ce își face un smoothie de fructe, un ceai cald cu lămâie sau mentă, și merge la baie pentru spălat și o rutină de skincare energizantă, are grijă și de psihic. „După ce fac toate astea, îmi aprind două lumânări parfumate și meditez zece minute zilnic. Am încercat să citesc dimineața sau să fac yoga, dar îs niște activități care durează mai mult, așa că încerc să keep it cât mai simplu”, explică Alina.
Așa că apoi poate trece la hidratare, căci ceaiul ajunge la temperatura perfectă și îl bea în timp ce trece prin task-urile notate în agendă pentru ziua respectivă. „Am încercat și varianta digitală, cu un tabel în excel, dar n-a funcționat. Mi-e mult mai la îndemână să scriu pe hârtie și să tai cu o cariocă colorată sarcinile pe care le-am îndeplinit”, spune Alina. Iar în ce privește munca, încearcă să includă în program și pauze: „măcar o dată la două ore, câte 10-15 minute”.
Sport, cafea și liste în rutina de dimineață a Larisei Bălan, social media manager Lovedeco
Măcar și zece minute de sport o ajută pe Larisa Bălan să-și înceapă ziua cu energie
Pentru Larisa Bălan, social media manager Lovedeco, dimineața începe destul de greu, pentru că nu e o persoană matinală, ci mai degrabă o pasăre de noapte. „Însă prioritățile își fac loc printre visele dulci de la șapte, opt dimineața și, cu părere de rău că le părăsesc, mă urnesc și mă dau jos din pat”, spune ea.
Apoi urmează cele uzuale: spălat pe dinți și făcut patul: „Timp în care prietenul meu pregătește cafeaua – fiecare cu responsabilitatea lui, cum s-ar spune”. Deși nu se declară o persoană matinală, Larisa își începe diminețile cu exerciții fizice. „Am un program de sport cu Pamela Reif, de la 10 minute la jumătate de oră, în funcție de cât de târziu m-am trezit, iar apoi fac repede un duș”, explică ea.
Ultima parte din rutina de dimineață e dedicată zilei de muncă care urmează să înceapă. „Îmi pregătesc hainele de casă, căci deși am adoptat stilul de #workfromhome, nu pot lucra în pijamale”, spune Larisa. Apoi își aranjează laptopul, agenda, telefonul, își notează lista To Do pe ziua respectivă și „de aici să se instaleze creativitatea și sporul de lucru”.
Ceai, miros de scorțișoară și muzică de cafenea în rutina Cezarei Palade, redactor Lovedeco
Un început mai lent al zilei o ajută pe Cezara Palade să se relaxeze înainte de muncă
Un pic de relaxare nu strică înainte să începi munca, spune Cezara Palade, redactor Lovedeco. Rutina ei de dimineață o ajută să se trezească treptat și să își limpezească mintea pentru ziua de lucru care urmează. „Primul lucru pe care îl fac după ce mă spăl pe dinți e să pun apă cu ulei esențial de scorțișoară în umidificator”, spune. Asta îi parfumează toată camera și parcă deja îi schimbă un pic starea de spirit, oricum s-ar fi trezit.
Apoi, tot pentru atmosferă, dă drumul pe fundal la un playlist de muzică de cafenea de pe Youtube. „Deși nu-mi petreceam mult timp în cafenele nici înainte de pandemie, întotdeauna mi s-a părut super relaxantă muzica specifică genului ăsta de local, parcă îți dă și energie să începi ziua”, explică ea.
Și pe fundalul ăsta relaxant, își acordă 10-20 minute pentru un pic de meditație. „Înainte aveam o aplicație, însă de când am descoperit Headspace pe Netflix am început să mă uit la câte un episod pe zi. Episoadele au 20 minute aproximativ și includ și o pauză de meditație ghidată”, spune Cezara. Apoi își face un ceai de plante de munte și e gata să deschidă laptopul.